Antik çağlarda kentlerin koruyucu tanrıları ve tanrıçaları, kutsal simgeleri ve tılsımları vardı. Paladyum da bunlardan biriydi. Efsaneye göre Tanrıça Athena tarafından yaratılmış ve önce Troya’yı, ardından Roma’yı koruduğuna inanılmıştı. Rivayetlerden biri, İmparator Konstantin’in başkentini İstanbul’a taşıdığında bu kutsal heykeli de beraberinde getirdiği... Yüzyıllar boyunca kentlerin kaderi değişti, imparatorluklar yıkıldı ancak Paladyum’un efsanesi yaşamaya devam etti. 2012-2016 yılları arasında İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosu olarak görev yapan, pek çok kurgu ve kurgu dışı esere imza atan Leigh Turner, işte bu kadim söylenceden hareketle İstanbul’un geçmişiyle bugününü birleştiren bir gerilim romanı kaleme aldı. Feniks Kitap tarafından yayımlanan Paladyum-İstanbul’un Kalbindeki Sır, Fatih Sultan Mehmed’in 1453’te Konstantinopolis’i fethetmesinden günümüzün istihbarat operasyonlarına, uluslararası siyasi hesaplaşmalarından terör tehdidine uzanan bir hikaye anlatıyor. Ayasofya’nın gölgesinden Beyoğlu sokaklarına, Tarihi Yarımada’nın labirentlerinden kentin görünmeyen güç ilişkilerine uzanan kurgu, İstanbul’u hem tarihsel hem de siyasi gerilimin merkezine yerleştiriyor. Ahmet Ümit, Paladyum’u İstanbul’un tarihi kırılma noktalarını içeren, soluk soluğa okunan bir gerilim romanı olarak nitelendiriyor. Kitabının etkinlikleri için ekim ayında İstanbul’a gelen Turner’la şehrin değişmeyen kimliğini, diplomasinin suskunluklarını, mitlerin siyasi gücünü, Batılı yazarların İstanbul anlatılarındaki klişeleri konuştuk.
23.10.2026 04:30
İstanbul’u koruyan kadim sır el değiştirirse ne olur?
İngiltere’nin eski İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner, Paladyum-İstanbul’un Kalbindeki Sır adlı romanında 1453’ün Konstantinopolis’i ile günümüz İstanbul’unu buluşturuyor. Eski başkonsolosa göre İstanbul’u benzersiz kılan özellikler, aynı zamanda onu tehditlere açık hale getirenlerle aynı
* Bu haber/yazı ve resimlerin eser sahipliğinden doğan tüm hakları Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’ne ait olup işbu yazı/haber ve resimlerin, kaynak gösterilmeksizin kısmen/tamamen izin alınmaksızın yeniden yayımlanması yasaktır. Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’nin, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 24. maddesinden doğan her türlü hakkı saklıdır.
Bütün dillerin ortak dili: Çeviri
16 Ekim 2026
Yayıncılık dünyası Frankfurt’ta buluştu
09 Ekim 2026
Roma’yı anlamadan Türkiye’yi anlamak mümkün değil
02 Ekim 2026
Yeni yalnızlar ders başında
25 Eylül 2026
Kültür dolaşımla gelişir
Tüm Yazıları
18 Eylül 2026