16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.07.2023 23:05 | Son Güncelleme: 05.07.2023 23:39

Dünyanın konuştuğu sohbet robotu gözden düştü: ChatGPT ilk kez kan kaybetmeye başladı

OpenAI tarafından geliştirilen ve yayınlandığı ilk günden bu yana tüm dünyada büyük ses getiren sohbet robotu ChatGPT popülaritesini kaybetmeye başladı. Milyonlarca kullanıcının akın ettiği bu son teknoloji platformu Haziran ayında ziyaretçi sayısında ilk kez azalma gördü
Dünyanın konuştuğu sohbet robotu gözden düştü: ChatGPT ilk kez kan kaybetmeye başladı

Analitik firması Similarweb'e göre, Kasım ayında piyasaya sürülen ve yapay zekanın gücünden sonuna kadar faydalanan sohbet robotu ChatGPT, Haziran ayında web sitesine gelen aylık trafiğin ve tekil ziyaretçilerin ilk kez azaldığını gördü.

ChatGPT ile geçirilen süre de azaldı

Reuters'ın haberine göre ChatGPT'nin web sitesine gelen dünya çapındaki masaüstü ve mobil trafik Haziran ayında Mayıs ayına göre yüzde 9,7 azalırken, ChatGPT'nin web sitesine gelen tekil ziyaretçi sayısı yüzde 5,7 düştü. Similarweb verilerine göre, ziyaretçilerin web sitesinde geçirdikleri süre de yüzde 8,5 azaldı.

Ocak ayında 100 milyon aktif kullanıcıyı gördü

ChatGPT, yazı yazmaktan kodlamaya kadar günlük işlerde üretken yapay zekanın çılgınca kullanımını başlattı ve piyasaya sürülmesinden iki ay sonra Ocak ayında aylık 100 milyon aktif kullanıcıya ulaştı.

ChatGPT, aynı zamanda şimdiye kadar bilinen en hızlı büyüyen tüketici uygulaması ve dünyanın en iyi 20 web sitesinden biri olarak aylık 1,5 milyardan fazla sayfa ziyaretine sahip. Örneğin ChatGPT, Microsoft tarafından işletilen ve OpenAI teknolojisini kullanan arama motoru Bing'i dahi çoktan geride bıraktı.

Google, Bard ile ChatGPT'ye meydan okudu

Geçtiğimiz birkaç ay içinde Google'ın Bard sohbet botu da dahil olmak üzere birkaç ChatGPT rakibi piyasaya sürüldü. Microsoft'un arama motoru Bing de OpenAI tarafından desteklenen sohbet robotunu kullanıcılara ücretsiz olarak sunuyor.

Macquarie Amerika Teknoloji Araştırmaları Başkanı Sarah Hindlian-Bowler konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu sözleri kaydetti:

ChatGPT, geniş çapta kullanıma sunulan ilk üretken yapay zeka ürünü. Google dahil rakip teknoloji markaları kendi çözümlerini geliştirse de ChatGPT'nin yanına yaklaşamadı.

"Bence sıfırdan 100 milyon kullanıcıya bu kadar hızlı bir şekilde geçtiğinizde büyüyen sancılar var. Olağanüstü ağır altyapı daha az doğrulukla sonuçlanacaktır. Bu, modelin eğitildiği şeyi değiştirmek zorunda kalmanın ve düzenlemenin potansiyel sonuçlarıyla başa çıkmak zorunda kalmanın bir kombinasyonu"

Trafik neden eridi?

OpenAI ayrıca Mayıs ayında iOS sisteminde ChatGPT uygulamasını yayınladı. Trafikte yaşanan düşüşün bu uygulama olabileceği düşünülüyor. Web sitesi yerine uygulama üzerinden ChatGPT'ye ulaşanlar web trafiğine olumsuz olarak yansımış olabilir.

Bir başka ihtimal de kullanıcıların ChatGPT özelinde kullanım değişikliğinin yaşanması. Okulların tatile girmesi ve yaz sezonuna giriş yapılmasıuyla daha az öğrencinin ev ödevleri için bu platformu kullanması trafiğin düşüşünde etkili olmuş olabilir.

Düşüş ChatGPT'nin yükünü de hafifletti

ChatGPT'ye olan büyük ilgi, beraberinde büyük bir maliyet kalemi de getiriyor. ChatGPT'de yapılan her sorgu yoğun bir işlem gücü gerektiriyor ve her saniye yapılan bu sorgular elbette platform için büyük bir yük.

Bu noktada web sitesine gelen trafiğin düşüş kaydetmesi, sorguları yanıtlamak için yoğun bilgi işlem gücü gerektiren ChatGPT'nin çalıştırılmasındaki maliyetin kontrol edilmesine yardımcı olabilir. OpenAI'nin CEO'su Sam Altman, hizmetleri yürütmenin maliyetini 'göz yaşartıcı' olarak tanımlıyor.

Kullanımı hem ücretsiz hem ücretli

ChatGPT'nin kullanımı ücretsiz, ancak kullanıcıların OpenAI'nin daha gelişmiş modeli olan GPT-4'e erişmek için ayda 20 dolar ödeyebilecekleri bir premium abonelik de sunuluyor. YipitData'nın tahminlerine göre yarım milyondan fazla kişi bu ücretli abonelik için kaydoldu.

OpenAI bu yıl 200 milyon dolar gelir elde etmeyi öngörüyor. ChatGPT'nin yanı sıra, geliştiriciler ve işletmeler için yapay zeka modellerine doğrudan API erişimi satarak ve şirkete 10 milyar doların üzerinde yatırım yapan Microsoft ile ortaklık yoluyla para kazanıyor.

ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen ve Kasım 2022'de piyasaya sürülen bir yapay zeka sohbet robotu. ChatGPT adı sohbet robotu işlevine atıfta bulunan 'Sohbet' kelimesi ile GPT (Generative Pre-Trained Transformer) yani 'Üretken Ön Eğitimli Dönüştürücü' ifadesinin birleşiminden oluşuyor. OpenAI'ye göre ChatGPT, çok çeşitli konularda gerçek kullanıcılarla konuşmak için yapay zekayı kullanıyor. Bir makine öğrenimi algoritması kullanan bu robot, internetteki metni tarıyor ve belirli bir isteme yanıt olarak kelimeleri bir araya getirmesine izin veren istatistiksel bir model geliştiriyor.

Web trafiğinde yaşanan dikkat çeken düşüşle ilgili OpenAI herhangi bir açıklama yapmadı.