11 Mayıs 2025, Pazar Gazete Oksijen
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 10.12.2024 19:41 | Son Güncelleme: 10.12.2024 19:44

Google, Willow adlı kuantum çipini tanıttı: Dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarını gölgede bıraktı

Google'ın çatı kuruluşu Alphabet Inc, şu anda dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarının 10 septilyon yıl (10 üzeri 25 yıl) sürede tamamlayabileceği bir problemi 5 dakikada çözdüğünü iddia ettiği yeni bir çip olan Willow'u tanıttı
Google, Willow adlı kuantum çipini tanıttı: Dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarını gölgede bıraktı
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Google, “Willow” adını verdiği yeni kuantum çipinin önemli “atılımlar” içerdiğini ve “kullanışlı, büyük ölçekli bir kuantum bilgisayara giden yolu açtığını” savunuyor.

Google'ın çipi, parçacık fiziği ilkelerini kullanarak oldukça güçlü yeni bir bilgisayar türü oluşturmaya çalışan kuantum hesaplama olarak bilinen alandaki en son gelişme oldu.

Sadece 5 dakika sürüyor

Google, Willow'un, şu anda dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarının 10 septilyon yıl sürede tamamlayabileceği bir problemi 5 dakikada çözdüğünü iddia ediyor.

Willow, Google'ın Kaliforniya'da özel olarak inşa edilen yeni üretim tesisinde üretildi.

Uzmanlar, Willow'un şimdilik büyük ölçüde deneysel bir cihaz olduğunu, yani çok çeşitli gerçek dünya sorunlarını çözebilecek kadar güçlü bir kuantum bilgisayarın hala yıllar ve milyarlarca dolar uzakta olduğunu belirtiyor.

Willow'u oluşturan Google'ın kuantum yapay zeka laboratuvarını yöneten Hartmut Neven, yaptığı açıklamada, Willow'un bazı pratik uygulamalarda kullanılacağını belirterek daha fazla ayrıntı vermeyi reddetti. Neven, Willow'un performansının “bugüne kadar yapılmış en iyi kuantum işlemci” olduğu anlamına geldiğini öne sürdü.

Kuantum bilgisayarlar, telefonunuzdaki veya dizüstü bilgisayarınızdaki bilgisayarlardan temel olarak farklı bir şekilde çalışıyor. Bu bilgisayarlar, ultra küçük parçacıkların garip davranışlarını açıklayan kuantum mekaniğini kullanarak, geleneksel bilgisayarlardan çok daha hızlı bir şekilde problemleri çözebiliyor. Kuantum bilgisayarların, bu yeteneklerini kullanarak yeni ilaçların geliştirilmesi gibi karmaşık süreçleri büyük ölçüde hızlandırabilecekleri umuluyor.

Madalyonun diğer yüzü

Kuantum teknolojisinin aynı zamanda kötü amaçlarla kullanılabileceği yönünde korkular da var. Örneğin, hassas verileri korumak için kullanılan bazı şifreleme türleri kuantum teknolojisiyle daha kolay bir şekilde kırılabiliyor.

Bu çerçevede Şubat ayında Apple, iMessage sohbetlerini koruyan şifrelemenin, gelecekteki güçlü kuantum bilgisayarlar tarafından okunmasını engellemek için "kuantuma dayanıklı" hale getirildiğini duyurmuştu.