24 Temmuz 2025, Perşembe
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 16.07.2025 13:00 | Son Güncelleme: 16.07.2025 14:27
Makaleyi sesli dinle • 2:30

Felçli farelerde tekrar hareketi sağlayan implant üretildi: Sırada insanlar mı var?

Yeni Zelandalı bilim insanları, omuriliğe elektrik akımları gönderen bir implant geliştirdi. İmplant, farelerde dokunma ve hareket hissini iltihaplanma ve hasar olmadan restore etti
Felçli farelerde tekrar hareketi sağlayan implant üretildi: Sırada insanlar mı var?
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Auckland Üniversitesi’nde omurilik sakatlıklarının tedavisinde çığır açabilecek yeni bir teknoloji geliştirildi.

Elektrik tedavisinin omurilik sakatlıkları üzerindeki etkisi uzun yıllardır biliniyor. Fakat yeni geliştirilen ince film implantı şeklindeki bu cihaz, sert zar altı yerleşimi ve kullandığı süper kapasiteli elektrotlarla kendini diğer tedavi yöntemlerinden ayırıyor. 

Doğal olarak oluşan elektrik alanları, özellikle doğum öncesi sinir sistemi gelişiminde önemli rol oynuyor. Bilim insanları bu elektrik alanlarını laboratuvar ortamında şekillendirerek elektrik stimülasyonu ile omurilikte kaybedilen işlevlerin geri kazandırılmasını hedeflediler.  

Bilimsel dergi Nature Communications'da yayımlanan araştırmada dört haftanın sonunda, cihaz tedavisi gören sakatlı farelerin dokunma hissi ve bacak hareketlerinde belirgin iyileşme sağlandığı görüldü. Tedavinin uygulandığı fareler diğerlerine kıyasla artırılmış koordinasyon, ayak pozisyonu ve parmak aralığı gösterdi.

Yeni teknolojinin etkili karakterinin yanında güvenli olduğu ve cihazın iltihaplanma veya ileri bir hasara sebep olmadığı belirtiliyor. Araştırmacılar buluşlarını gelecekte omurilik sakatlığından etkilenen insanlara ulaştırmayı hedeflediklerini söylüyor.

Araştırmaya öncülük eden Dr. Bruce Harland, “Farelerdeki yaralanma bölgesinin tam üzerine, omuriliğe doğrudan yerleşecek şekilde tasarlanmış ultra ince bir implant geliştirdik. Amaç, iyileşmeyi teşvik ederek insanların omurilik yaralanmaları sonucu kaybettikleri işlevleri yeniden kazanmasını sağlamak” dedi.

Harland, “Bu, tedavinin hem hareket hem de hislerin geri kazanımını desteklediğini gösteriyor. Aynı derecede önemli olan ise, analizlerimizin tedavinin omurilikte iltihaplanma ya da başka bir hasara yol açmadığını ortaya koymasıydı. Bu da tedavinin sadece etkili değil, aynı zamanda güvenli olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Kalıcı duyusal ve motor fonksiyonu kaybına neden olabilen omurilik yaralanmalarında tedavi seçenekleri günümüzde sınırlı. 

Beyin ile vücut arasında köprü görevi gören omuriliğin motor kontrol ve duyusal iletim fonksiyonları yaralanma sonucu hasar görebiliyor. Omuriliğin yaralanma sonrası iyileşme yeteneği oldukça kısıtlı, ağır hasar durumlarında ise sinirlerin kendi kendini yenileyememesinden dolayı beyin ve vücut arasındaki sinyaller bir nevi kopuyor. 

Bilim insanları, omurilikte hasar gören bölge üzerine yerleştirilen bir implant ile bölgeye hafif elektrik akımları göndererek iyileşme sağlamayı amaçladı. 

Kaynak: Gazete Oksijen