06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
26.08.2022 04:30

İyi bir spa deneyimi ayrıntılarda gizlidir

Fiziksel ve zihinsel olarak rahatlamış ve huzurlu hissedebilmek ince detaylarla dolu ciddi bir birikimden geçiyor. Bu hafta iyi bir spa deneyiminin arkasındaki kriterleri sıraladım

İyi bir spa deneyiminin arkasında ince ince düşünülmüş, irili ufaklı birçok değişken var. Örneğin, nefes kesici bir lokasyon, deneyimli bir terapist, doğru ısı ve müzik seviyeleri, kişiselleştirilme opsiyonu, etkili içeriklere sahip ürünlerin hepsi harika birer detay fakat tek başlarına yetersiz. 

Rüya spa deneyimi, bir araya kusursuz bir şekilde getirilen ayrıntıların bedende ve zihinde yarattığı olumlu dalgaların toplamı. Yazıya dökünce gerçeküstü bir olgu gibi geliyor olabilir; evet, sonuçta bahsettiğimiz hepi topu bir masaj değil mi? Bana göre başarılı bir spa konsepti bir yabancının, bir başka yabancıyı iyi hissettirmek için nezaket ve şefkat göstermesinden geçiyor ve bu günümüzde sıradanlaştırılabilecek bir durum değil. 

Mayıs ayında Mytha Spa’da yaşadığım deneyim de bana bunu bir kez daha hatırlattı. Marmaris‘teki D Maris Bay'de bunca zaman sonra bile düşüncesinin beni rahatlattığı, kesinlikle yazılması ve tanınması gerektiğine inandığım bir spa ekibi ile tanıştım. 

D Maris Bay

Spanın direktörü Nazan Özkan daha önce hem yurt içi hem yurt dışında görev yapmış, çok deneyimli ve alçakgönüllü bir profesyonel. 

Hayatını her bakımın her detayını kusursuzlaştırmaya ve spa çalışanlarının mutluluk seviyesini en yüksekte tutmaya adamış. İkinci kısım çok önemli, çünkü mutlu terapistler misafirlerin modunu çabasız bir şekilde yükseltebiliyor; bunu birinci elden yaşadım. 

Özkan kriterlerimin epey yüksek olduğunu anladıktan sonra bana üç tane bakım önerdi: 

Hamam (bu konu benim için oldukça hassas, iyi bir hamam deneyimi nasıl olur için bir fasikül yazabilirim), ahşap tokmak ile yapılan bir Thai masaj çeşidi Tok Sen (bu masajın sonunda Kadir Bey’i alkışladım) ile Biologique Recherche klasik yüz bakımı. 

Her üçü de benzersiz tecrübelerdi. Yaklaşık 1.5 saat süren tek kişilik hamam deneyiminin sonunda terapistim Raziye Hanım’a üstün natır (kadın tellaklara verilen isim) madalyası vermek istedim: 

Abartısız kibarlığı, sürece hakimiyeti, deneyimi vücudumda olan ufak tefek sakatlıklara uygun olarak şekillendirmesi ve şefkatli yaklaşımının ne kadar özel olduğunu takdir etmek gerek. Hisarönü’ndeki hafta sonundan dünyaya döndükten sonra, bir spa‘yı iyi yapan kriterleri listeledim.

Gerçek hayattan kopma: Atmosferin ve görevlilerin sizi gerçek hayattan koparıp eforsuz gibi gözüken bir tavırla, gerçekliğin sadece iyi hisler ve doğru bakımlardan oluştuğu spa alemine entegre etmesi çok önemli. 

Güleryüzlü bir karşılama, bitki çayı veya salatalıklı su gibi (bu suyun mutlaka taptaze olması gerek, çok beklemiş olanları hemen fark ediliyor) gibi ortama uygun bir ikram, lavanta ve paçuli gibi notalardan oluşan rahatlatıcı bir ortam kokusu, ne çok aydınlık, ne çok loş ışıklar bu geçişi sağlamakta etkili.

Doğru iletişim: Kibarlık hassas bir denge: Fazlası insana kendini kötü hissettirebilir. Görevlilerin isminizle hitap etmesi, daha önce aynı yere gitmişseniz bununla ilgili ufak birkaç yorum yapılması, yeniyseniz sizi merkezle sakince tanıştırması gerekiyor. 

Uzmanların da sizin konuya ne kadar hakim olduğunuzu ve yapınızı anlaması ve iletişimi buna göre bir dengeye oturtması gerekiyor. 

Örneğin, ben sıkı bir spa müşterisi olduğumdan, sanki ilk kez bir spaya adım atmışım gibi davranılması beni rahatsız ediyor. Fakat bir bakımı ilk kez deneyeceksem de gerekli bilgiler olmazsa olmazım. 

Mytha Spa hamamı

Sunulan gereksinimler: Dünyanın en güzel lokasyonunda, en iyi masajını yaptırmış bile olsanız, dolaptan çıkan tek kullanımlık iç çamaşırı rahat değilse, tüm deneyim sıfırlanabilir. Son zamanlarda en iyi tek kullanımlık çamaşırı Mandarin Oriental Bosphorus’un spa‘sında gördüm. İçinde kendimi sumo güreşçisi gibi hissettiğim ince ipli ve kağıdımsı dokulu olanların aksine, siyah örme kumaştan, her bedene uyumlu bir çamaşır ikram ediyorlar. Bu küçük ama kritik detayın yanı sıra, soyunma odasının temizliği, havlu ve bornozların yumuşaklığı, şampuanlar ile saç kurutma makinesinin kalitesi ve dolapların rahatlığı da önemli. Oda ısısı ve terapi sırasında seçilen müzikleri de bu kritere ekliyorum. 

İyi bir spada mutlaka müzik opsiyonları olmalı; egzotik kuş sesleri herkesi rahatlatabilir. 

Terapistin bilgisi: Çoğu kişinin başına bir türlü doğru baskının uygulanamadığı bir masaj deneyimi veya uyarılara rağmen cilt endişelerini gözetmeksizin yapılan bir bakım gelmiştir. Gerçek dünyadan bir süreliğine uzaklaşmayı mümkün kılan spa deneyiminde, kendinizi bilinçli bir uzmana rahatça emanet edebilmek ve detayları düşünmeyi bırakmak çok değerli. Terapistinizin size doğru soruları sorması ve bu sorulardan aldığı cevaplara göre hareket etmesi gerekiyor. 

Kullanılan ürün ile içeriklerin cildinize uygunluğunun da kontrol edilmesi ve konuşulması önemli. 

Ayrıca terapi başlamadan bilmeniz gerekenlerin aktarılması da mühim. Örneğin bakımdan sonra birkaç saat duşa girmeniz veya egzersiz yapmanız sakıncalıysa, bunun bir sürpriz olmaması gerek.

Hayata dönüşün rahatlığı: Bazen çok iyi bir bakımdan sonra ayaklanıp hemen çıkışa yönelmek mümkün olmuyor. 

Öncelikle terapistin işlem bitince bornozunuzu giyip hemen çıkmak zorunda hissettirmemesi gerekiyor. Başıma geldi, insan kendini güzel bir rüyadan panikle uyanmış ve işe geç kalmış gibi hissedebiliyor. Ayrıca insanın kendine fiziksel olarak bir süre de tanıması gerekiyor; uzun bir yatıştan sonra aniden kalkınca baş dönmesi yaşamak çok olası. 

Bakımdan sonra canlandırıcı bir çay ve sağlıklı atıştırmalıklar verilmesi de kan şekerini yerine getirip gerçek hayata dönmeye yardımcı olmak için işe yarayan fikirler.

İstanbul’dan sevdiğim adresler

Mandarin Oriental Bosphorus Spa: Çok iyi tasarlanmış bir dinlenme alanı ve çok çeşitli bir spa menüsü var.

Kılıç Ali Paşa Hamamı: Teknik olarak spa değil, fakat dış dünyadan kopmak için şehirdeki en huzurlu noktalardan biri. Tüm çalışanlar işini çok severek yapıyor.

Kılıç Ali Paşa Hamamı

Four Seasons Bosphorus: Derin doku masajı ve yüz bakımı için en sevdiğim adreslerden. Giyinme odalarında sunulan havlu, tarak, sabun vs oldukça başarılı.

Soho House Istanbul Cowshed Spa: Bu spa‘da her şeyin bir arada oluşunu seviyorum. Masajdan çıkıp oje sürdürmek, akabinde terasta bir şeyler içmek bile mümkün.

Soho House Istanbul Cowshed Spa

Divan İstanbul Oteli Spa: Hem çok merkezi, hem de şehirdeki en iyi Balili terapistlerin bazıları burada.

Raffles Spa: Biologique Recherche bakımında şehrin en iyilerinden. Giyinme odası da favorilerim arasında. 

Raffles Spa

Fonksiyonel Güzellik Merkezi: Teşvikiye Atiye Sokak’ta bulunan bu adreste bütünsel bir yaklaşımla yüz masajı yapılıyor. Merkezin kurucusu Berrin Çetiner, yüz masajının yanı sıra osteopati ve ayurveda uzmanı. Doğal anti-aging bakımı arayışındakiler için nokta atışı.