09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.09.2023 19:22 | Son Güncelleme: 17.09.2023 19:39

Fransa'nın ardından iPhone satışını başka ülkeler de durdurabilir

Fransa'nın iPhone 12 satışına ülke çapında yasak getirmesinin ardından Apple harekete geçti. Şirket Fransız makamlarla temasa geçerek yayınlayacağı bir yazılım güncellemesiyle radyasyon sorununu çözeceğini kaydetti. Öte yandan Fransa'daki yasak kararının başka ülkelere yayılma durumu da söz konusu
Fransa'nın ardından iPhone satışını başka ülkeler de durdurabilir

Apple, Cuma günü Fransa'da radyasyon seviyeleriyle ilgili bir anlaşmazlığı çözmek için iPhone 12'lerin yazılımını güncelleme sözü verdi, ancak diğer Avrupa ülkelerindeki endişeler başka bölgelerde de şirketin benzer adımlar atmak zorunda kalabileceğinin sinyallerini verdi.

Radyasyon testini geçemedi

Reuters'ın haberine göre Fransa bu hafta, radyasyona maruz kalma sınırlarının ihlal edildiğini tespit ettiğini söylediği testlerin ardından iPhone 12 telefonlarının satışını askıya aldı. Apple, iPhone 12'nin birden fazla uluslararası kuruluş tarafından küresel standartlarla uyumlu olarak onaylandığını söyleyerek bulgulara itiraz etti, ancak Cuma günü Fransa'da kullanılan test yöntemlerine uyum sağlamak için bir yazılım güncellemesi yayınlayacağını söyledi.

Endişe diğer Avrupa ülkelerine sıçradı

Araştırmacılar son 20 yılda cep telefonlarının sağlık risklerini değerlendirmek için çok sayıda çalışma yürüttü. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, cep telefonlarından kaynaklanan herhangi bir olumsuz sağlık etkisi tespit edilmedi. Ancak Fransa'da, diğer ülkelerde yapılanlardan farklı test sonuçlarına dayanılarak yapılan radyasyon uyarısı, Avrupa genelinde endişelere yol açtı.

Belçika'nın dijitalleşmeden sorumlu devlet bakanı, Apple'dan iPhone 12 yazılımını AB ülkelerinde yükseltmesini istediğini, ancak Belçika düzenleyici kurumunun kendi ön incelemesine göre telefonun kullanıcılar için herhangi bir tehlike arz etmediğini söyledi. Roma'daki bir hükümet kaynağına göre Almanya, Avrupa Birliği çapında bir çözüm bulmak için Fransız yetkililerle temas halinde olduğunu söylerken, İtalya Apple'dan iPhone 12'lerdeki yazılımı yükseltmesini istemeye hazırlanıyor.

Gözler Fransa'daki soruşturmanın neticesinde

Ancak ikinci bir İtalyan hükümet kaynağı, Apple'a yapılacak herhangi bir talebin ya da İtalyan yetkililer tarafından alınacak ayrı bir kararın ancak Fransız soruşturmasının sona ermesinden sonra alınacağını söyledi.

Hollanda Dijital Altyapı Kurumu da iki hafta içinde tamamlanacak olan kendi soruşturmasını yürüttüğünü ve Apple'ın yanı sıra Alman ve Fransız yetkililerle temas halinde olduğunu söyledi. Kurum, endişeli tüketicilerden telefonlar aldığını söyledi.

Fransız hükümeti Apple'ın yazılım güncellemesini memnuniyetle karşılayarak, hızlı bir şekilde test edileceğini ve 2020'de piyasaya sürülen nispeten eski iPhone 12 modelinin satışlarının devam etmesine izin verilebileceğini söyledi.

Güvenlik riski yok

Apple'dan yapılan açıklamada "Fransız düzenleyiciler tarafından kullanılan protokole uyum sağlamak amacıyla Fransa'daki kullanıcılar için bir yazılım güncellemesi yayınlayacağız. iPhone 12'nin Fransa'da satışa sunulmaya devam etmesini dört gözle bekliyoruz" ifadelerine yer verildi. Apple ayrıca açıklamasında "Bu, Fransız düzenleyiciler tarafından kullanılan belirli bir test protokolüyle ilgili ve bir güvenlik endişesi yok" notu da düştü.

Apple, çoğunlukla bir güvenlik sorununu gidermek için telefonları ve bilgisayarları için rutin olarak yazılım güncellemeleri yayınlıyor. Bu güncellemeler belirli bir modele ya da bölgeye odaklanabilirken bazen Apple bu tür güncellemeleri bir ay içinde birkaç kez de yayınlayabiliyor.