Çin ihracat kısıtlamalarına yönelik son tepkisini, Wang'ın 26 Mayıs'ta Detroit'teki Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) konferansında Japonya Ticaret Bakanı Yasutoshi Nishimura ile görüşmesi sırasında verdi.
Japonya, Ocak ayında Hollanda ile birlikte, bazı çip üretim araçlarının Çin'e satışını sınırlayacak ABD ihracat kontrollerine uymayı kabul etti ve komşusuna 23 tür yarı iletken üretim ekipmanının ihracatına kısıtlamalar getirdi.
ABD, Çin'in nükleer silah sistemleri ve yapay zeka sistemleri geliştirmek için kullanılabilecek süper bilgisayarlar üzerindeki çalışmalarını yavaşlatmak amacıyla geçen yıl bu kısıtlamaları getirmişti. Japonya ise ihracat kontrollerine ilişkin açıklamalarında Çin'i ayrı tutmamış, sadece uluslararası barış ve istikrara katkıda bulunma görevini yerine getirdiğini söylemişti.
Çin Ticaret Bakanlığı'ndan Pazartesi günü yapılan açıklamada Çin'in "kilit ekonomik ve ticari alanlarda pratik işbirliğini teşvik etmek için Japonya ile çalışmaya istekli olduğu" da belirtildi.
Zirvede neler konuşuldu?
Nishimura Cuma günü ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo ile bir araya geldi ve ikili kuantum bilişim ve yapay zeka gibi gelişmiş çip ve teknolojilerin araştırılması ve geliştirilmesinde işbirliğini derinleştirme konusunda anlaştı.
Zirve sırasında Raimondo ve ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai ile de görüşen Wang, ABD'nin Çin'e yönelik ekonomi ve ticaret politikalarını doğru bulmayarak, Çin'i dışlayan ve Çin'in etkisine karşı ABD merkezli bir alternatif sunmayı amaçlayan ABD öncülüğündeki Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesi'ni eleştirdi.
ABD, Japonya ve G7 üyesi diğer gelişmiş ülkeler G7 zirvesinde Çin'den tamamen kopmak yerine "risklerini azaltma" konusunda anlaşarak çiplerden minerallere kadar her alanda dünyanın ikinci büyük ekonomisine olan bağımlılıklarını azaltma yoluna gitti.