03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.09.2023 21:40 | Son Güncelleme: 01.09.2023 21:41

Huawei kendi 5G çipini geliştirerek ABD yaptırımlarını aştı mı?

Huawei geçtiğimiz günlerde yeni akıllı telefonu Mate 60 Pro'yu tanıtarak yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. ABD'nin yaptırımlarından dolayı 5G çipi kullanamayan şirketin kendi çipini geliştirdiği ve bu çipi de yeni telefonunda kullandığı iddiaları büyük ses getirdi
Huawei kendi 5G çipini geliştirerek ABD yaptırımlarını aştı mı?

ABD hükümetinin kısıtlamalarının yoğun hedefi olan Çinli teknoloji devi Huawei, yeni Mate 60 Pro telefonunu 6,999 yuan (964 dolar) karşılığında internet üzerinden satmaya başladı. Lansmanda her ayrıntı konuşulsa da telefonun 5G yeteneğine sahip olup olmadığı konusu spekülasyonlara yol açtı.

ABD yaptırımı

Reuters'ın haberine göre ABD, 2019'dan itibaren Huawei'nin en gelişmiş telefon modellerini üretmek için gerekli olan çip üretim araçlarına erişimini kesti ve şirket sadece stoklanmış çipleri kullanarak sınırlı sayıda 5G modeli satabildi. ABD ve bazı Avrupa ülkeleri Huawei'yi bir güvenlik riski olarak nitelendirirken, şirket bunu her zaman reddetti.

Kısıtlamalar, bir zamanlar dünyanın en büyük telefon üreticisi olmak için Apple ve Samsung ile rekabet eden şirketin işlerini zayıflattı ve tüketici işi 2020'de 483 milyar yuan ile zirveye ulaştıktan bir yıl sonra neredeyse yarı yarıya düştü.

Yaptırımları zayıflatan gelişme

Ancak Huawei bu yaptırımlara karşı defalarca mücadele ettiğini söyledi ve araştırma firmaları Temmuz ayında Reuters'e verdikleri demeçte, Çin'in Semiconductor Manufacturing International Co (SMIC)  şirketinin çip üretiminin yanı sıra yarı iletken tasarım araçlarındaki kendi ilerlemelerini kullanarak bu yılın sonuna kadar 5G akıllı telefon endüstrisine geri dönmeyi planladığını söyledi.

Huawei ve Çin'in kendi 5G çiplerini üretebilmeleri şirket için önemli bir eşiğin aşılması anlamına geliyor ve ABD'nin yaptırım çabaları da boşa çıkmış oluyor.

Mate 60 Pro'da 5G desteği var mı?

Huawei, yeni akıllı telefonu Mate 60 Pro'yu tanıtırken "şimdiye kadarki en güçlü Mate modeli" olduğunu söylemekle yetindi ve 5G detayını vermedi. Ancak yayılan bazı videolar, bu modelin 5G hızlarına ulaştığını gösteriyor. Telefonun alıcıları sosyal medyada Mate 60 Pro'nun en üst düzey 5G telefonların hızlarını aşan indirme hızlarına sahip olduğunu gösteren ve benzer bir oyun alanında olduğunu düşündüren videolar yayınlıyor ve hız testleri paylaşıyor.

TechInsights analisti Dan Hutcheson'a göre telefon, Huawei'nin HiSilicon çip bölümünden yeni bir Kirin 9000s işlemci içeriyor ve SMIC'in ileri teknolojisini kullanıyor gibi görünüyor.

Hutcheson, 7+nm veya 5nm süreçleri kullanırsa, üretimin muhtemelen çok pahalı bir süreç olacağını söyledi.

Telefonun içinde ne olduğu merak konusu

Ürünün piyasaya sürülmesi Çinli sosyal medya kullanıcılarının ve devlet medyasının büyük ilgisini çekerken, dünyanın dört bir yanındaki ürünlerin içini açarak inceleme yapan firmalar, telefonun içinde ne olduğunu görmek için birbirleriyle yarıştı.

Yok satıyor

Telefonun ilk partisi internet üzerinden hızla tükendi. Huawei'nin Çin'in Shenzhen kentindeki amiral gemisi mağazası ve web sitesi, yeni stokların en erken Eylül ortasına kadar geleceğini söylüyor.

Devlet destekli Global Times gazetesi, birkaç başyazısından birinde telefonun ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo'nun ziyareti sırasında tanıtıldığına dikkat çekerek bunu ABD'nin Çin baskısının başarısız olduğunun kanıtı olarak gösterdi.

Sırada ne var?

Birkaç Huawei çalışanı, telefonun piyasaya sürülmesinin kendilerini şaşırttığını ve resmi çıkışının başlangıçta 12 Eylül olarak planlandığını söyledi. Canalys Mobilite Kıdemli Başkan Yardımcısı Nicole Peng, pazarın yüksek ilgisi göz önüne alındığında Huawei'nin yeni teknolojisine açıklık getirmesinin önemli olacağını söyledi.