20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.09.2023 11:03 | Son Güncelleme: 13.09.2023 11:29

Washington Post yazdı: Apple'ın iPhone etkinliğinden öğrenilen 4 şey

Apple'ın beklenen etkinliği dün gece gerçekleşti ve yeni iPhone'lar tanıtıldı. Ancak hem iPhone'larda hem de Apple Watch'da çok ufak değişiklikler yapıldı. Yapılan en kayda değer değişiklik ürünlerdeki şarj kablosu oldu. Washington Post yazarı Shira Ovide etkinliğe dair öne çıkanları yazdı
Washington Post yazdı: Apple'ın iPhone etkinliğinden öğrenilen 4 şey

Apple dün iPhone modellerinde ve Apple Watch'ta yıllık güncellemelerini yaptı. İşte yılın teknoloji etkinliğine dair kısa bir özet: 

iPhone ve Apple Watch'taki yenilikler

İki üründe de nispeten mütevazı değişiklikler yapıldı. En önemli değişiklik şarj kablosundaki değişiklik ve tabii ki daha yüksek fiyatlar. iPhone'un artık dört yeni modeli var. iPhone 15, Amerika Birleşik Devletleri'nde 799 dolardan başlıyor, geçen yılki modelle aynı.

iPhone 15 Plus, iPhone 15'in daha büyük ekranlı bir versiyonu. Yine 899 dolar ve üzeri fiyatlara sahip.
iPhone 15 Pro ise 999 dolardan başlıyor ve daha lüks özellikleri var. Bu, geçen yılın Pro modeliyle aynı başlangıç fiyatı. iPhone 15 Pro Max, Pro ile benzer özelliklere sahip ancak daha büyük bir ekrana ve Apple'ın en gelişmiş kamera özelliklerine sahip. Amerika Birleşik Devletleri'nde bin 199 dolar ve üzeri fiyatıyla geçen yılın benzer modelinden 100 dolar daha pahalı.

Apple Watch'da yeni bilgisayar çipleri de dahil olmak üzere nispeten mütevazı değişiklikler var. Ürünü değerlendiren meslektaşım Chris Velazco, "Bunun farkına bile varacağınızı sanmıyorum" diye yazdı. Chris, en büyük değişikliğin Watch ile etkileşim kurmanın yeni bir yolu olabileceğini söyledi. Saatinizin takılı olduğu kolunuzdaki parmaklarınıza iki kez dokunarak ekrandaki işlevleri kontrol edebiliyorsunuz. Apple, gürültü engelleme özelliğine sahip kablosuz kulaklıkları AirPods Pro'nun şarj kablosunu değiştiriyor. Kulaklıklardaki kayda değer tek güncelleme bu.

Artık tek kablo yeterli

Çoğunlukla Avrupa yasalarının Apple'ı değişime zorlaması nedeniyle, yeni iPhone modelleri 2012'den beri iPhone'larda kullanılan ince Lightning şarj kablosunu USB-C adı verilen daha yaygın bir şarj teknolojisi için terk edecek. Evet, bu yeni bir iPhone aldığınızda, mevcut iPhone şarj kablolarınızı ve belki de kulaklıklarınızı da değiştirmeniz gerekebileceği anlamına geliyor.

Ancak bu değişiklik nihayetinde iyi bir şey. Yeni güç kablosuyla iPhone'unuzu, halihazırda USB-C kablolarını kullanan milyarlarca diğer telefon, dizüstü bilgisayar ve tabletle aynı fişle şarj edebileceksiniz. Belki de tatile çıkarken yanınıza iPhone, Mac ve iPad'inizi şarj etmek için yalnızca bir şarj cihazı alabilirsiniz.

En şık iPhone'lar artık daha pahalı 

Apple'ın son yıllardaki alışkanlığını sürdüren şirket, Pro ve Pro Max modellerine daha fazla ayrıcalıklı özellik ekledi ancak Apple yıllar sonra ilk kez bu iki modelden birinin fiyatını yükseltiyor. Geçen yılın iPhone Pro Max'i Amerika Birleşik Devletleri'nde  bin 99 dolar ve üzerindeydi. Yeni iPhone 15 Pro Max'in başlangıç fiyatı ise bin 199 dolar. Apple bunun bir fiyat artışı olmadığını, çünkü bu yılki Pro Max'in geçen yılki modelden daha fazla veri depolama kapasitesine sahip olduğunu söylüyor. Ama üzgünüm, bu bir fiyat artışı.

Küresel olarak ve Apple'ın en önemli iki pazarı olan ABD ve Çin'de yeni akıllı telefon satışları düşünüyor. Apple'ın gelirleri de bu daralıyor. Şirketin bu nedenle daha fazla ücret talep ediyor. Teknoloji devi, her yeni iPhone'dan daha fazla para kazanarak banka kasalarındaki boşluğu doldurmanızı istiyor. 

 

Bunu neden hala yapıyoruz?

Her yıl, yeni iPhone modellerinde ve diğer akıllı telefonlarda daha az dramatik değişiklikler oluyor. Bu, herhangi bir tüketici ürününün ister bir araba, ister bir buzdolabı ya da cebinizdeki bir bilgisayar olsun, yenilikten normale geçerken geçirdiği doğal bir evrim. Yeni modeller aşamalı olarak gelişir. Ancak Apple bu yeni gerçekliği yansıtmak için yaklaşımını değiştirmedi.

Şirket, her Eylül ayında olduğu gibi, her yıl daha az dramatik bir şekilde farklılaşan yeni iPhone modelleriyle büyük bir şamata yapıyor. Neden mi? Çünkü Apple bunu yapabilir. Yeterince insan bu özel bunu merak ediyor ve Apple güncellenmiş modelleriyle dikkatleri üzerine çekebiliyor. Bu aslında bedava reklam demek.