29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.01.2024 22:56 | Son Güncelleme: 14.01.2024 23:42

Apple yapay zeka operasyonunu kapatıyor: Onlarca çalışana şehir dışına taşınma şartı koşuyor

Dünyanın en değerli şirketi olan Apple, yapay zeka operasyonlarını yürüttüğü San Diego'daki yapılanmayı ortadan kaldırıyor. Ekipte yer alan 121 çalışan ise işten çıkarılma riskiyle karşı karşıya
Apple yapay zeka operasyonunu kapatıyor: Onlarca çalışana şehir dışına taşınma şartı koşuyor

Apple'a yakın kaynakların Bloomberg'e aktardığı bilgiye göre, Apple'ın San Diego'da (California) bulunan ve yapay zeka çalışmalarını yürüttüğü Data Operations Annotations olarak bilinen gruba Teksas bölümüyle birleşmek üzere Austin'e taşınacakları iletildi. 

Taşınmayı kabul etmeyen işten çıkarılacak

Apple, çalışanlarına Şubat ayı sonuna kadar yer değiştirip değiştirmeyeceklerine karar vermeleri gerektiğini söyledi. Eğer taşınmazlarsa, çalışanların işine 26 Nisan'da son verilecek.

Çin, Hindistan, İrlanda ve İspanya'da da ofisleri bulunan grup, Siri'de yapılan sorguları dinleyerek ve soruları doğru bir şekilde duyup duymadığını ve işleyip işlemediğini belirleyerek Siri'yi geliştirmekten sorumlu. San Diego'daki grubun kapatılmasına ilişkin duyurunun Apple yapay zeka şefi John Giannandrea'nın üst düzey yardımcısı Christine DeFilippo tarafından yapıldığı belirtildi.

Bir Apple sözcüsü taşınma kararını doğrularken, şu anda çalışan herkesin Apple'daki görevlerine Austin'de (Teksas) devam etme fırsatına sahip olacağını söyledi.

Şirket ayrıca önemli ölçüde büyüdüğü San Diego'ya derinden bağlı olduğunu ve Apple mühendislik ekiplerini genişlettikçe işe alımlara devam ettiğini söyledi. Etkilenen ekibin faaliyet gösterdiği diğer ülkelerde Apple tüm çalışanlarını tek bir ofiste tutuyor.

Apple taşınma için kutular dağıttı

San Diego personeli için bu taşınma sürpriz oldu. Çalışanlara göre yapay zeka ekibi Apple'ın kiraladığı bir ofiste çalışıyordu. Ancak şirket kısa bir süre önce çalışanlarına Ocak ayı sonunda bölgedeki yeni bir Apple kampüsüne taşınacaklarını söylemişti. Bu ayın başlarında Apple, şehir içinde bir taşınmaya hazırlanmak için çalışanlara ambalaj kutuları dağıtmıştı.

Çalışanlar Teksas'a gitmek istemiyor

Ancak planlar değişti. Çalışanların artık Teksas'a taşınmaları gerekecek. Konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler Bloomberg'e, etkilenen çalışanların çoğunun Austin'e taşınmak istemediklerini belirttiklerini söyledi. Apple çalışanlara başka işlere başvurabileceklerini söylese bazılarının mühendislik geçmişleri olmadığı için yeni yapılanmada birçok rol için uygun olmayabilecekleri de iletildi. 

San Diego çalışanları Siri'nin İbranice, İngilizce, İspanyolca'nın çeşitli lehçeleri, Portekizce, Arapça ve Fransızca kullanımına odaklandı.

161 bin çalışanı var

Bu hamle, birkaç düzine çalışanın şirketten ayrılmasıyla sonuçlanma potansiyeline sahip. Eylül ayı itibariyle 161 bin çalışanı olan Apple, pandemiden bu yana -teknoloji alanındaki emsallerinin çoğunun aksine- işten çıkarmalardan çoğunlukla kaçınmayı başardı. Bununla birlikte, geçtiğimiz Nisan ayında bazı kurumsal perakende işlerinin yanı sıra işe alım görevlilerini de işten çıkardı.

7 bin dolarlık taşınma yardımı teklifi

Apple, Haziran ayı sonuna kadar Austin'e taşınmak isteyen çalışanların görevlerine devam edebileceklerini söyledi. Şirket 7 bin dolar taşınma yardımı teklif ederken, Apple'dan ayrılmayı tercih edenler, görevlerinin sona ermesiyle dört haftalık kıdem tazminatının yanı sıra çalıştıkları her yıl için ek bir haftalık ödeme alacaklar.