28 Mart 2024, Perşembe
13.08.2021 04:30

Hormonlar kozmetiğe farklı bir kulvar açıyor

Cilt problemlerine cevap verebilecek ürünler geliştirmenin cevabı hormonel faktörlerde saklı. Güzellik markaları, odaklarına hormonları alarak kozmetikte yeni dönemin kapılarını aralıyor

Menopozda cildin ihtiyaçlarına öncü çözümler: Adet gören bireylerin çoğunluğu için menopoz, yaş almanın çok büyük bir parçası. Buna rağmen güzellik markalarının büyük kısmı, 40+ ve 50+ bakım ürünlerini genele hitap edecek şekilde formüle ediyor, “yaşlanma karşıtı” olarak pazarlıyor. Perimenopoz, menopoz, postmenopoz dönüşümünü ve cilt üzerindeki etkilerini bir tabu perdesi arkasında saklamak yerine rahatça konuşmak ve spesifik ihtiyaçlara cevap veren ürünler sunmanın önemini kavrayan markalar, kozmetik dünyasında çok önemli, gerçekçi ve biraz da geç kalınmış bir kategoriye öncülük ediyor. Üstelik yüzdesel olarak bakıldığında bu kategori niş de sayılmaz. Hormon değişimlerinin ciltte ve vücutta sebep olduğu kuruluk, terleme, kolajen kaybı, yorgunluk gibi etkileri hafifletmeyi hedefleyen markalar ve girişimler gerçekten heyecan verici. Vichy’nin Türkiye’de satışta olan Neovadiol serisi, Avon Adapt ve P&G’nin geliştirdiği, hem cilt çözümleri hem de takviyeler sunan Kindra, bu yeni alanın büyük oyuncularından. Öte yandan kategorinin dikkat çeken yeni markaları arasında State Of, Caire Beauty, Miyé, Pause, Womaness ve See Me Beauty’yi sayabilirim. Özellikle kuruluğu dindirme amaçlı ürünlerin içerik listelerinde düşük östrojen seviyesine sahip bireylerin ciltlerini nemlendirmede oldukça etkili olduğu gözlemlenen enginar yaprağı özü olması muhtemel.

Vichy’nin sıkılık ve nem kaybına yardımcı serumu
Vichy’nin sıkılık ve nem kaybına yardımcı serumu

Bu akımın bakım ürünlerindeki gerçek dışı “anti-aging” kelime ve algısını yavaş yavaş bitireceğini de öngörüyorum. Veracity’den gerçekçi bakış açısı: “Hayatınız değiştikçe cildiniz değişir. Şu an ne hissediyorsanız – mutluluk, stres, beklenti, yorgunluk, aynada yansımasını görebilirsiniz.” Yeni nesil bakım markası Veracity, cilt tipi, yaş ve ırk dataları yerine, vücudumuzun içinde olan biteni baz alarak, hormonal faktörlerin odak noktası olduğu 7 ürünlük bir gama sahip. Moda markası Cynthia Rowley’nin eski CEO’su Allie Egan, tiroidinin cilt problemlerinin altında yatan sebep olduğunu öğrenmesi ile Veracity’yi kurmaya karar veriyor. 

Ekipte her türlü uzman var

Ürünleri geliştirirken bir arada çalışan uzmanlar arasında endokrinolog, beslenme uzmanı, kadın hastalıkları uzmanı, fonksiyonel tıp uzmanı ve dermatolog da var. Yüksek testosteron, yüksek kortizol ve dengesiz progesteronun sebebiyet verebileceği akneler için geliştirilen serum Inflammation Response ile yüksek östrojen ve düşük DHEA değerlerinin yol açabileceği lekeleri azaltmayı vaat eden C vitamini serumu Brightening Support ilgi çekici. Veracity’nin sürüntü yöntemi ile evde yapılabilen testi ise, cilt durumunu direkt olarak etkileyen hormonları göz önüne alarak, kişiye özel bakım reçetesi sunuyor. Veracity kelimesinin anlamları olan gerçeklik ve dürüstlük, cilt bakımına bakış açısının da kısa bir özeti. @veracityselfcare L’Oréal ve Clue iş birliği: 12 milyon kullanıcıya sahip Danimarka menşeli menstrual döngü takip uygulaması Clue ile Fransız kozmetik devi L’Oréal, geçtiğimiz hafta çok faydalı sonuçlar doğurabilecek, heyecan verici bir iş birliğine imza attı. Regl dönemindeki cilt değişimlerine ışık tutarak, bakım ürünleri ve içeriklerinde inovasyonlara önayak olmayı hedefleyen bu çalışma, 3 etapta gerçekleşecek. Clue kullanıcıları gönüllü olarak ciltlerindeki değişimler ve ihtiyaçları üzerine bir ankete katılabilecek; kullanıcının onayı dahilinde uygulamaya L’Oréal’in bakım tüyoları eklenecek ve son olarak helloclue.com’da yer alan hormon sözlüğüne yeni içerikler ve kelimeler dahil edilecek. Bu birliktelikten elde edilecek datanın amacı, regl dönemindeki hormon değişimleri, nem kaybı, cildin UV ışınlarına ve alerjilere daha duyarlı oluşu ve akne oluşumunu daha iyi tanıyarak, daha etkili ve nokta atışı ürün, rutin ve öneriler sunabilmek.

Yenilikler ve dikkatimi çekenler

Megan Thee Stallion - Revlon iş birliği: Şarkıcı ve Hot Girl Summer tabirinin de yaratıcısı Megan Thee Stallion,  ultra ışıltılı bir dudak parlatıcısı, mor - kiremit tonlarında bir yüz,  göz paleti ve takma kirpikten oluşan set, üzerinde Hot Girl yazan turuncu kese içerisinde satılıyor. Edinmek istiyorsanız, StockX’te halen sınırlı sayıda bulmak mümkün.  Yeniden kapılarını açan Kılıç Ali Paşa Hamamı: Pandemide servislerine ara veren Kılıç Ali Paşa Hamamı’nı yeniden deneyimledim. İstanbul’daki favori bakım destinasyonlarım arasında yer alan bu hamamın son zamanlarda bulunduğum en hijyenik ortam olduğunu görmek beni çok mutlu etti. Bu dönemde az kişiyi ağırladığından, gitmeden önce randevu alın.