22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.07.2024 14:17 | Son Güncelleme: 10.07.2024 14:46

Güney Kore'de 9-6 çalışan bir robot merdivenlerden düştü

Güney Kore'de bir belediyede çalışan robot merdivenlerden düşmüş halde bulundu. Ülkede robotun intihar mı ettiği yoksa arıza mı yapıp düştüğü tartışılıyor. Yetkililer parçalar analiz edildikten sonra asıl sebebin tespit edilebileceğini söyledi
Güney Kore'de havaalanında çalışan bir robot (Arşiv)
Güney Kore'de havaalanında çalışan bir robot (Arşiv)

Güney Kore'nin Gumi Kent Konseyi, belediyede çalışan bir robotun geçen hafta iki metrelik bir merdivenden düştükten sonra parçalanmış bir şekilde bulunduğunu duyurdu. AFP'ye konuşan bir belediye meclisi yetkilisi, görgü tanıklarının kaza meydana gelmeden önce robot memurun sanki orada bir şey varmış gibi tek bir noktada döndüğünü gördüklerini ancak düşüşün kesin nedeninin hala araştırıldığını söyledi.

"Belediye binasının bir parçasıydı"

Yetkili parçaların toplandığını ve analiz edeceklerini açıkladı. Devlet memuru olan robot, tıpkı diğer tüm insan çalışanlar gibi 9-6 vardiyasında çalışıyordu ve kendi çalışan kartı bile vardı. Görevi, belge ve bilgi dağıtımı ile şehir tanıtımlarına yardımcı olmaktı ve personele göre, yaptığı işte gerçekten ustaydı. Robotu gerçekten kendilerinden biri olarak görüyorlardı. Başka bir yetkili, "Resmi olarak belediye binasının bir parçasıydı ve bizden biriydi" dedi. 

İş yükü fazla mı geldi?

Ülkenin yerel medyasının manşetlerinde robotun intihar ettiği belirtilerek, iş yükünün fazla gelip gelmediği sorgulandı. Ağustos 2023'te atanan robot, şehirde bu şekilde kullanılan ilk robotlardan biriydi. Kaliforniyalı bir girişim olan Bear Robotics tarafından üretilen robot, asansör çağırabiliyor ve katlarda tek başına hareket edebiliyordu.

Güney Kore, dünyada robot kullanımını en çok benimseyen ülkelerden biri.  Uluslararası Robot Federasyonu'na göre, her 10 çalışan için bir endüstriyel robot ile dünyadaki en yüksek robot yoğunluğuna sahip. AFP'ye konuşan Gumi belediye meclisi şu anda ikinci bir robot memur almayı planlamadığını söyledi.