19 Nisan 2024, Cuma
01.10.2021 04:30

Erkek bakımında neler oluyor?

Tıraş ve saç dökülmesi karşıtı gibi klasiklerin ötesine geçen erkek bakım ürünleri, yeni nesil maskülenlik anlayışına cevaplar arıyor. Fondötenden sakal sabitleyiciye kadar uzanan geniş yelpazede erkeklere özel oje çeşitleri de var

Cinsiyet normlarını yıkmak, tüm dünya için olduğu gibi, kozmetik sektörü için de süregelen bir yolculuk. Erkeklerin kendi ihtiyaçlarına uygun bakım rutinleri oluşturmaları, ciltlerine özen göstermelerinin günümüzde eski tabulara sıkışmadığı bir gerçek. Her ne kadar zamanın ruhuna ayak uydurmak isteyen birçok marka cinsiyetsizlik algısını vurgulasa da, genel iletişimin feminen ağırlıklı oluşu, maskülen markaların doğuşu ve güçlenmesine de önemli bir zemin hazırlıyor. Bu yeni markaların tıraş bakımı ve saç dökülmesi karşıtı şampuanlar gibi alışılagelmiş ürünlerin ötesinde yenilikler sunan gamları ve pazarlama yöntemleri ise güncel bir maskülenlik bakış açısına hizmet ediyor.

Yatırım yağıyor

Makyaj, yeni nesil erkek bakımının yükselişe geçen alanı. Danny Grey’in kurucusu olduğu War Paint’te kapatıcı, fondöten, mat bronzlaştırıcı pudra, kaş ve sakal sabitleyici bulunuyor. Tüm ürünler vegan ve cruelty free. Grey’in, aynı zamanda erkeklere makyaj kullanımını basit bir dille anlatan bir kitabı da var. Geçtiğimiz yıl hatrı sayılır bir yatırım alan markaya Londra Carnaby Street’te bulunan mağazası dışında, aralarında Mr.Porter ve Reiss’in de olduğu kırk farklı online ve fiziksel mağazadan ulaşmak mümkün. Erkeklere makyaj satmak için “maço” bir marka ismi seçmiş olmaları tepkilere yol açmış olsa da, War Paint istikrarlı büyümesini sürdürüyor. Fırçalar veya başka aksesuarlara ihtiyaç duyulmadan kullanılabilecek üç temel üründen (nemlendirici, kapatıcı ve sakal boşluklarını dolduran renkli bir krem) oluşan Tribe Cosmetics’in kapatıcısı ise fotoğrafta ve reel’de kullanıldığını anlaşılmayacak şekilde formüle edilmiş. Geçtiğimiz aylarda Hims markasını lanse eden ünlü beyzbolcu Alex Rodriguez de aloe vera ve jojoba içerikleri ile, cilde bakım yaparken sivilce, kızarıklık, yorgunluk veya tıraş tahrişlerini örtecek, Blur Stick adında çok işlevli bir ürün çıkardı. “Bir noktada kadın ve erkeklerin iyi yaşam, sağlık ve kendilerine bakma konusunun sıradan bir durum olacağını düşünüyorum,” diyen Rodriguez, ileride erkek makyaj ürünlerinin çok daha büyük bir pazara sahip olacağı kanısında.  Yükselişte olan bir diğer ürün ise erkek ojesi. Genellikle mat dokular ve nötr renkler üzerinde yoğunlaşan bu trend henüz daha erken günlerini yaşasa da, emin adımlarla kendine bir yer ediniyor. “Erkek bakımında yeni bir dönem” sloganıyla yola çıkan Faculty’nin koyu yeşil, antrasit ve siyah ojelerin yanı sıra, eğlenceli tırnak çıkartmaları da mevcut. Faculty’nin yatırımcıları arasında Game of Thrones’tan tanıdığımız oyuncu Maisie Williams, 1999 doğumlu rapçi Iann Dior ve kozmetik devi Estée Lauder var.  Öte yandan Crete adında oje markasını tanıtan Lil Yachty ve UN/DN ile sektöre giriş yapmaya hazırlanan Machine Gun Kelly de bu kategorinin yeni oyuncuları arasında. Chanel’in erkeklere özel serisi Boy de Chanel’in de hızlı kuruyan, siyah ve şeffaf renklerde iki ojesi satışta. 

War Paint’in Londra mağazası.
War Paint’in Londra mağazası.

Cilt bakımı gözde

Beyzbolcu Alex Rodriguez de erkek makyajına yatırım yapanlardan.
Beyzbolcu Alex Rodriguez de erkek makyajına yatırım yapanlardan.

Elbette cilt rutini de yükselişte olan erkek bakımının kendisini yenileyen ve her geçen gün daha fazla önem kazanan bir değeri. Sektörün en eski ve deneyimlilerinden Lab Series, 10 gün önce içeriklerini ve ambalajlarını güncelleyerek tamamen yenilendiklerini duyurdu. Estée Lauder çatısı altındaki marka, sürdürülebilirliği esas alan ve genç bir kitleyi hedefleyen markanın Men Skin Diagnostic uygulamasına bir fotoğrafınızı yükleyerek ihtiyaçlarınızı belirlemek mümkün. LVMH’nin satın aldığı Acqua di Parma da, İtalyan ilhamlı Barbiere serisine iki yeni ürün ekledi: Ekranlardan gelen mavi ışık ve hava kirliliğinin olumsuz etkileri ile savaşan nemlendirici Multi Action Face Cream ve ambalajı geri dönüştürüşmüş plastikten üretilen Refreshing Face Wash. Sephora’nın biberiye ve moringa yağları içeren nemlendirici etkili sakal yağı ve Tooletries’in vücudu ölü deriden arındıran “silikon kesesi” erkekler bakımı kategorisinde ilgimi çeken yeniliklerden.

Yenilikler ve dikkatimi çekenler

  • BeeO’nun yeni kırışıklık önleyici serisi. Formülasyonunda arı zehri, Anadolu propolis, bal, hyalüronik asit, shea yağı bulunan Api Beauty’de nemlendirici, serum ve göz çevresi ürünleri var. 
  • Augustinus Bader’in serumu. Nemlendiricileri ile lüks kozmetiğin son yıllarda en önemli oyuncularından biri haline gelen markanın yeni ürününde patentli içeriği TFC8 ve antioksidanlar bulunuyor. Denemek için sabırsızlanıyorum. 
  • Anastasia Beverly Hills’in şeffaf kaş sabitleyicisi. Kaşları katılaştırmadan şekil veren jel, kalıntı bırakmıyor. Son zamanlardaki favorilerimden.