Çin'in geniş kapsamlı kritik bilgi altyapısı tanımına göre bu, ulaşımdan finansa kadar çeşitli sektörleri kapsayabilir.
Çin Siber Uzay İdaresi (CAC) yaptığı açıklamada, "İnceleme, Micron'un ürünlerinin Çin'in kritik tedarik zinciri bilgi altyapısı için önemli güvenlik riskleri oluşturan ve Çin'in ulusal güvenliğini etkileyen ciddi ağ güvenliği risklerine sahip olduğunu ortaya koydu" dedi.
Micron'dan ilk açıklama
Micron, CAC'nin şirketin Çin'de satılan ürünlerine ilişkin incelemesinin sonuç bildirimini aldığını ve Çinli yetkililerle görüşmelere devam etmeyi dört gözle beklediğini söyledi.
CAC ise Micron ürünlerinde tespit ettiği risklerle ilgili bilgi vermedi ve hangi Micron ürünlerinin bu güvenlik zafiyetinden etkilendiğini paylaşmadı.
Çin Mart ayında duyurmuştu
Reuters'ın haberine göre Çin, Micron'un ürünlerine yönelik incelemesini Mart ayı sonunda duyurmuştu. Şirket o zaman işbirliği yaptığını ve Çin'deki ticari faaliyetlerinin normal olduğunu söylemişti.
Amerika Birleşik Devletleri ve Çin hükümetleri çip teknolojisi konusunda anlaşmazlık yaşıyor. Washington, Çin'e çip üretim teknolojisi konusunda bir dizi ihracat kontrolü uyguladı ve Micron'un rakibi Yangtze Memory Technologies'in bazı Amerikan bileşenlerini satın almasını engellemek için harekete geçti.
Micron gelirinin yaklaşık yüzde 10'unu Çin'den elde ediyor, ancak kararın şirketin ülkedeki Çinli olmayan müşterilere yaptığı satışları etkileyip etkilemediği net değil.
Analistlere göre, Micron'un Çin'e akan ürünlerinin büyük bir kısmı, orada üretilen ürünlerde kullanılmak üzere Çinli olmayan firmalar tarafından satın alınıyor.
Çin Eylül 2021'de kritik bilgi altyapısını korumayı amaçlayan ve operatörlerinin veri güvenliği gibi alanlarda daha katı gerekliliklere uymasını gerektiren kurallar getirdi.
Pekin, "kritik" olarak değerlendirdiği sektörleri kamusal iletişim ve ulaşım gibi sektörler olarak geniş bir şekilde tanımladı ancak bunun tam olarak ne tür bir şirkete veya iş kapsamına uygulanacağını belirtmedi.