05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.08.2023 15:42 | Son Güncelleme: 01.08.2023 16:46

Hubble Uzay Teleskobu yakaladı: Yörüngesindeki gezegeni buharlaştırdı

NASA, Hubble Uzay Teleskobu ile Güneş sistemimizden 32 ışık yılı uzaklıktaki bir kırmızı cücenin kendi yörüngesindeki gezegenlerden birini buharlaştığını gözlemlendiğini duyurdu
Hubble Uzay Teleskobu yakaladı: Yörüngesindeki gezegeni buharlaştırdı

Hubble Uzay Teleskobu verileri, AU Microscopii adlı bir kırmızı cüce yıldızın, kendi gezegenlerinden biri olan AU Microscopii b'yi burharlaştırdığını ortaya çıkardı. Yıldızların büyük çoğunluğunu oluşturan kırmızı cücelerin Güneş'in yarısından daha az kütleye sahip olduğu ve diğer yıldızlardan nispeten daha soğuk olduğu biliniyor. Buna rağmen yıldız, yüksek enerjili radyasyonuyla AU Microscopii b'nin atmosferini parçalıyor. 

Güneşiyle arasındaki mesafe bizimkinden yaklaşık 15 kat daha az 

Dünya'dan 4 katı büyük olan AU Microscopii, kırmızı cücesinden yalnızca 9,6 milyon kilometre uzakta. Karşılaştırmak gerekirse bizim yıldızımızla aramızda 151 milyon kilometre var. Yıldızına çok yakın olması, AU Microscopii b'nin aşırı radyasyona maruz kalmasına yol açıyor. Ötegezegen araştırmacısı Keighley Rockliffe, kırmızı cüce için "Sadece 23 milyon yaşında. Bu çok, çok genç. Daha yeni yürümeye başlamış bir yıldız" ifadelerini kullandı.

Yıldız astronomları heyecanlı çünkü AU Microscopii, Samanyolu'ndaki en yaygın yıldız türü olan kırmızı cücelerin öfke nöbetine benzer durumda geçen gençlik yıllarının bir örneği. Halihazırda bu kırmızı cüce, gezegeni radyasyon bombardımanına maruz bırakarak atmosferini sıyırıyor. Gezegenden ayrışan atmosfer tabakası da uzaya savruluyor.

27 Temmuz'da tamamlanan Hubble gözlemleri, bir tür atmosferik buharlaşmaya maruz kalan ötegezegenlere dair bilgi verirken, aynı zamanda bu atmosferleri durmaksızın çekip alabilen yıldızları daha iyi anlamamızı sağlayabilir.

"AU Microscopii b özel çünkü aslında hiç de özel değil!" diyen Rockliffe, "Gezegen-yıldız sisteminin ilk aşamalarının galaksideki en tipik örneklerinden. O yüzden bu çok kritik oluşum döneminde atmosferik kaçışın nasıl göründüğüne dair bize önemli bilgiler veriyor" dedi.

Kaynak: AA