04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.07.2023 23:40 | Son Güncelleme: 20.07.2023 00:20

Apple yeni madenini buldu: Hindistan ilk kez en büyük 5 iPhone pazarından biri oldu

Hindistan'da her yıl telefon pazarı biraz daha büyürken özellikle yüksek bütçeli modellerin satışındaki artış dikkat çekiyor. Premium telefonlara ilginin artması en çok Apple'a yararken Hindistan, Fransa ve Almanya'yı geride bırakarak ilk kez Apple'ın en büyük 5 iPhone pazarından biri haline geldi
Apple yeni madenini buldu: Hindistan ilk kez en büyük 5 iPhone pazarından biri oldu

Salı günü yayınlanan bir araştırmaya göre ABD'li teknoloji devi Apple, CEO Tim Cook'un gelecekte kritik bir pazar olarak gördüğü Hindistan'da dağıtım ve pazarlamayı artırırken, ülke ikinci çeyrekte en büyük beşinci iPhone pazarı oldu.

Almanya ve Fransa'yı geride bıraktı

Counterpoint Research'ün Salı günü CNBC'ye yaptığı açıklamaya göre, Apple için Hindistan, Haziran çeyreğinde iPhone satışlarında Almanya ve Fransa'yı geride bıraktı ve şu anda İngiltere, Japonya, Çin ve ABD'nin arkasında yer alıyor. Böylece Hindistan ilk kez iPhone satışlarında Apple'ın ilk beş pazarından biri oldu.

Araştırma firmasına göre Hindistan ikinci çeyrekte tüm iPhone satışlarının yüzde 4'üne yakın bir katkıda bulundu. Firma iPhone satışlarının tam sayısını açıklamadı ancak bir önceki yıla göre satışların yüzde 50 oranında büyüdüğünü söyledi.

Hindistan'da telefon pazarı büyüyor

Counterpoint Research, Apple'ın Haziran ayı sonuna kadar olan dönemde Hindistan'ın toplam akıllı telefon pazarında yüzde 5,1'lik bir pazar payına sahip olduğunu ve bu oranın geçen yılın aynı döneminde yüzde 3,4 olduğunu söyledi.

CNBC'nin haberine göre Hindistan'daki hızlı büyüme, Apple'ın dünyanın en büyük beşinci ekonomisindeki varlığını hem perakende hem de üretim açısından artırmasıyla birlikte geldi. Apple, Nisan ayında ülkedeki ilk fiziksel mağazalarını başkent Delhi'de ve yoğun nüfusuyla bilinen Mumbai kentinde açtı.

Üretimin bir kısmı Çin'den Hindistan'a kaydı

Apple ayrıca, amiral gemisi akıllı telefonunun büyük bir kısmının üretildiği Çin'den uzaklaşmak için iPhone üretiminin bir kısmını Hindistan'a kaydırdı.

Hint pazarı Xiaomi ve Samsung'un elinde

Hindistan'ın akıllı telefon pazarına Xiaomi gibi Çinli oyuncuların yanı sıra Apple'ın ezeli rakibi Samsung tarafından üretilen düşük maliyetli Android akıllı telefonlar hakim. Ancak premium akıllı telefon segmentinde bir büyüme söz konusu. Counterpoint Research'e göre, 400 doların üzerindeki fiyatlara sahip akıllı telefonlar, Covid-19 salgını öncesinde yüzde 4 iken şu anda sevk edilen toplam telefon hacminin yüzde 10'unu oluşturuyor. Bu da Apple için Hindistan'da büyük bir potansiyelin varlığını gösteriyor.

Counterpoint Research kıdemli araştırma analisti Ankit Malhotra, CNBC'ye e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, Apple'ın Hindistan'daki büyüme hikayesinin, şirketin "dağıtım ve satın alınabilirliğe odaklanan genel stratejisinin" bir kombinasyonu olduğunu söyledi. Malhotra, "Sektör genelindeki ilk faktör, Apple'ın avantajını kullandığı Hindistan'daki premium pazardaki büyümedir" dedi.

Apple gelir artışında Hindistan'ın payı artacak

Analistler Apple'ın Hindistan'dan beklentileri konusunda heyecanlı. Morgan Stanley Pazartesi günü yayınladığı bir notta önümüzdeki beş yıl içinde Apple'ın gelir artışının yüzde 15'ini Hindistan'ın oluşturabileceğini söyledi. Yatırım bankası analistleri önümüzdeki 10 yıl içinde Hindistan'daki gelir artışının 40 milyar dolar olacağını tahmin ediyor.