Dünyanın dört bir yanından 15 bine yakın yayıncı ile haberlerde işbirliği yapan Bundle, kişiye özel akış oluşturmayı sağlıyor. Böylece hem kullanıcının dilediği mecralardan kişisel bir haber akışı oluşturmasını sağlıyor hem de önemli son dakika gelişmelerini anlık bildirimlerle iletiyor. Tamamen Türk bir geliştirici ekibin elinden çıkan uygulama bugün; Almanya, Fransa, İngiltere ve Amerika’da da çok sayıda okuyucuya sahip. Peki ama bu fikir nasıl çıktı, okurların en çok ilgi gösterdiği medya partnerleri ve haber türleri nelerdir? İşte kullanıcı skoru 5 üzerinden 4.6 yıldız olan ve Play Store tarafından En İyi Haber Uygulaması seçilen Bundle hakkında merak edilenler...
Bundle fikri nasıl doğdu?
Hikayemiz aslında kendi kullanıcı deneyimlerimizden ilham aldı. Yaklaşık 8 yıl önce, bizim gibi binlerce mecrayı bir araya getiren, kullanıcılarına kişiselleştirme ile haberleri sunan üç büyük global ürün vardı. Üç ürünü de deneyimlediğimizde her birinin kendine has özellikleri varken bazı sorunları yeterince çözemediklerini fark ettik. İnsanlar ne olup bittiğini kolayca öğrenmek istiyor, çok fazla efor sarf etmeden gündeme ulaşmak, farklı sitelere yönlendirilmemek ve geniş zamanlarında kusursuz bir okuma deneyimi yaşamak istiyordu. Kurulduğumuz günden beri önceliğimiz insanları kullanmaya mecbur bırakmak değil onları memnun etmek oldu. İnsanları mutlu ettiğimizde her açıdan büyüyeceğimizi bilerek yola çıktık.
Şu an kaç kullanıcınız var ve Türkiye dışında hangi ülkelerden takipçiniz var?
Hayatımıza 7 yıl önce giren Bundle, mobil öncelikli bir haber uygulaması olarak mobil, web, tablet ve akıllı saat mecralarında aylık 2 milyon aktif kullanıcıya erişen bir haber platformuna dönüşmüş durumda. Türkiye’de alanında en fazla olumlu geri bildirimi almış, hem App Store ve hem Google Play Store’da global de dahil en iyi uygulamalar arasında seçilmiş, sayısız ödül almış bir ürün…
Büyük şehirler başta olmak üzere, Türkiye’nin hemen her şehrine orantılı bir şekilde dağılmış bir kullanıcı kitlemiz bulunmakta. Türkiye dışında sırasıyla en çok Almanya, Amerika, İngiltere, Avusturya ve Hollanda’da aktif kullanıcılara sahibiz.
Ortaklık yapınız nasıl, Bundle bir start up gibi mi yönetiliyor?
Bundle fikir aşamasından itibaren bir start up gibi yönetiliyor. Amacımız tüm hedeflerimize ulaşana kadar bu kültürü korumak. Artık bir start up’tan çok daha fazlasıyız ancak start up kültürü, kullanıcı memnuniyetini korumak adına ürün bazlı bir çalışmanın en önemli değerlerinden biri. Bunu korumaya kararlıyız.
Bundle'da en çok hangi haber kategorileri okunuyor, okurların en çok ilgi gösterdiği medya partnerleri ve haber türleri nelerdir?
Bundle’ı hemen herkes kullanıyor. Her kesimden, her segment'ten çok orantılı bir kitlemiz var.
Her zaman daha zeki bir ürün olmaya çalışıyoruz. İnsanlara ne okumaları gerektiğini dikte eden değil, insanların neyi okuyabileceklerini bilen bir ürün olmaya çalışıyoruz. En önemli hedeflerimizin başında ise Türkiye’de olduğu kadar dünyada da kaliteli içerik denince akla gelen platform olmak var. Bize göre içerik, belli standartların üzerine çıktığında eğlencenin bir parçası oluyor. Film, dizi, belgesel, müzik ve içerik; hepsi eğlencenin bir parçası. Okumayı, öğrenmeyi, bilgilenmeyi seven herkes için kaliteli içerik, eğlence kategorisinin bir parçası.
Bilim kategorisi önde gidiyor
Bundle’da en çok sevilen mecralar ve kategorilere de değinmek istiyorum. İlginç bir data vermem gerekirse bilim kategorisine gösterilen ilgi pek çok popüler kategorinin ötesinde.
Bundle’ı kullanan her on kişiden altısı bir bilim mecrası takip ediyor. Türkiye’de tüm bilim mecralarını bir araya getirip hem o mecraları desteklemek hem de kullanıcılarımıza bu kategoride çok fazla seçenek sunmanın geri dönüşünü aldığımız için mutluyuz.
Tabii ki bir Bundle kullanıcısı için gündem kategorisi vazgeçilmez bir ihtiyaç. Bundle’ın kolay arayüzü, clickbait haberciliği reddeden moderasyonu ve doğru - tarafsız haberleri öne çıkarma kriteri, bir Bundle kullanıcısı için en önemli bağlılık nedenlerinden biri
Kültür sanat, yaşam ve spor öne çıkıyor
Bundle kullanıcıları bilime olduğu kadar teknoloji ve finans kategorilerine de oldukça ilgili. Mobil uygulamalarımızda bulunan 1,2 milyon kullanıcımızın neredeyse yüzde 85’i bir teknoloji içeriği okuduğu gibi, 450 bin üzerinde kullanıcımız da en azından bir finans ya da ekonomi mecrası takip ediyor. Kültür sanat, yaşam, spor ve sinema kategorileri de öne çıkanlar arasında.
Başlık-içerik ilişkisi önemli
Bundle kullanıcıları, haber başlıkları ile içerikleri arasındaki ilişki konusunda hassas bir kitle.
Özellikle abartılı, clickbait ya da içerikle ilişkisiz haber başlıklarını barındıran mecraların, bilinirlikleri ne kadar yüksek olsa da kullanıcı tercihlerinde geri planda kaldığını gördük.
Belli ilkelerle yayın yapan mecraların, bilinirlikleri düşük bile olsa Bundle'da daha fazla rağbet gördüğünü fark ettik. Biz iyi içerik yapan tüm mecraları desteklemeye gayret eden bir ürünüz. İyi içerik herkes için bir ihtiyaç.
Gazete Oksijen kısa sürede fark edildi
Örneğin Gazete Oksijen de yeni bir mecra olmasına rağmen Bundle kullanıcıları tarafından çok kısa zamanda fark edildi ve Gündem kategorisinde en çok okunan mecralardan biri oldu.
Wordle Türkçe ile Bundle Games’in ilk tohumları atıldı
Son dönemde bizim tarafımızda yaşanan en büyük gelişmelerden biri de Wordle Türkçe’yi bünyemize katmak oldu. Fatih Kadır Akın’ın dilimize kazandırdığı dünyanın en sevilen kelime oyunlarından biri olan Wordle’ın Türkçe versiyonu, Şubat ayında Bundle bünyesine geçmesi sonrası 2,5 milyon kişi tarafından oynandı sadece Twitter üzerinde 300 binin üzerinde paylaşım aldı. Wordle Türkçe ile kullanıcılarımıza sadece çok sevilen bir ürünü sunmadık, aynı zamanda önümüzdeki dönemlerdeki hedeflerimizden biri olan Bundle Games’in ilk tohumlarını da attık. İnsanları bilgilendirmeye, eğlendirmeye ve keşfetmelerine
yardım etmeye devam edeceğiz.
2,5 milyon dolar yatırım yapıldı
Bundle bugüne kadar kurucu ortaklarının finansmanı ile bulunduğu başarılı konuma gelmiş bir girişim. Bundle’a bugüne dek toplamda 2,5 milyon dolar yatırım yapıldığını söyleyebiliriz. Bundle ortakları arasında Ercan Varol, Eda Gürdamar, Enes Danış ve Serkan Ceylan bulunuyor. Türkiye’den çıkan unicorn’lar arasına girip Almanya, İngiltere, Amerika gibi gelişmiş ülkelerde rakiplerimizin önüne geçme hedefiyle çalışmaya devam ediyoruz