08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.10.2023 18:43 | Son Güncelleme: 01.10.2023 18:57

Apple iPhone 15 serisinde aşırı ısınma sorununu kabul etti: Perde arkasından Instagram çıktı

Teknoloji devi Apple, iPhone 15 serisi telefonların aşırı ısınma sorununu kabul ederken, bu problemi gidermek için yeni bir yazılım güncellemesinin üzerinde çalıştığını açıkladı. Apple ayrıca, Instagram ve Spotify gibi üçüncü parti uygulamaların aşırı ısınma sorununa yol açtığına dikkat çekti
Apple iPhone 15 serisinde aşırı ısınma sorununu kabul etti: Perde arkasından Instagram çıktı

Geçtiğimiz hafta boyunca, bir dizi iPhone 15 ve iPhone 15 Pro kullanıcısı yeni cihazlarının aşırı ısınmasından ve anormal derecede yüksek sıcaklıklarda çalışmasından şikayetçi oldu. Bu şikayetlere yanıt olarak Apple, sorunları gidermek için yeni bir iOS güncellemesinin yolda olduğunu duyurdu.

Güncelleme performansı düşürmeyecek

Apple, 9to5Mac'e yaptığı açıklamada iPhone 15 Pro'nun yeni titanyum tasarımının herhangi bir aşırı ısınma sorununa neden olmadığını söyledi. Şirket ayrıca iOS 17'ye gelen yazılım güncellemesinin iPhone'larda sıcaklık endişelerini gidermek için hiçbir şekilde performansı düşürmediğini söylüyor.

İlk gün yeni iPhone'un sıcak olması olağan

İlk olarak Forbes'a gönderilen ve 9to5Mac ile de paylaşılan bir açıklamada Apple, bir iPhone'un ilk birkaç gün boyunca normalden daha sıcak çalışmasının normal olduğunu belirtti. Bu durum iOS'un arka planda fotoğrafları, aramaları ve daha fazlasını indekslemesinden kaynaklanıyor. Yeni kurulumu yapılan iPhone'ların iCloud üzerinden büyük bir veri çekmesi gün içinde telefonların aşırı ısınmasına yol açabiliyor.

Aşırı ısınmaya yol açan hata

Apple ayrıca iOS 17'de iPhone 15 ve iPhone 15 Pro kullanıcıları için aşırı ısınma sorununu daha da kötüleştiren bir hata tespit ettiğini belirtti. Şirket, bu sorunun "bir yazılım güncellemesinde ele alınacağını" kaydetti.

Suçlu Instagram

Ayrıca Apple, yaptığı açıklamada, bazı üçüncü taraf uygulamalara yapılan son güncellemelerin sisteme aşırı yüklenmelerine neden olduğunu söyledi. Şirket, sorunları çözmek için doğrudan bu geliştiricilerle birlikte çalıştığını kaydetti. Apple'a göre, iPhone'un işlemcisine aşırı yükleyen ve cihazların aşırı ısınmasına neden olan uygulamalardan bazıları Asphalt 9, Instagram ve Uber. Apple, Instagram'ın 27 Eylül'de söz konusu sorun için bir güncelleme yayınladığını belirtti.

Titanyum tasarımın bir kabahati yok

Apple ayrıca iPhone 15 Pro'nun titanyum tasarımının, bu hafta başında bazı raporlarda belirtilenin aksine, herhangi bir aşırı ısınma sorunundan sorumlu olmadığını doğruladı. Şirket, yeni tasarımın aslında paslanmaz çelikli önceki iPhone'lara göre daha iyi ısı dağılımı sağladığını belirtti. Bunun nedeni muhtemelen yeni iç alüminyum alt yapı.

Son olarak Apple, iPhone kullanıcıları için herhangi bir güvenlik riski olmadığını ve uzun vadeli performansa herhangi bir etkisi olmadığını vurguluyor. iOS, aşırı ısınmayı önlemek için gelişmiş bir sisteme sahip. İç bileşenler anormal derecede ısınırsa, iOS sıcaklıklarını düzenlemeye çalışarak bu bileşenleri koruma altına alıyor.

Aşırı ısınma sorununu düzeltmesi beklenen yeni iOS 17 güncellemesinin (muhtemelen iOS 17.0.3) ne zaman yayınlanacağına dair bir bilgi yok, ancak en yakın zamanda yayınlanması söz konusu.

Apple şu an itibariyle iOS 17, iOS 17.0.1 ve iOS 17.0.2'yi kullanıcılara sundu. Şirket ayrıca Ekim ayı sonunda yayınlanması beklenen iOS 17.1'in beta testlerini de sürdürüyor. Forbes, iOS 17.1'in "iPhone'un sıcaklık sorununu çözmek için performansı düşürmeyeceğini" özellikle belirtiyor.