05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.12.2023 23:16 | Son Güncelleme: 27.12.2023 13:07

Biden ithalat yasağına izin verdi: Teknoloji devi Apple Watch için temyize gidiyor

Apple, Biden yönetiminin ABD'nin Apple Watch için ithalat yasağına izin vermesinin ardından temyiz başvurusunda bulundu
Biden ithalat yasağına izin verdi: Teknoloji devi Apple Watch için temyize gidiyor

ABD'de Biden yönetimi, tıbbi izleme teknolojisi şirketi Masimo'nun şikayeti üzerine mahkemenin verdiği Apple Watch ithalatını yasaklama kararını veto etmeyi reddetti. Bu gelişmenin ardından teknoloji devi ABD Federal Temyiz Mahkemesi'ne yasağın durdurulması için temyiz başvurusunda bulundu.

Kararın durdurulması için talepte bulunan Apple, saatlerin yeniden tasarlanmış versiyonlarının Masimo'nun patentlerini ihlal edip etmediğine 12 Ocak'a kadar karar verecek ABD Gümrük ve Sınır Koruması'nın değerlendirmesinin beklenmesini istedi.

Apple'dan konuyla ilgili yapılan açıklamada şu satırlara yer verildi:

"Apple olarak, kullanıcıların hayatlarını anlamlı bir şekilde etkileyen ürünler ve hizmetler yaratmak için yorulmadan çalışıyoruz. Ekibimizi Apple Watch için bilimsel olarak doğrulanmış sağlık, fitness ve 'wellness' özellikleri geliştirmeye yıllarını adamaya iten şey budur ve dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insanın bu üründen büyük fayda sağlamasından ilham alıyoruz. Alınan karara ve bunun sonucunda verilen ihraç kararına kesinlikle katılmıyoruz ve Apple Watch 9 Serisi ile Apple Watch Ultra 2'yi ABD'deki müşterilerimizle mümkün olan en kısa sürede yeniden buluşturmak için tüm önlemleri alıyoruz"

Teknolojisini çalmakla suçladı

Apple, Watch modellerini zaten çevrimiçi mağazasından çıkarmıştı ve Apple Store mağazaları da salı günü, stoklarda en son model saatlerin hiçbiri olmadan açıldı. Şu an için Apple Watch SE satışta kalmaya devam ediyor ancak yasak, Apple Watch Series 6 ve sonraki modelleri ile Apple Watch Ultra'nın tüm modellerini etkiliyor.

Ekim ayında ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu, Apple'ın kandaki oksijen seviyelerini okumak için ışık tabanlı teknoloji kullanan nabız oksimetresi patentini ihlal ettiğine karar verdi. 

Aralarında Amazon ve Best Buy'ın da bulunduğu diğer perakendeciler, kalan Apple Watch stoklarını mağazalarda ve internette satmaya devam ediyor. Ancak ITC kararı, Apple'ın ABD'ye daha fazla akıllı saat ithal etmesini engelliyor.

İki şirket arasında yıllardır patent sorunları yaşanıyor. Ekim 2022'de Apple, Masimo'ya karşı iki patent ihlali davası açtı. Masimo CEO'su Joe Kiani ise son gelişmeler üzerine Apple'ın kasıtlı olarak şirketinin patentlerini ihlal ettiğine inandığını söyledi.