18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.11.2023 11:31 | Son Güncelleme: 25.11.2023 11:58

Dünyada en çok kullanılan şifreler belli oldu: Sizinkilerden herhangi biri listede var mı?

2023 yılında dünya genelinde en çok kullanılan şifreler belli oldu. İnternet kullanıcıların her geçen gün artan siber güvenlik tehditlerine rağmen hala sıralı sayıları ve basit şifreleri seçtiği ortaya çıktı. Sizin şifrelerinizden herhangi biri listede var mı?
Dünyada en çok kullanılan şifreler belli oldu: Sizinkilerden herhangi biri listede var mı?

Güçlü bir parola/şifre bulmak çoğu zaman can sıkıcıdır hatta vakit alabilir. Ancak dijital çağda, e-postalarınızın, banka bilgilerinizin hatta dijital platform bilgilerinizin ele geçirilmesini istemiyorsanız bunun için zaman ayırmanız ve çaba sarf etmeniz mantıklı olacaktır. CNBC'nin haberine göre; herkes bu gerçeği bilse de araştırmalar bu konuda çok da tedbirliği olmadığımızı hatta dünyada bir çok insanın aynı ya da benzer şifreleri kullandığını gösteriyor.

En popüler şifreleri kırmak 1 saniye bile sürmüyor

Hem cep telefonları hem de bilgisayarlar için aktif ağ koruma desteği sağlayan NordVPN'in arkasındaki ekibin parola yönetim aracı NordPass, 2023 yılında kullanılan en yaygın 200 parolaya ilişkin çalışmasını yayınlamak için bağımsız araştırmacılarla işbirliği yaptı. Dünyanın en yaygın 20 şifresinden 17'si bir saniyeden daha kısa bir sürede kırılabildiği tespit edildi. Bu nedenle çevrimiçi hesaplarınızı güvence altına almak için "123456" ya da daha da yaratıcı olan 'password'ü (şifre) seçmeden önce iki kez düşünün.

Genel tercih en tembel kombinasyonlar

AAG verilerine göre; 2022 yılının ilk yarısında sadece ABD'de 53 milyondan fazla insan siber güvenlik tehditlerinden etkilendi ve bu konudaki riskler her geçen gün artıyor. Buna rağmen en popüler şifrelerin hala en tembel kombinasyonlardan oluştuğu belirlendi. NordPass araştırması, siber saldırıların yüzde 86'sında çalıntı kimlik bilgilerinin kullanıldığını ve çevrimiçi hesapların, e-postaların ve şifrelerin dark web'de en çok satılan öğelerin neredeyse yüzde 20'sini oluşturduğunu gösterdi.

Aşağıdaki görselde 2023 yılında dünyanın en çok kullanılan 20 şifresini ve her birinin kırılmasının ne kadar süreceğini görebilirsiniz. Eğer hack'lenmek istemiyorsanız şifrenizin listede olmadığından emin olun.

2023'ün en popüler şifreleri, kırılma süreleri ve kullanılma oranları

 

Son beş yıldır ilk 200 listesinde yer almayan "Admin" bu yıl ikinci sırada yer aldı. Raporda bu tercih için "İnsanların değiştirme zahmetine katlanmadığı şifrelerden biri" denildi. Yıllar sonra tekrarlanan bu tercihin, internet kullanıcılarının parola oluşturma alışkanlıklarını geliştirmek yerine, önceden yapılandırılmış parolalara bağlı kaldıklarına dikkat çekti.  Bazı değerli rakiplere rağmen, "123456" son beş yıldır dünyanın en yaygın şifresi sıralamasında zirvede yer almaya devam ediyor. "5 defadan 4'ünde en yaygın şifre olarak sıralandı. 'Password' (Şifre) ise bu pek de asil olmayan unvanı bir kez elinde tuttu" denildi.

Şifre alışkanlıkları

Araştırma ilk kez kategorilere göre en yaygın şifreleri de ortaya koydu. E-ticaret siteleri, e-posta hesapları, elektronik cihazlar ve yayın hizmetleri için 1 numaralı şifre yine "123456" olurken, sosyal medya platformları, finansal hesaplar ve akıllı telefonlar için "UNKNOWN" ilk sırada yer aldı.

Ülkelere göre öne çıkan şifreler

İsimler de dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılar için popüler şifre seçimleridir. "Isabella" bu yıl Avusturya'da en çok kullanılan ikinci parola olurken, "Katerina" Yunanistan'da 11. sırada yer aldı. "Flores123" gibi bir isim ve sayı kombinasyonu Meksika'da 5. sırada yer alırken, "Kento123!" Malezya'da 17. sırada yer aldı.

Türkiye'de hangi şifreler tercih ediliyor?

Türkiye'de de tercihlerin dünya ortalamasıyla  benzerlik göstermesi dikkat çekti. 'Admin'in 3, sırada yer aldığı listenin zirvesi '123456' ve '123456789'un oldu. Diğer ülkelerden farklı olarak internet servis sağlayıcılarının isimleri ilk 20'de yer aldı.

Türkiye'de en çok tercih edilen 20 şifre ve kırılma süreleri.

 

İngiltere'de takımların isimleri tercih edildi

Birleşik Krallık'ta yaşayanların futbol sevgisi şifre seçimlerine de yansırken, İngiliz Premiere Lig futbol kulüpleri "Liverpool", "Arsenal" ve "Chelsea" isimleri sırasıyla 4, 6 ve 10. sırada yer aldı.

Çin'de en çok rakamlar kullanıldı

Çin'deki en çok kullanılan 20 şifreden 11'i sadece rakamlardan oluşması dikkat çekti. NordPass raporuna göre Doğu Asya ülkesinde internet kullanıcıları şifrelerinde genellikle sayıları kullanıyor. '123456′ ülkede en çok kullanılan parola olsa da, '111111', '000000' ve '12345678' gibi diğer sayısal diziler de oldukça popüler.

Yıllara göre dünyada en çok kullanılan şifreler