Hassas ciltliler bilir, profesyonel bakım çıkışı cilt biraz kızarır. 2018’de yaptığım New York seyahatinde arkadaşımın önerisi ile gittiğim SB Skin’de ilk kez bir LED terapisi ile tanıştım. Bakımın sonunda yüz ve dekoltemin üzerine yerleştirilen kırmızı LED paneli sayesinde, belki de ilk kez bir bakımdan yüzümü saklama ihtiyacı olmadan, sıfır kızarıklık ve eşit cilt tonu ile çıkmıştım. 1960’lardan bu yana farklı tedavi edici amaçlarla kullanılan LED Terapisi (LEDT), bir süredir kozmetik dünyasının da gündeminde. Değişik dalga boylarında ve renklerde yapılan LEDT’nin en popüler renkleri ise kırmızı ve mavi. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Reha Yavuzer, René Clinic’te uzun süredir LED terapisinden faydalandıklarını söylüyor ve derinin yüzeysel tabakasına etki eden kırmızı LED’in faydalarını sıralıyor: “Dolaşımı hızlandırmaya, enflamasyonu hafifletmeye ve kolajen üretiminin tetiklenmesine yardımcı olur. Hasarlı derinin iyileşme hızını artırmak, kırışıklıkları ve hassasiyetleri azaltmak için kullanılabilir.”
Akneli cilde mavi
Bingo! Test ettiğimde gözlemlediğim etkiler tam olarak bunlardı. Akneli ciltler için ise çare, mavi LED: “Yağ bezlerinin aktivitesini kontrol eden mavi LED, sivilce oluşumuna sebep olan bakterilerde azalma sağlar.” Yavuzer, antibakteriyel mavi ışık ile anti-aging ve yatıştırıcı etkili kırmızı ışığın birlikte kullanılmasının yara izi tedavisinde etkili olduğuna da dikkat çekiyor. Yüzeysel kılcal damar ve leke tedavisi için de önerisi yeşil ışık. Popülerlikleri daha az da olsa, beyaz ışığın cildin alt katmanlarına nüfuz ederek sıkılaşmaya yardımcı olduğu, turuncu renkli ışınların ise rosacea ve çeşitli yüzeysel cilt hassasiyetleri için etkili olduğu biliniyor.
Uykuyu da destekliyor
Merkezlerinde en başından beri normal sauna yerine kızılötesi sauna bulunduğunu anlatan Vitalica Wellness Direktörü Koshlendra Pratap da, ışık terapisinin iyileştirici gücüne inananlardan. Yarı-invazif ve non-invazif ışık terapilerinin bulunduğu Vitalica’da, en ilgimi çeken, spor salonuna yerleştirdikleri kırmızı LED paneller oluyor. Pratap, “Kırmızı LED ve kızılötesi ışınlar, kasların daha hızlı iyileşmesini, güç ve dayanıklılığın artmasını, eklem ağrılarının azalmasını, daha kaliteli uykuyu ve daha iyi cinsel performansı destekliyor” diyor ve ekliyor: “Doğru dalga boyu ile yapılan LEDT’de, ışık dalgası hücrelerimiz tarafından emiliyor ve mitokondrinin daha fazla ATP üretmesini tetikliyor. Yükselen ATP seviyesinin anlamı ise hücresel boyutta yenilenme.”
Tabii ki fazlası zararlı
Uzman görüşlerini kendi deneyimlerimle bir araya getirdiğimde ise evimdeki tüm ampulleri kırmızı – mavi LED’lerle değiştiresim geliyor; tüm gün tetiklenen kolajenlerimle ütopik bir hayat hayal ediyorum. Ancak elbette, LEDT’nin de fazlası zararlı. Ayrıca terapi sırasında da gözleri ışınlardan korumak çok ama çok önemli. Bu sebeple özellikle klinik tip LEDT işleminin hekim kontrolünde yapılması en doğru yol. Evde kullanım için üretilen LED maskeleri ise düşük çıkış güçleri ile daha az risk barındıran opsiyonlar. Light Salon, Dr. Dennis Gross, Current Body markalarının maskeleri yurt dışında en çok satılan markalar arasında. Türkiye’de 2019 yılında satışa çıkan LeBody Opera LED maskesinde ise kırmızı, mavi ve kırmızı-mavi karışımı ışık bulunuyor.
Ev tipi cihaz da yolda
Foreo’nun en yenilerinden UFO 2’de de 8 farklı LED ışığı bulunuyor. Bu ışıklar, UFO 2’nin farklı amaçlar ile kullanılan cilt bakım maskeleri ile eşleştirilerek, optimum sonuç hedefleniyor. Beauty Omelette’in ideal dalga boylarına sahip ev tipi cihazı da önümüzdeki günlerde satışa çıkacak. Benim ise internette ve yakın çevremde kullanıcı yorumlarının olumlu olduğu bu maskelerle ilgili şöyle bir teorim mevcut: Eve LED maske alacaklar, muhtemelen cilt bakımını ciddiye alan kişiler olduklarından, bu maskeler halihazırda olan bilinçli rutinlere pozitif bir ilave oluyor. Yıllar içerisinde kozmetikte hiçbir şeyin tek başına mucize yaratmayacağını öğrendim. Peki rutinimde, nemlendiricimin yanına biraz kırmızı ışık alır mıyım? Elbette!