22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.09.2023 21:03 | Son Güncelleme: 05.09.2023 21:22

Huawei'nin ürettiği telefon yaptırımları aştı, ABD-Çin teknoloji savaşının fitilini ateşledi

Analistler, Huawei'nin gelişmiş bir çip üretme konusundaki atılımının Çin'in ABD yaptırımlarına karşı koyma konusundaki kararlılığının ve kapasitesinin altını çizdiğini, ancak çabaların muhtemelen çok maliyetli olduğunu ve Washington'u kısıtlamaları sıkılaştırmaya sevk edebileceğini söyledi
Huawei'nin ürettiği telefon yaptırımları aştı, ABD-Çin teknoloji savaşının fitilini ateşledi

Reuters'ın haberine göre Huawei, geçen hafta ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo'nun Çin ziyareti sırasında, hükümetin gelişmekte olan çip sektörünü desteklemek için 40 milyar dolarlık yeni bir yatırım fonu hazırladığı sırada beklenmedik bir şekilde en yeni Mate 60 Pro akıllı telefonunu tanıttı.

Ottawa merkezli TechInsights tarafından yapılan bir incelemeye göre Mate 60 Pro, tescilli çip Kirin 9000'lerden güç alıyor ve ülkenin önde gelen çip üreticilerinden SMIC tarafından gelişmiş 7 nanometre (nm) teknolojisi kullanılarak üretiliyor.

Yaptırımlara rağmen Çinliler ilerleme kaydetti

Bulgular ve ilk kullanıcıların telefonun güçlü performansıyla ilgili iddiaları, Washington'un son yıllarda gelişmiş çip üretim araçlarına erişimini kesmek için yaptırımları artırmasına rağmen Çin'in üst düzey çip geliştirme konusunda bir miktar ilerleme kaydettiğini gösteriyor.

Yaşanan bu son gelişmenin Çin'in yarı iletken endüstrisinin EUV (Aşırı ultraviyole litografi) araçları olmadan gerçekleştirebildiği teknik ilerlemeyi gösterdiğini ifade eden TechInsights analisti Dan Hutcheson, bu başarının zorluğunun aynı zamanda ülkenin çip üretiminde teknolojik yeteneğinin direncini de gösterdiğini belirtti.

EUV, aşırı ultraviyole litografi anlamına geliyor ve 7 nm veya daha gelişmiş çiplerin üretilmesi için kullanılıyor.

Daha büyük kısıtlamalar gelebilir

Hutcheson konuyla ilgili "Aynı zamanda bu gelişme, Çin'e kritik üretim teknolojilerine erişim noktasında kısıtlamaya giden ülkeler için de büyük bir jeopolitik meydan okuma. Sonuç muhtemelen bugün var olandan daha büyük kısıtlamalar olabilir" şeklinde konuştu.

Jefferies analistleri TechInsights'ın bulgularının ABD Ticaret Bakanlığı Sanayi ve Güvenlik Bürosu'nun bir soruşturmasını tetikleyebileceğini, ABD'de yaptırımların etkinliği konusunda daha fazla tartışma yaratabileceğini ve Kongre'yi Çin'e karşı hazırladığı bir rekabet yasa tasarısına daha sert teknoloji yaptırımları eklemeye sevk edebileceğini söyledi.

ABD-Çin teknoloji savaşı kızışabilir

Jefferies analistleri paylaştıkları bir notta, "Genel olarak ABD-Çin teknoloji savaşının tırmanması muhtemel" ifadelerini kullandı.

Huawei konuyla ilgili yorum yapmayı reddederken SMIC ve Çin hükümeti adına basın sorularını ele alan Çin Devlet Konseyi de herhangi bir açıklamada bulunmadı.

SMIC'in daha önce ürettiği bilinen en gelişmiş çip 14 nm olarak biliniyor. Çünkü 2020'nin sonlarında Washington'un isteğiyle şirketin, Hollandalı ASML firmasından bir EUV makinesi alması engellenmişti. Ancak TechInsights geçen yıl, SMIC'in ASML'den hala ücretsiz olarak satın alabileceği daha basit DUV (Deep Ultraviolet) makinelerini değiştirerek 7 nm çip üretmeyi başardığına inandığını söyledi.

Huawei'ye pahalıya patlayacak

Jefferies'in de aralarında bulunduğu bazı analistler, Huawei'nin çipi işbirliği içinde yapmak yerine SMIC'ten teknoloji ve ekipman satın almış olma ihtimalinin de bulunduğunu söyledi. Gavekal Dragonomics analisti Tilly Zhang, "Çok daha yüksek maliyetleri kabul etmeye istekli olduklarını gösterdiler. Huawei'nin bu çipleri kullanan telefonları normal piyasa fiyatlarından satabilmesi ancak kendi büyük mali kaynakları ve cömert hükümet sübvansiyonlarının bir araya gelmesiyle mümkün olabilir."

Reuters Salı günü, Çin'in ABD ve diğer rakiplerini yakalama çabalarını artırırken, çip sektörü için yaklaşık 40 milyar dolar toplamayı amaçlayan devlet destekli yeni bir yatırım fonu başlatmaya hazırlandığını duyurdu.

Huawei'nin eski günlerine dönmesi zor

Bazı araştırma firmaları SMIC'in 7 nm sürecinin, yüzde 90 veya daha fazla olan endüstri normuna kıyasla yüzde 50'nin altında bir verim oranına sahip olduğunu ve sevkiyatları yaklaşık 2-4 milyon çiple sınırlayacağını, Huawei'nin eski akıllı telefon pazarı hakimiyetini yeniden kazanması için yeterli olmayacağını tahmin ediyor.

Jefferies analistleri, Huawei'nin Mate 60 Pro'dan 10 milyon adet sevk etmeye hazırlandığını, ancak Çin yapımı 7 nm çiplerle bu miktarı desteklemekte zorlanabileceğini düşünüyor. Jefferies, bu durumda şirketin 10 nm çiplere yönelebileceğini kaydetti.

Faturayı Çin hükümeti ödüyor

Kopenhag İşletme Okulu'nda çip araştırmacısı olan Doug Fuller, "ABD'nin yaptırımları, Çin'de çip üretimini daha yüksek maliyetli hale getiriyor" dedi ve faturanın büyük olasılıkla Çin hükümeti tarafından ödendiğini sözlerine ekledi.