16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.08.2024 09:28 | Son Güncelleme: 02.08.2024 09:46

Bloomberg Instagram kısıtlamasını böyle yazdı: Haniye paylaşımlarını sansürleyen platforma engel

Türkiye'de bu sabah itibariyle Instagram'a kısıtlama getirilmesi dış basına da yansıdı. Bloomberg, kısıtlamanın Haniye paylaşımlarının platformda sansürlenmesinin ardından getirildiğini yazdı
Bloomberg Instagram kısıtlamasını böyle yazdı: Haniye paylaşımlarını sansürleyen platforma engel

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üst düzey bir yardımcısının sosyal medya platformunu Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin ölümüyle ilgili paylaşımları sansürlemekle eleştirmesinin ardından Türkiye'nin internet düzenleyici kurumu Instagram'a erişimi engelledi. 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bu hamle için bir gerekçe göstermedi. Kurum ve Instagram'ın sahibi olan Meta Platforms yorum taleplerine hemen yanıt vermedi. Instagram.com'a bu sabah itibariyle erişilemiyor. Bazı kullanıcılar mobil uygulamada yeni içeriklerin yüklenmediğini ve hata mesajı aldıklarını bildirdi. Türkiye, İsrail'in Gazze'deki savaşını sert bir şekilde eleştiriyor ve Hamas'ı bir terör örgütü olarak görmüyor. Çarşamba günü Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun Instagram'ı "herhangi bir politika ihlaline atıfta bulunmaksızın Hamas lideri Haniye'nin vefatı dolayısıyla insanların taziye mesajı yayınlamasını aktif olarak engellemekle" suçladı.

Türkiye'de geçmişte de çeşitli nedenlerle sosyal medya platformlarına kısıtlamalar getirilmişti. İnternet düzenleyicisi, çeşitli koşullar altında bant genişliğini azaltma yetkisine sahip ve sosyal medya platformlarının yerel temsilciler bulundurması gerekiyor. Hükümetin platformlar üzerindeki sıkı kontrolü, ifade özgürlüğünü azalttığını söyleyen insan hakları örgütlerini, muhalif siyasetçileri ve diğer eleştirmenleri endişelendiriyor.