05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.04.2023 20:58 | Son Güncelleme: 05.04.2023 21:11

Bill Gates: Yapay zekayı durdurmaya çalışmak manasız

Elon Musk ve iş dünyasının diğer önde gelen isimleri yapay zekanın kontrolsüz bir şekilde ilerlediğini iddia ederek altı ay süreyle çalışmaların durdurulması yönünde uyarıda bulunmuştu. Microsoft'un kurucusu Bill Gates ise yapay zeka çalışmalarını durdurmanın işe yaramayacağını açıkladı
Bill Gates: Yapay zekayı durdurmaya çalışmak manasız

Teknolojinin en büyük isimlerinden Bill Gates ve Elon Musk, yapay zekayla ilgili tartışmalarda ters düşmüşe benziyor. Elon Musk yapay zekanın ileri düzeyde geliştirilmesine altı ay ara verilmesi ve "tehlikeli bir yarıştan" geri adım atılması çağrısında bulunurken, Bill Gates izlenecek yolun bu olmadığını düşünüyor.

Microsoft'un kurucu ortağı Pazartesi günü yaptığı açıklamada "Belirli bir gruptan yapay zekayı duraklatmasını istemenin zorlukları çözeceğini düşünmüyorum" sözlerini kaydetti.

Gates bu yorumu, Elon Musk ve aralarında yapay zeka uzmanlarının da bulunduğu 1.125 kişinin, teknolojinin ileri düzeyde geliştirilmesine altı ay ara verilmesi çağrısında bulunan açık bir mektubu imzalamasından bir hafta sonra yaptı. Kâr amacı gütmeyen Future of Life Institute tarafından yayınlanan mektup şimdiye kadar yaklaşık 9.400 imza topladı.

Yapay zekayı durdurmak çözüm değil

"İnsanla rekabet edebilecek zekaya sahip yapay zeka sistemleri toplum ve insanlık için derin riskler oluşturabilir" uyarısında bulunan mektup, ChatGPT adlı üretken metin botunun kısa sürede gösterdiği başarısından sonra ortaya çıktı. Ancak Gates, önerilen duraklamanın uygulanmasının kolay olacağını düşünmediğini söyledi. Reuters'e verdiği demeçte "Kimin durabileceğini, dünyadaki her ülkenin durmayı kabul edip etmeyeceğini ve neden duracağını gerçekten anlamıyorum" dedi.

Microsoft ChatGPT'ye yatırımlarını sürdürüyor

Gates'in bu düşüncesini Microsoft da paylaşıyor. Insider'dan Grace Kay'in haberine göre Microsoft, 2019 yılında ChatGPT'nin yaratıcısı OpenAI'ye 1 milyar dolar yatırım yaptı ve kısa süre önce şirkete daha fazla yatırım yapmayı planladığını duyurdu.

Ancak Gates, yapay zeka gelişimini durdurma konusunda uyarıda bulunan tek yüksek profilli ses değil.

Kötü aktörlerin önünü açılabilir

Geçtiğimiz hafta milyarder yatırımcı Bill Ackman, yapay zeka gelişimini altı aylığına durdurmanın kötü aktörlere mevcut teknolojiyi yakalamaları için altı ay daha süre tanıyacağı uyarısında bulundu.

Ackman sosyal medya hesabından şu sözleri kaydetti:

"Düşmanlarımız kendi OpenAI'lerini geliştirmek için çok çalışıyorlar. Manhattan Projesini geciktirmek ve Nazilerin yetişmesine izin vermek hata olurdu. Başka bir seçeneğimiz olduğunu sanmıyorum" dedi.