19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.06.2023 19:36 | Son Güncelleme: 17.06.2023 23:29

'ChatGPT çok abartılıyor' diyen LeCun: Yapay zeka hiçbir zaman gerçek dünyayı anlayamayacak

Yapay zekanın fikir babalarından Yann LeCun, yapay zekanın insanlık için bir tehdit olduğu görüşünü akıl almaz derecede saçma bulurken ChatGPT'nin gereğinden fazla abartıldığını söyledi. LeCun ayrıca insan deneyiminin bir kısmının yapay zeka tarafından asla anlaşılamayacağına dikkat çekti
'ChatGPT çok abartılıyor' diyen LeCun: Yapay zeka hiçbir zaman gerçek dünyayı anlayamayacak

Son aylarda tüm dünyanın yakından izlediği ve kimilerinin 'kurtuluş' kimilerinin ise 'kıyamet' olarak gördüğü yapay zeka gündemden düşmüyor. Pek çok mesleği yok edeceği iddia edilen yapay zekayla ilgili görüşlerini paylaşan LeCun, durumun çok abartıldığını düşünüyor ve şu sözleri kaydediyor: "Bu sistemler hala çok sınırlı, gerçek dünyanın altında yatan gerçeklik hakkında herhangi bir anlayışa sahip değiller, çünkü tamamen metin, büyük miktarda metin üzerinde eğitiliyorlar"

Yapay zeka ile insan beyni arasındaki büyük farka dikkat çeken LeCun, "İnsan bilgisinin çoğunun dille ilgisi yoktur. Dolayısıyla insan deneyiminin bu kısmı yapay zeka tarafından yakalanamaz." diyor. LeCun, bir yapay zeka sisteminin artık ABD'de bir kişinin avukat olabilmesi için gerekli bir sınav olan Baro sınavını geçebileceğini belirtiyor, ancak yapay zekanın 10 yaşındaki bir çocuğun "10 dakikada öğrenebileceği" bulaşık makinesini dolduramayacağını da vurguluyor.

Meta'nın yapay zeka şefi, şirketin yapay zekayı daha zor bir görev olan dil yerine video üzerinde eğitmek için çalıştığını söyledi.

Yann LeCun, Yoshua Bengio ve Geoffrey Hinton ile birlikte 2018 yılında makine öğrenimindeki atılımları nedeniyle Turing Ödülü'nü kazanan üç kişilik ekibin bir parçasıydı. LeCun, şu anda Meta'nın baş yapay zeka bilimcisi.

LeCun sözlerinin devamında şunları söyledi: "Bugün bu kapasiteyi makinelerle nasıl yeniden üreteceğimize dair hiçbir fikrimiz yok. Bunu yapana kadar insan seviyesinde zekaya sahip olamayacağız, köpek ya da kedi seviyesinde bile bir yapay zekaya sahip olamayacağız"

Yapay zekadan korkmak için çok erken

Business Insider'ın haberine göre LeCun gelecekte bilgisayarların insanlardan daha zeki hale geleceğine "şüphe olmadığını" ancak bunun yıllar hatta on yıllar alacağını söyledi.

ChatGPT ve Bing gibi sohbet robotlarını ve DALL-E ve Midjourney gibi görüntü oluşturucuları içeren üretici yapay zekanın son zamanlarda yaygınlaşması, uzmanlar arasında yapay zekanın çok hızlı gelişip gelişmediği konusunda hararetli bir tartışmaya yol açtı. Endişeler arasında yapay zekanın önyargı geliştirmesi ve yanlış bilgi ile birlikte sahte görüntüleri yaymasındaki rolü de yer alıyor.

Yapay zeka konusunda kafalar karışık

Bazı teknoloji liderleri, bilim insanları ve iş dünyasının etkili isimleri, yapay zekanın küresel olarak daha sıkı düzenlenmesi ve etik konusuna daha fazla odaklanılması çağrısında bulundu. LeCun'un işbirlikçisi Bengio, Elon Musk ve Apple'ın kurucu ortağı Steve Wozniak, bu yılın başlarında ileri düzey yapay zeka geliştirilmesine altı ay ara verilmesi çağrısında bulunan bir açık mektubun imzacıları arasındaydı.

Çok sayıda yapay zeka uzmanı da geçtiğimiz ay Center for AI Safety tarafından yapılan ve "Yapay zekadan kaynaklanan yok olma riskini azaltmanın, salgın hastalıklar ve nükleer savaş gibi diğer toplumsal ölçekli risklerle birlikte küresel bir öncelik olması gerektiğini" belirten bir bildiriyi imzaladı.

Yapay zekanın insanlığı yok edeceği düşünülüyor

CNN'in haberine göre, Yale Üst Düzey Yönetici Liderlik Enstitüsü tarafından üst düzey CEO'lar arasında yapılan bir ankette, katılımcıların yüzde 34'ü yapay zekanın 10 yıl içinde "insanlığı yok edebileceğini", yüzde 8'i ise bunun beş yıl içinde bile gerçekleşebileceğini söyledi. Yüzde 58'i ise yapay zekanın potansiyel felaketinin abartıldığını düşünmediklerini söyledi.

Bununla birlikte, teknoloji dünyasında etkili olan bazı isimler ise yapay zekanın birçok kullanım alanını övdü ve gelişimine bir moratoryum getirilmemesi konusunda uyarıda bulundu. Örneğin Bill Gates, yapay zeka ile ilgili anlaşılabilir endişeler olsa da, sağlık, eğitim ve iklim kriziyle mücadele üzerinde olumlu etkileri olabileceğini söyledi. Marc Andreessen "yapay zeka konusunda tam bir ahlaki paniğe" karşı uyarıda bulundu ve insanların yapay zekanın gelişimini teşvik etmek için "ahlaki bir yükümlülüğü" olduğunu söyledi.