17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.01.2024 15:19 | Son Güncelleme: 02.01.2024 15:25

Amazon’un sessiz işten çıkarma taktiği

Amazon 2023 yılında 27 bin çalışanını işten çıkardı. Aynı yılın şubat ayında ise pandemi nedeniyle uzaktan çalışan işçilerine ofise geri dönme planını duyurdu. Ancak çalışanlardan birine göre bu planın asıl amacı çalışanları istifa ettirmek
Amazon’un sessiz işten çıkarma taktiği

2023 yılında 27 bin çalışanını işten çıkan Amazon, evden çalışma sistemini bitirip ofise dönme kararını açıklamıştı. Ancak şirketin kıdemli çalışanlarından birine göre bu plan, Amazon'un çalışanları ayıklamak için kullandığı bir taktik. Amazon’un yan kuruluşu olan Amazon Web Services'te üst düzey yönetici olan Justin Garrison ve ekibi işten çıkarılan isimlerdendi. İşin ilginç yanı Garrison kovulmadı, sadece işteki rolü kaldırıldı. Business Insider’a konuşan Garrison, hala şirketten düzenli olarak maaş aldığını söyledi.

Ya istifa et ya da pozisyon değiştir

Son dört aydır Amazon’da belirsizlik içinde sıkışıp kalan Garrison’ın yöneticileri ne gitmesine izin veriyor ne de ona yeni bir iş veriyor. Bunun yerine Garrison’a istifa etmesini ya da şirkette başka bir pozisyon bulmasını söylüyorlar.

Neredeyse dört yıldır AWS'de kıdemli geliştirici olarak çalışan ve bulut ürünlerini test eden Garrison, 27 binden fazla çalışanın işten çıkarılması ve ofise dönüş planının açıklanmasının ardından şirket içindeki endişe veren modelin bir parçası olduğunu söyledi. Garrison ve başka bir Amazon çalışanı, hissedarları ürkütebilecek veya işçileri pahalı kıdem tazminatlarıyla topluca işten çıkarmak yerine şirketin ofise dönmeye zorlayarak ya da krize sokarak çalışanların hayatlarını zorlaştırdığını söyledi. Şirket, çalışanlarını zorla daha az maaşlı veya daha kıdemsiz bir pozisyona itiyor.

Sessiz işten çıkarma

Amazon’un uyguladığı taktik sessiz işten çıkarma olarak biliniyor. Şirketler çalışanlarına sessiz işten çıkarma yöntemini uyguladıklarında; haklarını ve ayrıcalıklarını elinden alır, çalışanlara ilgisiz davranır veya açıkça istifa etmesini söyler.

Amazon CEO'su Andy Jassy şubat ayında ofise dönüş planını açıkladığında Garrison’ın ekibine ve diğer gruplara hiçbir şekilde etkilenmeyecekleri söylendi. Garrison işe girerken her zaman uzaktan çalışması bekleniyordu. Nisan 2020'de işe başlayan Garrison bu pozisyon için çok önceden görüşmelere başlamıştı.

Amazon’da yaşadığı sıkıntıları blog yazısında anlatan Garrison, “Bunun beni veya birlikte çalıştığım insanları etkilemeyeceğini defalarca söylendi. Bu karar yazın değişti” dedi. Amazon ofise dönüş planını zorunlu kıldı. Garrison için ofis seçenekleri Seattle, San Francisco, Austin ve Vancouver, Kanada idi. Garrison, Vancouver'ı seçtiğinde kendisine şirketin çalışma vizesi için sponsor olamayacağı söylendi.

Kıdem tazminatını alamadı

Daha sonra Garrison ve ekinine uzaktan çalışma için bir yıllık istisna yapacakları söylendi. İki gün sonra ise tüm ekibinin dağıldığını, 2 kişi dışında herkesin başka pozisyonlara gönderildiğini öğrendi. Ardından kendisine yeni bir iş bulursa kabul etmesi tavsiye edildi. Ekim ayında işi tamamen elinden alınan Garrison, kıdem tazminatını istedi. Ancak Garrison'a kıdem tazminatının onaylanması için teklif yazması gerektiği söylendi. Garrison, önümüzdeki iki buçuk ay boyunca istihdamı ve kıdem tazminatı ile ilgili gelişmeler için Cooks'a mail atacağını söyledi. Bu süre boyunca takım arkadaşlarının başka roller bulmasına yardımcı olmaya çalıştığını ancak aylardır hiçbir toplantıya katılmadığını söyledi. Ancak hala kıdem tazminatında bir gelişme olmadı.