04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.12.2022 08:28 | Son Güncelleme: 14.12.2022 08:54

Apple, App Store şartından vazgeçiyor

Apple kullanıcıları üçüncü taraf yazılımları artık App Store kullanmadan iPhone'larına ve iPad'lerine indirebilecekler. Değişiklik AB'nin yeni rekabet yasasına hazırlık kapsamında yapılıyor
Apple, App Store şartından vazgeçiyor

Apple, Avrupa Birliği (AB) tarafından 2024 yılında çıkması beklenen (Digital Markets Act-DMA) katı rekabet yasası gerekliliklerine uymayı amaçlayan kapsamlı bir revizyonun parçası olarak iPhone'larında ve iPad'lerinde alternatif uygulama mağazalarına izin vermeye hazırlanıyor. Konuya aşina kaynaklara göre, iOS 17 ile sadece Avrupa özelinde atılması beklenen bu adım sayesinde iPhone ve iPad’in kapıları herkese açılacak, App Store zorunluluğu ortadan kalkacak. Yani Apple kullanıcıları üçüncü taraf yazılımları artık App Store kullanmadan iPhone'larına ve iPad'lerine indirebilecekler.

Değişikliklerin bir parçası olarak müşteriler, Apple'ın kısıtlamalarını ve ödemelere uyguladığı yüzde 30'a varan komisyonu atlatarak, şirketin App Store'unu kullanmadan üçüncü taraf yazılımları iPhone'larına ve iPad'lerine indirebilecek.

Ceza ihtimali değişikliğe zorluyor

Mühendisler böyle bir değişikliğin iMessage tarafından sunulan uçtan uca şifreleme ve diğer gizlilik özelliklerine zarar verebileceğine inanıyor. Ancak AB'nin uygulamaya hazırlandığı yasayı ihlal eden şirketler, yıllık küresel gelirinin yüzde 20'sine kadar para cezası riskiyle karşı karşıya.  Apple'ın 2022 mali yılında dünya çapında yaklaşık 400 milyar dolar gelir elde ettiği düşünüldüğündü olası cezanın maliyeti 80 milyar doları bulabilir.  Apple, 2022 mali yılında AB ve Birleşik Krallık'ı kapsayan Avrupa'dan yaklaşık 95 milyar dolar gelir elde etti. App Store'u daha az kazançlı hale getirmeye hazırlanan değişiklikler yaptığında bu gelir muhtemelen azalacak ancak olası bir ceza kadar da maliyetli olmayacak.