Aynı gün ChatGPT’ye rakip gösterilen yeni ürünü Bard’ı Türkçe dahil kırktan fazla dilde tüm dünyada kullanıma açan Google, İstanbul’da gerçekleştirdiği bir davette Google Lens’in Multisearch özelliğini tanıttı.
2017 yılından beri var olan Google Lens, arama motorunun sadece yazı ile değil görüntüyle de kullanılabilmesini mümkün kılmıştı. Yapay zeka destekli uygulamaya eklenen Multisearch özelliği ise görsel aramayla sözel aramanın bir arada yapılmasını sağlıyor. Google Türkiye Kurumsal İletişim Müdürü Melike Eraslan, Oksijen’e “Var olan özellikler yeterince bilinmeyebiliyor, el alışkanlığıyla Google’a giren ve uygulamayı indirmeyenler de var tabii. Oysa uygulamaya sahip olduğumuzda kullanabileceğimiz çok fazla yapay destekli özellik var” diye konuştu. Eraslan, sunucu Burcu Esmersoy ve gazeteci Nilay Örnek birlikte çıktıkları sahnede davetlilere Multisearch’ün kullanılabileceği farklı alanlardan örnekler verdiler.
Seyahatlerde yabancı dil sorununa alternatif bir çare sunuyor
Konuşmaya Nilay Örnek Google Lens’in ona Japonya gibi dilin ve alfabenin farklı olduğu ülkelerde, özellikle de ürünlerin üzerindeki etiketleri tercüme etme konusunda ne denli yardımcı olduğunu anlatarak başladı. Davetliler de o sırada deneyimledikleri bu özellik sayesinde Google uygulamasını açıp kamerayı yabancı dildeki menüye doğrultup “çevir” tuşuna basınca metni Türkçe’ye çevirebildiler.
Şu anda dünya genelinde 70 dilde kullanıma açık olan uygulama metnin fotoğrafını bile çekmeden, sadece açık kameradaki görüntüsü üzerinden istenilen çevirinin ekranda belirmesini sağlıyor. Lens özelliği kamerayı bilmediğiniz bir yapıya çevirdiğinizde onunla ilgili sizinle bilgi paylaşıyor. Gösterilen obje bir bitki olduğunda ise bu bitkinin bakımı ile ilgili tüm bilgilere ulaşılabiliyor. Bir yemek fotoğrafından onun tarifi veya bulunduğu restoranlar hakkında dahi bilgi edinilirken, “Ev ödevi” seçeneği de kameraya bir ödev gösterildiğinde onun çözümünü sunuyor.
Multisearch ile farklı şekillerde arama yapmak mümkün
Google Lens Multisearch özelliği sayesinde bir obje farklı şekillerde aranabiliyor. Örneğin fotoğrafı çekilen bir desen uygulamaya yüklenip ‘elbise’ kelimesiyle arattırıldığında o desenden elbise alternatiflerine ulaşılıyor.