Türkiye'de uzun zamandır sosyal medyaya yönelik yasal düzenleme beklenirken, süreç Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın martta "Evlatlarımızı kötü alışkanlıklara sürüklüyor" sözleriyle hızlandı. Hazırlanan taslağa dair ilk ayrıntıları geçen hafta AKP Grup Başkan Vekili Mahir Ünal verdi. Dezenformasyonun önleneceğini, şeffaflığın artırılacağını söyleyen Ünal, düzenlemenin temelini Avrupa Birliği'nin 23 Nisan'da kabul ettiği Dijital Hizmet Yasası'nın oluşturacağını açıkladı.
Avrupa'nın sosyal medya düzenlemesi AB Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi'nin müzakereleri sonucunda ortaya çıktı. Yasa dijital platformların daha fazla sorumluluk almasını önceliyor, yayınlanmasına aracılık ettikleri içerikleri daha sıkı denetlemelerini zorunlu kılıyor.
Yeni kurallar gerçek hayatta yasa dışı olanın internet ortamında da yasa dışı olması gerektiği ilkesini esas alıyor, internet kullanıcılarının temel haklarının daha iyi korunmasına odaklanıyor.
İçerik hızla kaldırılacak
Düzenleme yürürlüğe girdiğinde platformlar bildirilen yasa dışı ürün, hizmet ve içeriği en hızlı şekilde kaldırmak zorunda olacak. Dezenformasyon olduğu belirlenen içerikler önlenecek ve platformların algoritmalarının şeffaflığı artırılacak.
Reşit olmayanlar internette daha iyi korunacak, bu gruba doğrudan reklam yapılması yasaklanacak. Yasa dışı veya zararlı içeriğin yayılmasında oluşturdukları riskler nedeniyle büyük çevrim içi platformlar tüm bunlara ek sorumluluklara tabi tutulacak.
Sıkı kuralların denetimini AB Komisyonu yapacak. Kural ihlalinde bulunan platformlara küresel cirolarının yüzde 6'sına varan para cezaları uygulanacak. İhlallerin tekrarı durumunda söz konusu dijital platformların AB'deki faaliyetine son verilebilecek.
AB bu kapsamda 20 yıl önce hazırlanan e-ticaret kurallarını günün koşullarına uygun biçimde güncelleyecek. Bu süreç de tamamlandığında söz konusu yasanın yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu ile AB Konseyi'nin resmi onayına sunulacak.