08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.07.2024 17:04 | Son Güncelleme: 07.07.2024 17:10

Beyond Good & Evil 20th Anniversary Edition inceleme

20 yıl önce yani 2003'te ilk kez karşımıza çıktığında oyun sektöründe büyün yankı uyandırmıştı ve o günden bugüne hala bu oyun pek çok oyuncunun hafızasında. Michel Ancel’in liderliğindeki Ubisoft Montpellier ekibi gerçekten de iyi iş çıkardı ve bugün bile onca yıla rağmen oyunu iyi hatırlıyoruz
Beyond Good & Evil 20th Anniversary Edition inceleme

Ancak oyunu hatırlamayı artık bir tarafa bırakıp yeniden deneyimleme zamanı sanırız geldi. İlk oyunun çıkışını yapmasının üzerinden geçen 20 yıl ile birlikte Ubisoft’un bize bir sürprizi var: Beyond Good & Evil 20th Anniversary Edition raflardaki yerini aldı. Peki bu 20. yıldönümüne özel geliştirilen oyun nasıl olmuş?

Beyond Good & Evil 20th Anniversary Edition, orijinal oyununun güzelliğini bozmamış, üstüne grafikleri güncelleyerek zamana uyarlanmış bir yapım. Pek çok noktada bu dengenin korunduğunu görebiliyorsunuz. Oyunun özünü bozmadan, ama zamanın ruhuna uygun iyileştirmeler yapmak ve bunu dengede tutmak öyle kolay değildir. Ancak Beyond Good & Evil 20th Anniversary Edition bunda başarılı olmuş.

Oynanış mekaniklerinden grafiklerine pek çok noktada bunu hissedebiliyoruz. Örneğin oyun mekanikleri dahil günümüz standartlarına uyum sağlamış ve akıcı bir kıvama getirilmiş. Bu da hem eski oyunun tadını veriyor hem de bugün de yeniden bu oyunu oynayabilmemizi sağlıyor.

Beyond Good & Evil’ı pek çoğunuz hatırlıyordur ama yine de üzerinden kısaca geçmekte yarar var. Oyun, güçlü bir hikaye anlatımına sahipti ve en çok da beni bu noktada etkileyen bir oyundu, ayrıca karakter gelişimi de detaylıca işlenmişti ve bu açıdan da zamanının ötesinde bir oyundu. Oyunun ana karakteri olan Jade, cesur ve bağımsız bir foto muhabiri olarak boy gösteriyordu. Jade baskıcı bir hükümete karşı mücadele veriyordu ve sırları açığa çıkarmak için çabalıyordu, bu haliyle de oyunculara hem duygusal hem de entelektüel bir deneyim sunuyordu. Jade’in sadık arkadaşı Pey’j ve diğer yardımcı karakterler, hikayenin zenginliğini ve derinliğini bir adım ileri taşıyordu.

Yeni dönemde pek sık görmediğimiz macera ve keşif unsurlarını harmanlayan bir yapısı var. Jade, fotoğraf makinesini hiç elinden düşürmüyor ve çevresindeki her şeyi dikkatlice süzerek bulmacaları çözmeye çalışıyor. Böylece oyuncular, çeşitli görevler ve yan aktiviteler sayesinde Hillys gezegenini tanıma şansı bulurken, etrafımız sürprizlerle dolu. Bu da oyunun tekrar oynanabilirliğini artıran önemli bir faktör.

Bu keşif tarafı oyunu heyecanlı kılıyor. Onun dışunda Beyond Good & Evil 20th Anniversary Edition, daha çok bizi oyun boyunca gizli kalmaya, yakalanmamaya ve yeri gelince dövüşmeye itiyor. Görevler de buna göre hazırlanmış.

Jade asası üzerinde kombolar yapabildiği gibi saldırı tuşuna kısa bir süre basılı tuttuğunda daha güçlü bir saldırı yapabiliyor. Elbette oyunun dövüş mekaniklerinden çok fazla şey beklemek yanlış olur, ancak ben daha çok oyunun hikayesi ve atmosferiyle ilgilendiğimden çok da gözüme batan bir durum yok burada.

Dövüş gerektirmeyen, daha çok gizli kalmamız gereken bölümler nispeten daha keyifli. Jade ile bir noktadan diğerine ulaşmaya çalışırken oyunun müzikleri de bize eşlik ediyor ve atmosferi tamamlıyor. Oyunun müziklerini ise Christophe Héral bestelemiş ve gerçekten de bu müzikler olmadan oyun kesinlikle çok eskik kalırmış.

İlk oyuna göre yapılan iyileştirmelerden biri de ses efektleri ve karakter seslendirmelerinde dikkat çekiyor. Kesinlikle daha iyi olmuş ve oynanabilirliği artırmış.

Performans

Biraz da oyunun teknik detaylarından ve performansından konuşalım. Oyun istikrarlı bir şekilde 60 FPS'yi koruyor. Oyunun PS5 ve Xbox sürümlerinin de 60 fps'de akıcı bir şekilde çalıştığı söylenebilir. Ben bu ölçüde sorunsuz oyun deneyimi yaşayacağımı düşünmüyordum açıkçası, ama beklentimin ötesinde iyi bir sonuçla karşılaştım.

Madalyonun diğer yüzü

Peki oyunda her şey mi mükemmel? Tabii ki değil. Dövüş mekanikleri az önce belirttiğim gibi maalesef vasat, ayrıca kamera açıkları da oyundan soğutacak kadar zaman zaman can sıkıcı olabiliyor. Kullanıcı arayüzü de pek yeni sayılmaz, burada iyileştirmeye gidilebilirmiş.

Can sıkıcı bir başka nokta da etkileşime geçmemiz gereken nesnelerde herhangi bir uyarı bulunmaması. Ne demek bu derseniz şöyle izah edeyim: Son yıllarda alıştığımız etkileşime geçilecek noktaların üzerinde çıkan imleçler bu oyunda yok. Bu gerçekten de işleri zorlaştırıyor. Biraz İngilizce bilmek de gereklilik halini alıyor. Oyunun Türkçe desteği de olmadığından bu da biraz can sıkıcı.

Ancak bağımsız oyunların yükseldiği şu günlerde bunların çok da göze battığını söyleyemem.

Sonuç

Beyond Good & Evil 20th Anniversary Edition pek çok açıdan başarılı bir oyun olmuş ve 20 yıl önceki bir başyapıta saygı duruşunda bulunmuş. Ancak Ubisoft’un bununla kalacağını düşünmek güç, muhtemelen bu oyunun devamını görürsek şaşırmamak gerekir, ki gelsin de bence. Hem oyunculara Beyond Good & Evil’ı hatırlatmış oldu Ubisoft, hem de yeni oyuna kapı aralamış olabilir.

Oyuncuların seveceği bir başka önemli nokta da Beyond Good & Evil 2’ye kapı aralayan yepyeni bir görev dizisi. Bu, Jade’i oyun dünyası genelinde bir hazine avına çıkarıyor ve Jade’in devam oyunu ile olan bağlarını açıklayan elle çizilmiş ve seslendirilmiş yeni ara sahnelerin kilidini açıyor. Yaklaşık bir saatlik ek oynanış süresi sunan bu hoş küçük görev, devam oyununa böyle şirin ve düşünceli bir şekilde yer verilmiş olmasını harika kılıyor.