İnsanlığın şimdiye kadar uzaya gönderdiği en gelişmiş uzay teleskobu olan James Webb'in çektiği uzayın ilk tam renkli fotoğrafları tazeliğini korurken emektar Hubble Uzay Teleskobu çalışmalarına devam ediyor. 1990'dan bu yana hizmet veren Hubble küresel yıldız kümesi NGC 6638'in kalbini görüntüledi.
Is gravity the only thing keeping you together? You might be a globular cluster.
— NASA (@NASA) August 7, 2022
Star clusters like this one, imaged by @NASAHubble, can contain millions of stars held together by gravity. @NASAWebb will give us a closer look at these cosmic objects: https://t.co/CsYuioyBrF pic.twitter.com/23ijIpbmNG
Avrupa Uzay Ajansı'nın (European Space Agency-ESA) Yay Takımyıldızı'nda yer alan kümeyle ilişkin gözlemi, milyonlarca yıldızdan oluşan bu bileşimin merkezindeki yıldızların yoğunluğunu gösteriyor. Görüntü, Hubble'ın üzerindeki Geniş Alan Kamerası 3 ve Gelişmiş İnceleme Kamerası'yla yapılan gözlemlerle hazırlandı.
📷 This NASA/ESA @HUBBLE_space Telescope shows the colourful region surrounding the Herbig-Haro object HH 505. #HerbigHaro objects are luminous regions surrounding newborn stars 👉 https://t.co/kEnBfa0NXw #SpaceArt pic.twitter.com/6IHo5RMHBU
— ESA (@esa) August 8, 2022
Hubble Uzay Teleskobu'nun yakaladığı ve yine bu hafta paylaşılan başka bir fotoğrafta ise Orion takım yıldızından bulutsu görüntü var. Görüntüde, Herbig-Haro nesnesi HH 505'in etrafındaki renkli alanlar yer alıyor. Bu tür yapılar, ata-gezegen diskleriyle çevrili yeni doğan yıldızların faaliyetlerini bir ürünü olarak kabul ediliyor.
ESA ve NASA'nın yönetimindeki Hubble, 32 yıldır gök cisimlerinin çarpıcı anlarını kaydediyor
Bulutsu görüntünün gök bilimciler için daha önce bilinmeyen madde akışlarını ortaya çıkarmasına ve yeni yıldızların oluşumuna eşlik eden süreçleri anlamalarına yardım edeceği tahmin ediliyor.