Şevket F. Erbay
2014 Dünya Kupası’nın en renkli takımı Kolombiya, tarihindeki ilk çeyrek finali yakaladığı Brezilya’da ev sahibine kaybederek elendi. Turnuvanın yıldızlarından James Rodriguez, bu maçta da sahnedeydi.
Kolombiya, 1994’te şampiyonluğa aday gösterilen ancak şok bir biçimde gruplarda elenen unutulmaz takımından beri belini doğrultamamış bir futbol ülkesiydi. Brezilya’daki 2014 finallerine geldiklerinde takımdan bir beklenti vardı ama böylesine pozitif bir etki yaratmaları beklenmiyordu. 2014 Kolombiya’sı, tüm turnuva tarihinin en sempatik takımlarından biri oldu.
Monaco’da oynayan 23 yaşındaki James Rodrigues, daha ilk maçtan başlayarak göz alıcı performansıyla öne çıktı. Kolombiya, onun liderliğinde grup maçlarında Yunanistan, Fildişi Sahili ve Japonya’yı yendi. İkinci turda karşılarına Uruguay geldi. O maçı da James’in iki golüyle geçip tarihlerindeki ilk Dünya Kupası çeyrek finaline kaldılar.
Arjantinli Jose Pekerman’ın çalıştırdığı Kolombiya, daha önce Dünya Kupası’nda hiç karşılaşmadığı Brezilya ile 4 Temmuz günü Fortaleza’da oynadı. Yedinci dakikada köşe vuruşundan gelen bir topu kalenin önünde gole çeviren kaptan Thiago Silva’nın sayısıyla öne geçen Brezilya, ilk yarıda baskın olan taraftı. Kolombiya’nın üst üste dört maç kazanmış olan ve makine gibi işleyen sistemi durmuştu. İkinci yarıda oyun biraz dengelenir gibiydi, ancak bu kez de sahneye David Luiz çıktı. Brezilyalı, 69’uncu dakikada 35 metreden attığı muhteşem frikik golüyle farkı ikiye çıkardı. Son 20 dakikaya girilirken Kolombiya’nın umutları iyice azalmıştı.
Kupa tarihinde istatistik kağıdına en fazla faul yapılan (53) maç olarak geçen karşılaşmada son 10 dakikaya girilirken ceza sahasında içinde Carlos Bacca’nın düşürülmesi, Kolombiya’ya bir umut verdi. Penaltı için topun başına gelen isim James Rodrigues’ti. James, vuruşu yapmadan bir saniye bekleyip kaleciyi sağa yatırdı ve diğer köşeyi kullanarak durumu 2-1’e getirdi. Lakin kalan dakikalarda skor değişmeyince 2014’ün rengi Kolombiya, turnuvaya noktayı koydu.
2014 Dünya Kupası’nı altı golle en skorer isim olarak tamamlayan James Rodrigues, o yaz Real Madrid’e transfer oldu. Genç yıldız, oynadığı ilk beş kupa maçının tamamında gol atma becerisi gösteren ikinci isim (ilki Perulu Cubillas) unvanına ulaştı. Kolombiya, turnuvanın en centilmen takımı seçildi. Tüm bunlar, Pekerman’ın ekibinin unutulmaz performansını süsledi ama o maçtaki hüzünlerinin pek azını hafifletti.
Kaynak: Gazete Oksijen