20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.05.2024 23:42 | Son Güncelleme: 27.05.2024 23:42

Dassault Systèmes Türkiye Ülke Müdürü Hakan Kul: Dikey tarımı hızlandırarak kentsel sürdürülebilirliği artırmaya yardımcı oluyoruz

Dassault Systèmes Türkiye Ülke Müdürü Hakan Kul: Dikey tarımı hızlandırarak kentsel sürdürülebilirliği artırmaya yardımcı oluyoruz

Hakan Kul, Dassault Systèmes Türkiye Ülke Müdürü

Dünya her geçen gün daha fazla kentleşiyor. Bugün dünya nüfusunun yarısından fazlası kasaba ve şehirlerde yaşıyor ve 2030 yılına kadar bu sayı yaklaşık 5 milyara ulaşacak[1]. Bu kentleşmenin büyük bir kısmı, devasa sosyal, ekonomik ve çevresel dönüşümleri beraberinde getiriyor.

Ancak, kentsel bölgelerdeki bu aşırı nüfus, herkes için gıda temin etme zorunluluğunu ve Birleşmiş Milletler'in 'kentleri kapsayıcı, güvenli, dirençli ve sürdürülebilir hale getirme' amacını karşılamak için önemli bir zorluk ortaya çıkarıyor. Dünya nüfusu artmaya devam ediyor ve bu da artan gıda talebini karşılamak için ciddi bir zorluk oluşturuyor. Bu şartlar altında nüfus sorununun ele alınması büyük önem taşıyor. Bu da genişleyen küresel toplum için sürdürülebilir ve yeterli beslenmeyi garanti altına almak üzere gıda üretiminde yenilikçi çözümler gerektiriyor.

Bu bağlamda, şehirlerin gıda üretimi için kaynakları verimli kullanan, esnek ve sürdürülebilir yollar bulması gerekiyor. Tek bir çözüm yeterli olmasa da, kaynakları optimize etmek için "kentsel sanal tarım" gibi yenilikçi tarım teknikleri geliştiriliyor. Dassault Systèmes'in 3DEXPERIENCE platformu gibi sanal teknoloji platformları, bu gelişmeyi hızlandırmada çok önemli bir rol oynuyor.  Platformun sanal ikiz deneyimleri, sürdürülebilir şehirlerde yaşam kalitesini artırmaya, çevresel etkiyi azaltmaya ve ekonomik ve sosyal kentleşmeyi en üst düzeye çıkarırken yenilikçi sürdürülebilir çözümleri teşvik etmeye yardımcı oluyor.

Tipik yatay tarımın aksine dikey tarım, yerden tasarruf etmek ve metrekare başına daha fazla bitki yetiştirilmesine olanak sağlamak için mahsullerin üst üste yetiştirilmesini içeriyor. Dahası, sürdürülebilir üretime olanak tanıyarak gıda güvenliği sağlıyor ve nihayetinde normal tarıma göre daha fazla çeşitlilik ve verimlilik sağlıyor.

Dikey tarım güneş almayan iç mekanlarda, bir dizi LED ışık, sıcaklık kontrolleri, havalandırma ve sulama sistemleri altında gerçekleştiriliyor. Bu çiftlikler mahsulleri yakından izleyen, su kullanımını optimize eden ve zararlıları dışarıda tutan kontrollü ortamlar yaratıyor. Bitkinin yetiştiği ortam açısından dikey tarımın iki yolu bulunuyor. Hidroponiğe dayanan dikey çiftliklerde bitkiler toprak olmadan, besin açısından zengin bir çözelti içinde asılı olarak büyüyor.

Futura Gaïa 3DEXPERIENCE platformundan yararlanıyor

Futura Gaïa'nınki gibi diğer dikey çiftlik çözümleri, bitkilerin canlı toprak üzerinde büyüdüğü ve otomatik bir sistemin verimli bir şekilde ışık, su ve besin sağladığı jeoponikleri kullanıyor.  Dassault Systèmes’in 3DEXPERIENCE Lab geliştirici programının bir parçası olan Futura Gaïa, anahtar teslimi yerel dikey çiftlikler tasarlıyor, inşa ediyor ve satıyor. Tam kontrollü bir ortamda yılın 365 günü meyve, sebze veya çiçek üretmek için canlı toprak (geoponik) kullanan kapalı dikey çiftlikler için eksiksiz ve otomatik bir sistem sunuyor. Bunu pestisit kullanmadan ve su tüketimini büyük ölçüde azaltarak yapıyor. Gelecekte kent çevresinde konumlanacak bu çiftlikler, hassas tarım ve en son teknolojiyi bir araya getiriyor.

Bu noktada Futura Gaïa çözümü, hem donanım hem de yazılım açısından teknolojik inovasyon üzerine inşa edilerek Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE platformu aracılığıyla en iyi çözümleri sunuyor. Futura Gaïa'nın her aşaması, ekim alanında bulunan özelliklerin kullanımını iyileştirmek ve optimize etmek amacıyla 3DEXPERIENCE platformu aracılığıyla simüle ediliyor, test ediliyor ve analiz ediliyor.

Dassault Systèmes, çiftlik operasyonlarını simüle etmek ve çiftliğin genel verimliliğini artırmak için çiftlik operatörlerini büyük veri ve makine öğrenimi konusunda eğitmek amacıyla Futura Gaïa'yı sanal gerçeklik ile destekliyor.   

Dassault Systèmes'in kentlere ve kentsel sürdürülebilirliğe odaklanan “The Only Progress is Human” girişimi hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.

“Dikey Tarım” hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.

“Futura Gaïa” hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.


[1] https://www.unfpa.org/urbanization


Sponsorlu İçerik / İlan