29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.09.2023 09:35 | Son Güncelleme: 14.09.2023 10:03

ABD'de yapay zeka oturumu: Teknoloji liderleri karşı karşıya geldi

ABD'de teknoloji liderleri kapalı kapılar ardındaki Senato oturumunda yapay zekayı tartıştı. Elon Musk yapay zekanın risklerine dair yetkilileri uyarırken Bill Gates bu teknolojinin açlıkla mücadele için kullanılabileceğini savundu. Ancak hepsi yasa çıkarılmasına destek verdi
ABD'de yapay zeka oturumu: Teknoloji liderleri karşı karşıya geldi

Elon Musk, Bill Gates, Mark Zuckerberg ve teknolojinin diğer önde gelen isimleri çarşamba günü, teknolojiyi düzenlemek için yasa çıkarmayı düşünen 60'tan fazla ABD senatörüyle kapalı kapılar ardında yapılan bir toplantıda yapay zekanın olanaklarını ve risklerini konuştu. Wall Street Journal'a konuşan bir katılımcıya göre Tesla'nın CEO'su ve X'in (Twitter) sahibi Musk, yapay zekanın insanlığı tehdit etme potansiyeli konusunda uyarıda bulundu. Oturumu düzenleyen Senatör Chuck Schumer, Microsoft'un kurucu ortağı Gates'in teknolojinin dünyadaki açlığı gidermeye yardımcı olabileceğini söylediğini aktardı.

Düzenleme konusunda herkes hemfikir

Diğer konuşmacılar arasında Facebook'un kurucusu Zuckerberg ile Google, Microsoft, Nvidia ve IBM CEO'larının yanı sıra sendika liderleri, sivil haklar savunucuları ve diğerleri yer aldı. Schumer bir noktada konuklara hükümetin yapay zekayı düzenlemede bir rol oynaması gerektiği konusunda hemfikir olup olmadıklarını sordu. Schumer gün boyu süren oturuma ara verildiğinde herkesin elini kaldırdığını söyledi.

Schumer, oturum sona erdikten sonra verdiği bir röportajda "Hiç kimse hükümetin müdahalesine ihtiyacımız olduğunu söylemekten geri durmadı. Devletin sorumluluğunun olması gerektiğini anladılar" diye konuştu.  Bu fikir birliğine ve Schumer'in birkaç ay içinde yasa çıkarma sözü vermesine rağmen, toplantı bazı gerilim noktalarını da ortaya koydu.

Tartışmalardan biri, halkın indirebileceği ve değiştirebileceği açık kaynaklı yapay zeka sistemlerine odaklandı. Bu sistemler, şirketlerin ve araştırmacıların ChatGPT'ye güç veren modellere benzer yapay zeka teknolojilerinden, onları eğitmek için milyonlarca dolar harcamadan yararlanmalarına olanak tanıyor. Kâr amacı gütmeyen Center for Humane Technology'nin başkanı Tristan Harris, kötü niyetli kişilerin, Zuckerberg'in başında bulunduğu Meta Platforms tarafından kısa süre önce piyasaya sürülen Llama 2 modeli de dâhil olmak üzere, açık kaynaklı yapay zekâ sistemlerini kötüye kullanabileceğini savundu. Harris, kar amacı gütmeyen kuruluşunun Llama 2 modelinin tehlikeli biyolojik bileşiklerin nasıl oluşturulacağına dair talimatlar vermesini sağlayabildiğini söyledi.

Zuckerberg, benzer talimatların internette zaten bulunabileceğini söyleyerek karşılık verdi. Zuckerberg, açık kaynak modellerinin tehlikeler yaratabileceğini, ancak Meta'nın bu teknolojiyi mümkün olduğunca güvenli bir şekilde inşa etmeye çalıştığını da sözlerine ekledi.

Meta tarafından yayınlanan alıntılara göre Zuckerberg açılış konuşmasında senatörlere açık kaynağın bu araçlara erişimi demokratikleştirdiğini ve bunun oyun alanını düzleştirmeye ve insanlar ve işletmeler için yeniliği teşvik etmeye yardımcı olduğunu söyledi. Bir başka gerilim noktası da yapay zekayı işleri için potansiyel bir tehdit olarak gören çalışanlarla ilgiliydi. Senatör Maria Cantwell, Batı Amerika Yazarlar Birliği Başkanı Meredith Stiehm'in, kısmen bu korkuları gidermek için Hollywood stüdyolarıyla yeni bir sözleşme yapmak üzere grevde olan üyelerin görüşlerini anlattı.

İnsanlığı yok edebilir mi?

Ayrıca odada: Hollywood ticaret grubu Motion Picture Association'ın başkanı da bulunuyordu. Cantwell, "Orada sanki iki taraf vardı. Pek çok farklı bakış açısı" dedi.  Odadaki bazı yöneticiler, yapay zeka sistemlerine çok fazla güvenlik eklemenin Amerika'nın teknolojideki liderliğini riske attığını savundu. Tartışılan bir diğer konu da gelecekteki yapay zeka sistemlerinin insanlığı yok edebileceği ihtimaliydi.

Çarşamba günkü toplantıya katılan bir yapay zeka araştırmacısı olan Deb Raji, odadakileri, aceleyle konuşlandırılan YZ sistemlerinden kaynaklanabilecek barınma, işe alma veya cezai hükümlerde önyargılı kararlar da dahil olmak üzere günümüz zararlarına odaklanmaya çağırdığını söyledi. Ayrıca şirketler daha da güçlü YZ sistemleri geliştirmeden önce YZ sistemleri için denetim yöntemleri oluşturulmasını savundu.

Oturumun kapalı kapılar ardında yapılması bazı çevrelerden eleştiri aldı. Senatör Josh Hawley, toplantının senatörlerin CEO'ların cevaplamak istemediği zor soruları sormasını engellemek için tasarlanıp tasarlanmadığını sorguladı ve Schumer'i YZ mevzuatını oylamaya sunmaya çağırdı. 

Hawley çarşamba günü gazetecilere verdiği demeçte "Bu, aslında hiçbir şeyin ilerlemediği gerçeğini örten bir süre gürüldü" dedi. Toplantıyı diğer üç senatörden oluşan iki partili bir grupla birlikte organize eden Schumer, formatın açık bir tartışmaya izin verecek şekilde tasarlandığını söyledi. Schumer, "Yapay zeka sistemleri yaratan insanlar vardı ve yapay zeka sistemlerinin bazı bölümleriyle ilgili sorunları olan insanlar vardı. Doğrudan birbirleriyle konuştular, birbirlerine cevap verdiler" ifadelerini kullandı.

"Hazır olduklarına inanmıyorum"

Teknoloji liderleri çarşamba günü sabah saat 10'dan hemen önce geldiler, renkli SUV'lerden indiler ve siyah bir Tesla sedanla gelen Musk hariç bir dizi kameranın önünden geçtiler. Mermer kaplı Kennedy Caucus Room'un içinde isim kartlarının bulunduğu bir masanın etrafında toplandılar. Teknoloji liderlerinin çoğu dışarıda konuşlanmış kameralardan kaçındı. Musk ayrılırken gazetecilere Kongre'nin yapay zekayı düzenlemeye hazır olduğuna inanmadığını söylerken, mevzuat yazmadan önce konuyu incelemelerinin de mantıklı olduğunu ekledi.

CBS News tarafından yayınlanan bir videoda Musk toplantı hakkında "Aslında çok az anlaşmazlık gördüm" dedi. Schumer çarşamba günkü toplantıyı, güçlü yapay zeka araçlarının hızla benimsenmesine yönelik mevzuat geliştirmek üzere tasarlanan bir serinin ilki olarak tanımladı. Milletvekilleri bu mevzuatın neler içereceği konusunda fikir birliğinden çok uzaklar ancak Schumer'in katılımı bu çabaya Kongre'nin daha önceki teknoloji düzenleme çabalarından daha fazla güç veriyor ki bunların çoğu çoğunluk lideri tarafından Senato'da oylamaya sunulmadı. 

Açık sorulardan biri de mevzuatın hangi alanları kapsayacağı. Çarşamba günkü toplantıda katılımcılar tarafından daha önce gündeme getirilen konular, hukukun ezoterik alanlarını içeren bir dizi potansiyel endişeyi kapsıyor. Bunlar arasında: Telif hakkı ihlalleri, mahremiyet ihlalleri, ırk ayrımcılığı, Çin ile ekonomik bağlar ve yapay zekanın hükümet tarafından askeri veya diğer amaçlarla kullanılması. Schumer, "Olabildiğince kapsamlı bir teklif elde etmek istiyoruz, ancak belirli alanlarda anlaşmaya varamazsak, yine de anlaşmaya varabileceğimiz alanlarda ilerlemeye çalışacağız. Bu öyle kozmik bir mesele ki toplum için öyle sonuçları var ki bundan kaçamazsınız" dedi.