03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.03.2024 22:50 | Son Güncelleme: 09.03.2024 00:21

Google İsrail protestosu nedeniyle çalışanını işten attı

Google'ın İsrail biriminin genel müdürü Pazartesi günü New York'ta yaptığı açılış konuşması sırasında şirketin bulut bölümündeki bir çalışanı "Soykırıma güç veren teknoloji üretmeyi reddediyorum" diyerek eylem yaptı. Bu gelişme sonrası çalışan işten çıkarıldı
Google İsrail protestosu nedeniyle çalışanını işten attı

Google Cloud mühendisinin işten çıkarılmasıyla birlikte son yıllarda artan sayıda siyasi ve kültürel çatışmanın içine itilen ve çalışan muhalefetini bastırmakta zorlanan Google için bir kriz daha atlatılmış oldu. Bu hafta Gazze'deki krizle de bağlantılı olan bir iç tartışma daha yaşandı.

Perşembe günü Silikon Vadisi'nde düzenlenen Uluslararası Kadınlar Günü Zirvesi öncesinde Google'ın çalışan mesaj panosu, şirketin İsrail'le yaptığı askeri sözleşmelerle ilgili yorum yağmuruna tutuldu. Etkinlikte yöneticilere sorulacak soruların belirlenmesinde kullanılacak olan çevrimiçi forum bu yorumlardan dolayı kapatıldı.

Google'daki gerilim giderek yükseliyor

Orta Doğu'daki çatışmaların son beş ayda tırmanması Google'daki gerilim seviyesini daha da arttırdı. Ekim ayında Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırsı, Filistin bölgesinin Sağlık Bakanlığı'na göre en az 30 bin Filistinlinin ölümüne, çok daha fazlasının yaralanmasına ve açlıkla karşı karşıya kalmasına neden oldu.

Geçtiğimiz haftalarda 600'den fazla Google çalışanı, şirketin İsrail teknoloji endüstrisini tanıtan yıllık Mind the Tech konferansının sponsorluğunu bırakmasını talep eden bir mektubu imzaladı. Pazartesi günü New York'ta düzenlenen etkinlikte Google İsrail Genel Müdürü Barak Regev bir konuşma yaptı.

Konuşma sırasında protesto gösterisi yapan çalışanın videosu viral oldu.

Mühendis güvenlik görevlileri tarafından binadan çıkarılırken kalabalık tarafından yuhalandı.

Regev daha sonra kalabalığa "Demokratik değerleri temsil eden bir şirkette çalışmanın ayrıcalığının bir parçası da farklı görüşlere yer vermektir" dedi.

Bir Google sözcüsü Perşembe günü CNBC'ye gönderdiği e-postada çalışanın "şirket destekli resmi bir etkinliğe müdahale ettiği" için işten çıkarıldığını söyledi. Sözcü "Konu ne olursa olsun bu davranış doğru değildir ve çalışan politikalarımızı ihlal ettiği için işine son verilmiştir" ifadelerini kullandı, ancak hangi politikaların ihlal edildiğini belirtmedi.