Dört kez dünya şampiyonu Almanya, son iki Dünya Kupası'nda grup aşamasında elenmesinin yarattığı ağır yükle turnuvaya geliyor. Karşısında ise peri masalı yazan bir takım var: Curaçao.
Almanya Teknik Direktörü Julian Nagelsmann, evlerinde oynadıkları EURO 2024'te çeyrek finalde İspanya'ya yenildi. O günden bu yana Dünya Kupası'nı bekliyorlar.
Jamal Musiala ve Florian Wirtz ikilisi, takımın son yıllarda yarattığı en parlak orta saha kombinasyonunu oluşturuyor. İkilinin önüne Kai Havertz yerleşiyor.
Wirtz, 2022 Dünya Kupası'nı çapraz bağ sakatlığı nedeniyle kaçırmıştı. Bu turnuvayı dört gözle bekliyor. Takımın en deneyimlisi 40 yaşındaki Manuel Neuer ise milli formadan uzak kaldığı iki yıllık aradan sonra kariyerindeki beşinci Dünya Kupası'na çıkacak.
Karşılarında 155 binlik nüfusa sahip Curaçao olacak. Dünya Kupası tarihinin en küçük ülkesi unvanına sahipler. Daha önceki rekor 400 binlik nüfusuyla İzlanda'ya aitti.
Curaçao, Hollanda Krallığı'nın özerk bir parçası olduğu için kadrodaki pek çok oyuncu hem Curaçaolu hem de Hollandalı sayılıyor. Bu oyuncuların büyük kısmı hayatlarını Hollanda'da geçirdi, 16 futbolcuları Hollanda altyapılarında yetiştiler
Dick Advocaat yönetimindeki Curaçao, CONCACAF elemelerinde Jamaika'yı saf dışı bırakarak turnuvaya geldi. Fenerbahçe'den de hatırladığımız 78 yaşındaki Advocaat turnuvanın en yaşlı hocası.
Hollandalı teknik adam, Şubat 2026'da kızının sağlık sorunları gerekçesiyle görevden ayrılmıştı fakat Dünya Kupası'nda geri döndü. Daha önce Hollanda'yı 1994'te çeyrek finale, Güney Kore'yi 2006'da Dünya Kupası'na taşımıştı.
Manchester United altyapısından yetişen, şu anda Sheffield United'da oynayan Tahith Chong'un en önemli hücum silahı olması bekleniyor. Kendisi aynı zamanda kadroda Curaçao doğumlu tek futbolcu. Orta sahada ise iki kardeş Leandro ve Juninho Bacuna görev yapacak.
Almanya-Curaçao karşılaşması bu akşam 20.00'de TRT 1'den naklen yayınlanacak.
Fildişi Sahili-Ekvador: Benzer hikâyeler, benzer hayaller
Fildişi Sahili'nin Dünya Kupası hikâyesi, futbolun ötesine geçmiş, zamanında iç savaş bitirmiş bir öykü. Ekvador'un serüveni de onlarınkine benzer. 2002'de turnuvaya ilk kez katılımlarından bu yana gelişmeyi sürdürdüler.
2005 yılında, ülke kanlı bir iç savaşın ortasındayken, Sudan'ı 3-1 yenerek ilk kez Dünya Kupası'na katılmayı garantilemişlerdi. Fildişi Sahili soyunma odasında Kaptan Didier Drogba mikrofonu eline almış, "Kuzeyden, güneyden, doğudan ve batıdan... bugün tüm ülke birlikte yaşayabileceğimizi ve aynı hedef uğruna oynayabileceğimizi kanıtladık." demişti. Bundan birkaç gün sonra ateşkes ilan edildi.
Drogba, Yaya Toure ve Kolo Toure liderliğindeki altın kuşak 2006, 2010 ve 2014'te üç kez sırayla grup aşamasında elendi. 2006'da Arjantin ve Hollanda, 2010'da Brezilya ve Portekiz ile aynı grupta yer almaları talihsizlikti. 2014'te ise Yunanistan maçındaki son dakika penaltısıyla turnuvaya acı biçimde veda ettiler.
Şimdi 12 yıllık hasretin ardından geri dönüyorlar. Teknik Direktör Emerse Faé, 2024 Afrika Uluslar Kupası'nı ev sahibi sıfatıyla kazanan genç kadroyla yoluna devam ediyor. Afrika elemelerinde 10 maçta 25 gol attılar, kalelerinde tek bir gol dahi görmediler.
Ekvador'un serüveni de onlarınkine benzer. 2002'de Japonya'nın Sapporo şehrinde Dünya Kupaları tarihinde ilk kez Ekvador ulusal marşı çalındığında dünyanın dört bir yanındaki Ekvadorlular televizyon başında ağlamıştı.
O günden bu yana ülkenin futboldaki ufku genişledi. Güney Amerika'nın zorlu eleme maratonunda Arjantin'in ardından ikinci sırayı aldılar.
Takımın sırrı ise savunma gücünde. PSG'den Willian Pacho ve Arsenal'dan Piero Hincapie Şampiyonlar Ligi finalinde buluşmuş iki stoper olarak bu turnuvada aynı savunma hattını paylaşıyor. Orta sahada ise Chelsea'nin iki yıldızı Moisés Caicedo ve genç Kendry Páez birlikte oynayacak.
Elbette tüm gözler Ekvador'un tüm zamanlar Dünya Kupası gol rekortmeni, eski Fenerbahçeli Enner Valencia'nın üzerinde olacak.
Fildişi Sahili-Ekvador E Grubu karşılaşması gece 02.00'de TRT 1'den naklen yayınlanacak.
Kaynak: Gazete Oksijen