05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.07.2023 20:49 | Son Güncelleme: 12.07.2023 21:01

ChatGPT'ye meydan okudu: Elon Musk yapay zeka firması xAI'yi resmen kurdu

Elon Musk yapay zeka yarışına katılan son isim oldu. ChatGPT'nin büyük ses getirmesi sonrası üretken yapay zeka uygulamalarına olan ilgi artarken Musk da bu alanda rekabet edebilmek için xAI isimli şirketini kurduğunu resmen duyurdu
ChatGPT'ye meydan okudu: Elon Musk yapay zeka firması xAI'yi resmen kurdu

Elon Musk, uzun süredir üzerinde çalıştığı yapay zeka girişimi xAI'yi kurdu. Girişim, Tesla'nın CEO'su ve Twitter'ın sahibi olan ve çeşitli nedenlerle yapay zekanın gelişiminin durdurulması gerektiğini ve sektörün düzenlemeye ihtiyacı olduğunu söyleyen Musk tarafından yönetilecek. Musk Çarşamba günü attığı bir tweet'te "Gerçekliği anlamak için xAI'nin kurulduğunu duyuruyorum" dedi.

Web sitesi, xAI'nin 14 Temmuz'da bir Twitter Spaces etkinliği düzenleyeceğini söyledi.

Google ve Microsoft'tan uzmanlar ekipte

xAI ekibinde daha önce teknoloji devlerinde çalışmış olan profesyoneller yer alıyor. DeepMind'da eski bir mühendis olan Igor Babuschkin, Google'da çalışmış olan Tony Wu, yine Google'da araştırmacı bilim insanı olan Christian Szegedy ve daha önce Microsoft'ta çalışmış olan Greg Yang yer alıyor.

Musk Mart ayında, bir eyalet dosyasına göre Nevada'da bulunan X.AI Corp adlı bir firmayı tescil ettirdi. Firma Musk'ı tek yönetici, Musk'ın aile ofisinin genel müdürü Jared Birchall'ı da sekreter olarak listeliyor.

Musk Nisan ayında, Google'ın Bard ve Microsoft'un evrenin doğasını anlamaya çalışan Bing yapay zekasına rakip olmak için TruthGPT'yi veya maksimum doğruluk arayan bir yapay zekayı piyasaya süreceğini söylemişti.

Üretken yapay zeka, OpenAI'nin geçen yıl Kasım ayında Bard ve Bing AI'nin lansmanından önce popüler sohbet robotu ChatGPT'yi piyasaya sürmesiyle dikkatleri üzerine çekti.

xAI ekibine danışmanlık yapacak olan Dan Hendrycks, şu anda Yapay Zeka Güvenliği Merkezi'nin direktörü olarak görev yapıyor ve çalışmaları yapay zekanın riskleri etrafında dönüyor. Web sitesine göre Musk'ın yeni şirketi X Corp'tan ayrı, ancak Twitter, Tesla ve diğer şirketlerle yakın çalışacak.