- Çin hükümeti ABD’nin ticaret savaşları kapsamındaki yaptırımlarına yanıt olacak düzenlemesini kamuoyuyla paylaştı. Yeni karar doğrultusunda hayalet uçaklardan akıllı telefonlara kadar geniş bir alanda kullanılan ve Çin’in tekelinde bulunan samaryum, gadolinyum, terbiyum, disprosyum, lutesyum, skandiyum ve itriyum gibi nadir elementlerin ABD’ye ihracı kısıtlandı.
- OpenAI şirketinin kurucu ekibinden Ilya Sutskever’in hayata geçirmeye hazırlandığı yapay zeka girişimi “Safe Super Intelligence”, 32 milyar dolar değerlemeyle 2 milyar dolar daha yatırım aldı.
- OpenAI önümüzdeki dönemde bazı ürünlerin kullanımında resmi kimlik belgesiyle onaylanmayı şart koşmaya hazırlanıyor. “Verified Organization” (Onaylı Kuruluş) adını taşıyan yapının kısıtlamaya tabi ülkelerin ve şirketlerin kullanımını engellemek için kullanılacağı düşünülüyor.
- 2029 yılında devreden çıkarılması planlanan, ABD’nin California eyaletindeki “Diablo Canyon” adlı nükleer santral, yapay zeka destekli yeni bir girişime ev sahipliği yapmaya başladı. “Atomic Canyon” tarafından geliştirilen ve 8 adet Nvidia H100 grafik işlemcinin kullanıldığı “Neutron Enterprise” adlı sistem, reaktör çalışanı için milyonlarca sayfayı bulan teknik yönerge ve düzenlemeyi özetlemek için hizmet verecek. Nihai hedef, tamamen yapay zeka ile yönetilen bir reaktör çözümü oluşturmak.
- “Verge Motorcycles” tarafından üretilen “Verge TS Pro” adlı elektrikli motosiklet, tek şarj ile 311 km yol alarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. 16 saat süren parkur, benzer denemelerin aksine olağan trafik akışı içinde tamamlandı. 245 kg ağırlığındaki motosiklet, 136 beygire denk gelen 102 kW gücünde bir elektrik motoruna sahip.
- İspanya/Navarra Üniversitesi’nden bir ekip, fiziksel olarak etkileşime girilebilen, dünyanın ilk 3 boyutlu hologramını geliştirdi. Optik lastik kullanılan teknik sayesinde holografik objelere dokunmak, sürüklemek ve döndürmek mümkün hale geliyor.
- Uzaya yerleştirilecek güneş panelleriyle üreteceği enerjiyi dünyaya yansıtmayı hedefleyen “Aetherflux” adlı girişim 50 milyon dolar yatırım aldı. İlk test aracını 2026’da yörüngeye yerleştirecek şirketin emsallerinden en büyük farkı, enerjiyi mikrodalga yerine kızılötesi lazer ışınlarıyla yansıtacak olması. Böylece atmosfer tabakası sebebiyle oluşacak aktarım kaybı büyük oranda engellenmiş olacak.
- “Syntis Bio” şirketi, zayıflama ilacı olarak bilinen Ozempic ve Wegovy türü çözümlere alternatif oluşturacak yeni bir obezite ilacı üzerinde çalışıyor. Yeni ilaç, ince bağırsakta geçici bir kaplama dokusu oluşturarak besinleri doğrudan kalın bağırsağa yönlendiriyor. Böylece GLP-1 üretimini doğal yolla artırmış oluyor. Oluşan yapay dolgu 24 saat içinde çözülerek vücuttan atılıyor. Bu sayede hem mide bypass ameliyatı ile benzer bir etkiyi cerrahi müdahale olmadan sağlayabiliyor hem de Ozempic ve Wegovy’nin aksine kas kaybına yol açmıyor.
Yazının tamamını görebilmek için lütfen abone olun. ABONE OL
Aboneyseniz
üye
girişi
yapınız.
Oksijen'e e-gazete aboneliği ile edineceğiniz avantajlar; Oksijen yazarlarının tüm yazılarına erişim Gazeteoksijen.com üzerinden 7/24 güncel haber erişimi Her gün e-posta kutunuza gelen Oksijen bülteni Gazete Oksijen, O2 ve özel yayın arşivine erişim