19 Nisan 2024, Cuma
18.03.2022 04:30

Moda haftalarından favori dokunuşlar

Örgüler, kristaller, sağlıklı saçlar, nostaljik etkiler... Bu yıl art arda gerçekleşen defilelerden bana en çok ilham veren saç ve makyaj görünümlerini seçtim

Pratik ve zarif: Giorgio Armani 

Her defilede küçük detaylarla yaratıcı ve sofistike bir makyaj görünümü yaratmada usta olan İtalyan modaevi, sonbahar şovunda da beklentimi karşıladı. Göz çukuruna çok koyu olmayan bir kahverengi tonunda far içten dışa doğru uygulanarak yaratılan alternatif buğulu göz makyajı, 1960’ların ikonik Twiggy makyajının da yalın ve sakin bir uyarlaması. Far yerine kahverengi göz kalemi çekip bir fırça ile dağıtarak aynı etkiyi elde etmek mümkün. Makyaja abartısız takma kirpikler, göz pınarında aydınlık veren mat bir far ve nude dudaklar eşlik ediyor. Farklı stillere uyum sağlayacak kolay ve zarif bir görünüm.

Giorgio Armani'nin yalın ve sofistike göz makyajı

Majorel mavisi: Yves Saint Laurent 

Bana ilk bakışta ikonik Fransız tasarımcının Marakeş evinde kullanılan meşhur Majorel mavisini anımsatan mavi göz makyajı, Yves Saint Laurent defilesinin en etkileyici detaylarındandı. Tüm göz kapağını kaplayıp göz pınarlarına doğru uzanan derin mavinin daha da ön plana çıkması için, makyaj artisti Karin Westerlund kaşların rengini açarak arka plana attı. Makyajın kadifemsi dokusunun elde edilmesinde kullanılan ürünler ise şöyle: MAC Cool Jazz Technakohl göz kalemi, Marine Ultra Pigment ve baz karışımı. 

Yaratıcı kristaller: Burberry

Geçtiğimiz haftalarda Fendi Couture defilesinde makyaj artisti Peter Philips’in modellerin tüm yüzlerini taşlarla donattığı makyajı yazmış ve hatta kendimde de denemiştim. Bu kez ünlü makyaj artisti Pat McGrath, Burberry şovunda, saatlerce süren, çok detaylı bir kristal yüz makyajı yaptı. Kraliyet armasına benzeyen tasarımı belirlerken İngiliz tarihinden esinlendiğini belirten McGrath, kristallerle modellerin çenelerine Burberry yazdı. Yüzünüze en sevdiğiniz moda markasının adını yazmak veya hayalinizdeki herhangi bir tasarımı denemek için ihtiyacınız olan şey her tuhafiyecide bulunan kristallerden satın almak. Ben yapışkan olarak Sephora’nın kirpik yapıştırıcısını satın aldım; yüzümde herhangi bir tahrişe yol açmadı, denenebilir.  

Burberry'de yüzlerde kristal sanatı

Föne övgü: Chanel

Defilelerde uzun zamandır görmeye alışık olduğumuz doğal dokulu saçlara ufak bir Chanel molası. Şampuan reklamlarına nispet yaparcasına sağlıkla parlayan, uçları hafif dalgalı fönlü saçların aşırı “yapılı” gözükmesini istemediğini anlatan James Pecis, dalgayı maşa veya fırça yerine eski usul bigudi ile yaptı. Yandan ayrılan saçlar, Tenenbaum Ailesi filminden Margot Tenenbaum’u hatırlatarak, baret toka ile tutturuldu. Saç tasarımcısı 15 modelin saçlarını da 1960’ların çene hizası bob tarzında kesti. Pembe yanaklar ve tek tek ayrılmış maskaralı kirpiklerin ön planda olduğu makyaj ise Tom Pecheux’ye ait.  

Pratik eyeliner: GIambattista Valli

Yeni nesil kreatif makyajın ünlü isimlerinden Isamaya Ffrench, Giambattista Valli’de makyaj bilmeyenlerin bile rahatlıkla yapabileceği bir görünüm yarattı: Defilede parlak, holografik bir kağıdı eyeliner şeklinde keserek kirpik dibine yapıştırdı. Yüzlerin geri kalanında ise ıslak görünümlü saçlarla uyum sağlayacak şekilde nemli bir efekt yaratıldı. Eğlenceli, yaratıcı ve birçok farklı şekilde uygulanabilecek bir fikir. 

Nostaljik saç filesi: Blumarine

Bilinen en eski saç aksesuarlarından biri olan yüzü kapatan file 1940’larda çok popüler olsa da, tarihi milattan öncesine dayanıyor. Şimdilerde günlük hayatın bir parçası olmasa da, ancak burlesk dansçıları ve Cambridge Düşesi Kate Middleton gibi kraliyet üyelerinde görebileceğimiz file, Blumarine defilesinde farklı renklerde kullanıldı. Saç tasarımcısı Anthony Turner’ın modellerin özenle yandan ayrılmış saçlarının üzerine yerleştirdiği aksesuar çok eski fakat neredeyse hiç uygulanmadığı için bir o kadar yeni bir fikir.