11 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.12.2023 18:13 | Son Güncelleme: 17.12.2023 16:21

Avatar: Frontiers of Pandora incelemesi

2009 yılında vizyona giren Avatar, izlenme rekorları kırdığı gibi devam filmiyle de en çok hasılat yapanlar listesine girmeyi başardı. Peki bu başarıyı Avatar: Frontiers of Pandora isimli oyunda da görecek miyiz?
Avatar: Frontiers of Pandora incelemesi

2009 yılında vizyona giren ve 3 boyutlu filmlerin çıtasını yukarı taşıyan Avatar izlenme rekorları kırdığı gibi devam filmiyle de en çok hasılat yapan filmler listesine girmeyi başardı. Biz bir başka devam filmini beklerken Ubisoft imzası taşıyan ve hikayesinin doğrudan serinin hikayesine bağlı olduğu söylenen Avatar: Frontiers of Pandora raflardaki yerini aldı.

Oyunun hikayesi filmle yakın bir zaman diliminde geçiyor. Pandora’ya gelen insanlar bir grup çocuk Na’vi’yi himayesine almış ve insanların yollarını onlara öğretiyorlar. Oyunda, insan eğitimiyle yetiştirilen bu çocuklardan birini kontrol ediyoruz.

İnsana karşı direniş

Çocukken öksüz kalan Na'vi, Kaynak Geliştirme İdaresi'nin sinsi "Elçi Programı"nda (oyun boyunca TAP olarak anılıyor) yetiştiriliyor ve Pandora'nın diğer sakinleriyle "köprü kurmak" için genç Na'vi'leri insan bakış açılarını kabul edecek şekilde şekillendirmeye çalışıyor. Ancak Jake Sully'nin ilk filmin sonundaki isyanı bir kaçış penceresi yaratıyor. 16 yıl sonra uyanıp mirasınızla yeniden bağlantı kurarken sömürücü "Gökyüzü İnsanları"na karşı yükselen direnişe yardım ediyorsunuz.

Oyun biraz Far Cry’ı andırıyor, hatta fazlasıyla. Ancak Pandora'nın yemyeşil vahşi doğasını keşfetmek için daha uygun bir tür düşünmek de zor.

Snowdrop motoru

Avatar: Frontiers of Pandora, PC'de görsel olarak etkileyici ve teknik olarak gelişmiş bir oyun deneyimi sunmak için Ubisoft'un Massive Entertainment tarafından geliştirilen Snowdrop motorundan yararlanıyor. DirectX 12'yi destekleyen motor, görsel doğruluğu ve genel performansı artırmak için en yeni grafik teknolojilerinden yararlanıyor.

Oyun, ışığın davranışını simüle ederek daha gerçekçi aydınlatma, yansımalar ve gölgeler sağlayan son teknoloji bir işleme tekniği olan ışın izlemeden de faydalanıyor. Bu özellik genel görsel kaliteye katkıda bulunarak oyun içinde daha sürükleyici ve gerçekçi bir ortam yaratıyor.

AMD sponsorluğundaki bir oyun olması sayesinde Avatar FOP, AMD Fluid Motion Frames (FSR 3) ve ayrıca FSR 2 yükseltme desteğine sahip. Diğer AMD sponsorlu oyunların aksine, oyun NVIDIA DLSS desteğine sahip.

Far Cry esintisi

Oyunun anlatısı, James Cameron tarafından tasarlanan yemyeşil ve görsel olarak çarpıcı dünyayı sergileyen ana görevler ve yan içeriklerin bir karışımı ile ortaya çıkıyor. Hikaye, karakter odaklı bölümleri heyecan verici aksiyon sekanslarıyla birleştiriyor. Beklendiği gibi, bazı karakter geliştirme seçenekleri var. Oyun (kullanılan farklı oyun motoruna rağmen) Far Cry'ı fazlasıyla hatırlaıyor. Sayısız Ubisoft oyununda gördüğümüz aynı "karakolları özgürleştirme" konsepti var ve ana hikaye, muhtemelen jenerik karakterler nedeniyle biraz cansız. Silah kullanımı aslında çok basit ve oyun boyunca sıkıcı bir hal alıyor, çünkü temel oyun döngüsü çok basit.

Öte yandan, Avatar dünyasını her zaman ilk elden deneyimlemek istediyseniz, bu film uyarlaması oyun iyi bir iş çıkarmış denilebilir. Keşfedilecek bitkiler, toplanacak malzemeler ve teçhizatınızı geliştirecek malzemelerle dolu güzel manzaralarla karşı karşıya kalacaksınız.

Avatar: Frontiers of Pandora'daki grafikler, çevrede etkileyici bir ayrıntı düzeyi sergiliyor. Dokular son derece ayrıntılı ve görsel açıdan zengin ve sürükleyici bir oyun deneyimine katkıda bulunuyor. Oyun, manzaralara derinlik ve gerçekçilik katan yoğun bitki örtüsü ile Pandora'yı daha gerçekçi bir hale getiriyor. "İnsan" üsleriyle kıyaslandığında Na'vi üsleri daha organik tasarımları nedeniyle daha iyi görünüyor ve daha iyi bir görsel deneyim sunuyor.

Çoğu NPC'nin kalitesi iyi seviyede ve ana karakterler özellikle ara sahnelerde muhteşem görünüyor. Snowdrop Engine, Pandora dünyasını canlandıran dinamik ışık efektleri yaratmak için çok iyi çalışıyor. Tasarımcılar, burada özenle hazırlanmış ışık ve gölge efektleriyle gayet iyi bir iş çıkarmış.

Oyuncular ilerledikçe, yetenek ağaçları daha zorlu savaşlar yükseltme imkanı sunuyor. Buna, savaş alanında taktiksel bir avantaj sağlayan sağlık malzemeleri gibi çok sayıda işlenebilir öğe eşlik ediyor.

Gizlilik basit ama etkili, sizi yükseğe çıkmaya teşvik ediyor. Bir damıtma ünitesinin tepesine tünemiş dokuz fit uzunluğunda mavi bir uzaylıyı fark etmenin kolay olacağını düşünseniz de muhtemelen BKA'nın kaskları askerlerinin yukarı bakma yeteneğini sınırlıyor. Bu arada savaşta, düşman askerlerini, mekanizmalarını ve uçaklarını alt etmek için yay, mızrak fırlatıcı ve insan ateşli silahlarının bir karışımını kullanıyorsunuz. Filmlerde olduğu gibi, dövüş kansız ama son derece fiziksel. Na'vi'nizin daha uzun uzuvları ve daha büyük silahları, o cılız insanları kolaylıkla yere sermenizi sağlıyor.

Doğanın dönüşümü

Bir tesis devre dışı bırakıldığında, çevredeki ortam dönüşmeye başlıyor. Ölü kahverengi bitki örtüsü hayata geri dönüyor ve hayvanlar bölgeyi yeniden dolduruyor. Bu değişim sadece muhteşem görünmekle kalmıyor, aynı zamanda gençleşen manzaradan yararlanmanıza, ağaç tepelerinden meyve ve hayvan yumurtaları toplayarak yetenekleri güçlendiren yemekler pişirmenize ve yeni silahlar ve ekipmanlar yapmak için odun ve hayvan postu gibi kaynakları toplamanıza da olanak tanıyor. İlginç olan Frontiers of Pandora'nın ormandan ihtiyacınız olanı almanın fiziksel ve ruhsal ritüelini nasıl vurguladığı. En kaliteli malzemeleri elde etmek için kaynakları doğru zamanda ve doğru şekilde toplamanız gerekirken, derilerini ve etlerini mahvetmemek için hayvanları dikkatli bir şekilde avlamanız gerekiyor.

Oyunun etkileşimleri aracılığıyla doğayla bir olmayı pekiştirme şekli oyuncuya iyi yansıyor. Ormanı doğru bir şekilde kat etmek bile daha hızlı koşmanıza ve daha yükseğe zıplamanıza yardımcı olabilir, bu da heyecan verici bir oyuna dönüşmesini sağlıyor. Na'vi'lerin çok değerli ama özellikle ilginç olmayan anlatı tasviri biraz sıkıcı denilebilir. Hepsi de bir karamsar havada ve bilgeliklerini paylaşmadıkları bir an bile yok sanki.

Tüm bunları topladığımızda yine de iyi yapılmış bir Avatar oyunu var karşımızda. James Cameron filmlerinden hoşlanıyorsanız, o zaman bu oyundan kendinize dair bir şeyler bulmanız kuvvetle muhtemel. Ancak Avatar dünyasına uzaksanız ve Na'vi yaşam tarzına kendinizi yakın hissetmiyorsanız, oyun boyunca sıkılmanız mümkün.