27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.03.2024 15:27 | Son Güncelleme: 04.03.2024 15:53

Apple'a 2 milyar dolarlık antitröst cezası

Avrupa Birliği, Apple'ı kendi müzik yayın hizmetini rakiplerine karşı adil olmayan bir şekilde öne çıkararak rekabet yasalarını ihlal ettiği için yaklaşık 2 milyar dolar para cezasına çarptırdı. Dava Spotify'ın şikayetiyle tetiklenmişti
Apple'a 2 milyar dolarlık antitröst cezası

Avrupa Birliği Apple'a karşı ilk antitröst cezasını verdi ve ABD'li teknoloji devini, kendi müzik akış hizmetini rakiplerine karşı haksız bir şekilde kayırarak rekabet yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle yaklaşık 2 milyar dolar (1.8 milyar euro) para cezasına çarptırdı.  AB bloğunun yürütme organı ve en üst düzey antitröst uygulayıcısı olan Avrupa Komisyonu, Apple'ın uygulama geliştiricilerinin "iOS kullanıcılarını uygulama dışındaki alternatif ve daha ucuz müzik abonelik hizmetleri hakkında tam olarak bilgilendirmelerini" yasakladığını söyledi. Bu durum AB antitröst kuralları uyarınca yasa dışı olarak kabul ediliyor. Komisyon, Apple'ın neredeyse on yıl boyunca bu şekilde davrandığını, bunun da birçok kullanıcının "müzik akışı abonelikleri için önemli ölçüde daha yüksek fiyatlar" ödediği anlamına geldiğini söyledi.

 

Spotify'ın şikayetiyle tetiklendi

2 milyar dolarlık ceza beş yıl önce İsveçli yayın hizmeti Spotify'ın şikâyetiyle tetiklenen uzun soluklu bir soruşturmanın ardından geldi. Spotify 2019 yılında Apple'ın yüzde 30'luk App Store komisyonu alması nedeniyle şikayette bulunmuştu. Yetkililer Apple'ın App Store hakimiyetini rakiplerini saf dışı bırakmak için yasadışı bir şekilde kullandığını söyledi.

Avrupa Komisyonu'nun rekabet politikasından sorumlu başkan yardımcısı Margrethe Vestager, "Apple on yıl boyunca App Store üzerinden müzik uygulaması pazarının hakim konumunu kötüye kullandı" dedi. Apple davaya itiraz edeceğini açıkladı.