17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.11.2023 14:36 | Son Güncelleme: 14.11.2023 14:55

Google'ın Apple ve Samsung'a ödediği rakamlar ortaya çıktı

Google'ın cihazlarda varsayılan arama motoru ve uygulama olmak için yalnızca Safari üzerinden elde ettiği gelirin yüzde 36'sını Apple'a verdiği ortaya çıktı. Bir diğer davadaysa Android telefon üreticilerinden Samsung'a 4 yıl için 8 milyar dolar ödeme yapıldığı belirlendi
Google'ın Apple ve Samsung'a ödediği rakamlar ortaya çıktı

ABD Adalet Bakanlığı'nın Google'ın, arama motorunu tüketiciler için varsayılan hale getirmek amacıyla; cep telefonu üreticileri ve tarayıcı üreticileriyle yaptığı özel anlaşmalar yoluyla yasayı ihlal edip etmediğine yönelik tekel davasında yeni bilgiler ortaya çıktı. Alphabet'in ekonomi konusunda danışmanlık aldığı Chicago Üniversitesi profesörlerinden Kevin Murphy, Adalet Bakanlığı'nın Washington'daki antitröst davasındaki ifadesinde Google'ın Safari tarayıcısı üzerinden yapılan arama reklamlarından elde ettiği gelirin yüzde 36'sını Apple'a ödediğini söyledi.

Google avukatı irkildi

Bloomberg'ün haberine göre Google'ın avukatı John Schmidtlein, Murphy'nin gizli kalması gereken rakamı söylediğinde gözle görülür bir şekilde irkildi. Söz konusu meblağ 18 milyar dolara denk geliyor, bu da şirketin sadece iPhone kullanıcıları sayesinde en az 50 milyar dolar kazandığı anlamına geliyor. Google'a göre Apple'a milyarlarca dolar ödemek zorunda olmaları, ortada bir rekabet olduğunu kanıtlıyor.

Hem Google hem de Apple yaptıkları anlaşmayla ilgili ayrıntıların kamuoyuna açıklanmasına itiraz etmişlerdi.

 Google geçen hafta mahkemeye yaptığı başvuruda, anlaşmayla ilgili ek bilgilerin açıklanmasının "Google'ın hem rakipleri hem de diğer karşı taraflar karşısındaki rekabetçi konumunu makul olmayan bir şekilde zayıflatacağını" savunmuştu. 

2002'den bu yana ortaklıkları vardı

İki şirket 2002 yılından bu yana Google'ı Apple'ın Safari'sinde varsayılan arama motoru yapan bir ortaklığa sahip. Bugün bu anlaşma, ABD'de en çok kullanılan akıllı telefon olan iPhone'un arama motorunu belirlediği için Google'ın varsayılan anlaşmalarının en önemlisi. Adalet Bakanlığı, Google'ın arama motoru ve arama reklamcılığı pazarlarındaki hakimiyetini yasadışı olarak sürdürdüğünün kanıtı olarak bu anlaşmayı hedef alıyor. Apple konuşla ilgili yorum talebine hemen yanıt vermedi. Google ise yorum yapmayı reddetti.

Samsung'a 4 yıl için 8 milyar dolar

Bir diğer davada ise Epic Games Inc. tarafından sunulan dosyalara göre; Google, arama motorunu, sesli asistanını ve Play Store'u şirketin mobil cihazlarında varsayılan hale getirmek için Samsung Electronics Co. şirketine dört yıl içinde 8 milyar dolar ödemeyi kabul etti. Google Ortaklıklardan Sorumlu Başkan Yardımcısı James Kolotouros, Epic avukatının sorusu üzerine verdiği ifadede, Google'ın uygulama mağazası gelirlerini Android mobil cihaz üreticileriyle paylaşarak ürünlerinin ana ekranlarına Google Play'in önceden yüklenmesini sağlamayı planladığını söyledi.