Amerikan Birleşik Otomotiv İşçileri sendikası daha yüksek ücretler ve sosyal haklar istemekte haklı mı? Kesinlikle. Peki sendika durumu abartıyor mu? Bilmiyorum çünkü birincisi, otomotiv sektörü ekonomisi uzmanı değilim. İkincisi, şu an üzerine görüşülen sözleşme tamamlandığında mevcut pazarlıklarda söz edilenden daha mütevazı bir sonuç çıkabilir.
Yine de bağlamı anlamak önemli. Hem Donald Trump’ın hem de Joe Biden’ın imalat sektörünü canlandırma sözü vardı. Kaotik ticaret savaşlarına giren Trump sözünü yerine getirmemişti. Sanayi politikasını benimseyen Biden daha başarılı ama imalat sektöründeki mevcut artışın ne kadar istihdam yaratacağı henüz belirsiz.
Peki imalat sektöründe daha fazla istihdam yaratmak neden bir politika hedefi olmalı? Çünkü imalattaki işlerin hem ücret hem de sosyal hak bakımından iyi olduğuna dair genel bir algı var.
İmalat sektöründeki görece yüksek ücretler kendiliğinden ortaya çıkmadı: Diğer sektörlere kıyasla imalatta çok daha güçlü olan sendikaların yaptığı sözleşmelerle elde edildi. Sendikalar zayıfladıkça ücretler de geriledi.
Bu yüzden otomotiv işçilerinin grevi imalat sektörünü yeniden iyileştirme girişimi olarak okunabilir.
29.09.2023 04:30
Sendikalar olmayınca imalat işçileri de çöktü
ABD’deki otomotiv grevinden çıkan bir ders var: İşçiler sözleşme için pazarlık gücünü geri kazanmalı. Bu mümkün olursa bütün işleri daha iyi hale getirebileceğimizi görmeliyiz
Trump bu ticaret savaşını kaybeder
22 Kasım 2024
Trumpflasyon korkusu
06 Eylül 2024
Geri kalmış bölgeler niye aşırı sağa oy veriyor?
06 Eylül 2024
‘Komünist’ demeye başladıysa zordadır
Tüm Yazıları
16 Ağustos 2024