16 Ekim 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.10.2024 19:15 | Son Güncelleme: 16.10.2024 19:16

ASML satış tahminlerini düşürdü: Çip kıyameti kapıda mı?

Yarı iletken ekipmanlarının önemli bir tedarikçisi olan ASML, 2025 yılı satış tahminini aşağı yönlü revize ederek piyasalarda 'çip talebi' korkusu yarattı. Ancak analistler, bu revizenin çip talebinde geniş çaplı bir düşüşten ziyade çip fabrikalarında kapasite fazlasına işaret ettiğine dikkat çekti
ASML satış tahminlerini düşürdü: Çip kıyameti kapıda mı?

Çip devi ASML'nin 2025 yılı için satış tahminlerini düşürmesinin ardından küresel teknoloji hisselerinde satış dalgası başlarken, gelecek yıl çip talebinde sert düşüş yaşanabileceğine yönelik korkular yeniden alevlendi. Ancak analistler, ASML'nin yayınladığı öngörünün küresel yarı iletken talebindeki yavaşlamadan ziyade çip fabrikalarındaki kapasite fazlasına işaret ettiğini söyledi.

Salı günü çip ekipmanı üreticisinden gelen daha zayıf 2025 satış görünümü, küresel yarı iletken talebinin durakladığına dair korkuları artırırken, birçok analist pandemi sırasında ASML'nin pahalı araçlarını stoklayan ve daha fazla sayıda çip üretmek için bunları kullanmada daha iyi hale gelen çip fabrikalarındaki stok birikimlerine işaret etti.

Hisselerde tarihi düşüş

Analistler, ASML'nin tahmininin bu çip fabrikalarında aylardır yaşananların gecikmeli bir göstergesi olduğunu söyledi. Şirketin hisseleri son yılların en büyük tek günlük kaybını gördü. Şirketin yanlışlıkla planlanandan bir gün önce açıkladığı sonuçlarda ASML, 2025 yılı toplam net satışlarının 30 milyar-35 milyar euro ile önceki tahmininin altına yakın olmasını beklediğini söyledi.

ASML'nin TSMC, Intel ve Samsung tarafından gelişmiş çipler üretmek için kullanılan kritik araçlar üzerinde neredeyse tekel olması nedeniyle bu durum yarı iletken endüstrisinin büyük bir bölümünü aşağı çekti.

Nvidia ve AMD yeniden toparlandı

TSMC'nin satış rakamı tahminine sert düşüşle tepki veren ABD çip hisseleri bugün ise ibreyi yeniden yukarı çevirdi ve ABD merkezli çip hisseleri, Çarşamba günü Nvidia, Advanced Micro Devices (AMD) ve Arm'ın %0,2 ile %1,1 arasında yükselmesiyle istikrar kazandı.

Çipte arz fazlası nasıl oluştu?

Pandemi sırasında çiplere yönelik rekor kıran talebin etkisiyle çip üreticileri ekstra kapasite oluşturmuştu. Tedarik zinciri sorunları hafifledikçe bu büyüme dengelendi ve fabrikaları siparişlerle dolup taşmaya hazır görünene kadar yeni araçlar sipariş etmek için beklemelerine neden oldu.

ASML Salı günü yaptığı açıklamada, yapay zeka ile ilgili çiplerdeki patlamaya rağmen, yarı iletken pazarının diğer bölümlerinin beklenenden daha uzun süre zayıf olduğunu ve mantık çipi üreten şirketlerin siparişleri ertelemesine ve bellek çipleri üreten müşterilerin yalnızca "sınırlı" yeni kapasite eklemeleri için plan yapmasına yol açtığını söyledi.

Analist firma TechInsights'ın başkan yardımcısı Dan Hutcheson, Intel, TSMC ve Samsung'un ASML'den siparişlerini geri çektiklerini, çünkü kapasitenin fazlasıyla yeterli olduğunu fark ettiklerini söyledi.

Hutcheson, çip fabrikası kullanımının bu yıl %81 civarında olduğunu, ancak üreticilerin bu oran %90'ların ortasına geldiğinde araç satın alma eğiliminde olduklarını söyledi. Intel'in fabrika genişlemesini yavaşlattığını, bunun da Samsung ve TSMC'nin de temkinli olacağını gösterdiğini söyledi.

Çip stokları yüksek kalmaya devam ediyor ve çip üreticileri ASML'nin araçlarıyla daha verimli hale geldi, bu da daha fazla sipariş vermek zorunda kalmadan daha fazla çip üretebilecekleri anlamına geliyor.