Instagram CEO'su Adam Mosseri'nin Twitter klonu krizdeki teknoloji devini yeniden canlandırabilir mi? Son zamanlarda Meta Platforms pek başarılı gitmeyen metaverse projesi, işten çıkarmalar gibi konularla gündemden düşmüyordu. TikTok da Instagram'ın popülerliğini gölgeledi. Şimdi Elon Musk'ın Twitter'ına rakip olarak çıkardıkları yeni uygulama şirketi yeniden gündeme getirdi. Mosseri uygulamanın kuruluş hikayesini Washington Post'a anlattı.
Zuckerberg fırsatın kokusunu aldı
Mosseri, geçen Kasım ayında Elon Musk'la başa baş mücadele etmesi gerektiğini öğrendiğinde İtalya'da bir ailesiyle tatildeydi. Musk Twitter'ı yeni ele geçirmişti. Ortaya çıkan kaosun ortasında, Mosseri'nin Meta'daki patronu fırsatın kokusunu aldı.
CEO Mark Zuckerberg ve diğer Meta yöneticileri Twitter'daki içerik üreticileri kendi sosyal ağlarına çekmek istiyordu. Instagram'ı yöneten Mosseri, Zuckerberg'in telefonuna cevap vermek için tatiline ara verdi. Grup, Instagram da dahil olmak üzere mevcut uygulamalara ekleyebilecekleri Twitter benzeri özellikleri tartıştı. Ancak Zuckerberg'in farklı bir fikri vardı: Ya daha büyük bir şey yaparsak?
7 ay sonra Threads doğdu
Görüşme gece yarısından sonra sona erdiğinde, Mosseri'nin Twitter'la rekabet edecek bağımsız bir uygulama geliştirme görevi ortaya çıktı. Mosseri o dönem, "Tanrım, bunu çözmeliyiz, çünkü Zuckerberg], bu konuda çok heyecanlı" diye düşündüğünü söyledi. Sadece yedi ay sonra Meta, anlık başarısıyla yaratıcılarını bile şok eden bir proje olan Threads'i tanıttı. Musk'ın kullanıcıların her gün görüntüleyebileceği tweet sayısını sınırlama kararı da dahil olmak üzere Twitter'ın kriz yaratan kararlarından yararlanmak için bir hafta erken tanıtılan Threads, ilk beş gününde 100 milyondan fazla kullanıcı çekti ve bazı tahminlere göre tüm zamanların en başarılı sosyal medya uygulaması lansmanı oldu.
Threads'in uzun vadeli başarısı henüz kesin değil. Analiz firmaları, 5 Temmuz'daki lansmanından haftalar sonra, uygulamanın kullanımının ilk zirve noktasına göre yarıdan fazla düştüğünü tahmin ediyor. Meta'nın uzun bir taklit ürün ya da özellik geçmişi var ve bunlar ilgi çekmeyi başaramadı. Tabii Instagmra Stories özelliği gibi bir kaçı başarılı oldu.
Yine de uygulamanın umut verici başlangıcı, işten çıkarmalar, skandallar ve TikTok'un genç kullanıcılar için yarattığı rekabet nedeniyle hırpalanmış bir şirketi yeniden canlandırdı. Mosseri ve diğer altı mevcut ve eski çalışan tarafından Washington Post'a anlatılan Threads'in kuruluş öyküsü, Meta liderleri tarafından metaverse inşa etme yönündeki iddialı ve pahalı girişiminin teklediği ve çalışanların moralinin bozulduğu bir dönemde ileriye dönük bir yatırım olarak görülüyor.
"Verimlilik yılının bir kanıtı"
Zuckerberg'den büyük bir risk alma talimatı alan Mosseri, 60'tan az kişiden oluşan yalın ve mühendis ağırlıklı bir ekip kurarak, köklü bir teknoloji devinden çok bir start-up'ı andıran hızlı bir zaman çizelgesinde çıplak bir uygulama hazırladı. Bu hafta Meta'nın güçlü kazançlarını açıklamasının ardından yatırımcılara konuşan Zuckerberg, Threads'i daha çevik ekipler için on binlerce kişiyi işten çıkardığı verimlilik yılının bir kanıtı olarak gösterdi.
Yeni bir görevleri var
Şirket içi meseleleri tartışmak için isimlerinin gizli kalması koşuluyla konuşan mevcut ve eski çalışanların yanı sıra The Post tarafından görüntülenen yazışmalara göre Threads'in bu kadar kısa sürede bu kadar küçük bir grup tarafından yapılması Meta içinde bir mucize olarak görülüyor. Birçok kişi bu hızlı yükselişi, iyi yürütülen ürün lansmanlarının 66 bin çalışanı olan bir şirketin alışkın olduğu tüm bürokratik tuzaklara ihtiyaç duymayabileceğinin bir hatırlatıcısı olarak görüyor.
Threads'in günlük kullanıcı sayısı düştüğüne göre, arkasındaki ekip yeni bir sınavla karşı karşıya: Basit bir Twitter klonunu kendi kimliği ve kalıcı gücüyle gelişen bir sosyal ağa dönüştürmek. Meta uzun zamandır Twitter'ı bir rakip olarak görüyor: Zuckerberg'in 2008 yılında platformu 500 milyon dolara satın almaya çalıştığı biliniyor. Ancak Twitter kültürel ve siyasi ortamı ele geçirirken, 237,8 milyon günlük kullanıcısı ve 5 milyar dolarlık yıllık geliriyle Zuckerberg'in imparatorluğunun bir parçası olamadı ama hiçbir zaman ciddi bir tehdit oluşturmadı.
Musk'ın kararları atağa geçirdi
Mosseri, "Düşündüğümüz gibi bir işletme olmadılar" dedi. Ancak Musk Twitter'ın başına geçtikten sonra, doğrulama için ödeme yapmayan kullanıcıların gönderilerinin erişimini sınırlamak gibi Mosseri'nin deyimiyle yüksek riskli kararlar almaya başlayınca, Meta'daki şirket yöneticileri atağa geçti.
Zuckerberg, Threads'in yeşil ışık yaktıktan iki aydan kısa bir süre sonra, Ocak ayına kadar hazır ve çalışır olmasını istedi. Uzun süredir ürün lideri olan Connor Hayes ile birlikte çalışmaları yöneten Mosseri, CEO'nun beklentilerini biraz azalttı ve öncelikle doğru ekibi kurmaları gerektiğini söyledi. Mosseri, birkaç ay boyunca mühendis odaklı bir grup oluşturduklarını ve aceleci davranmaya ve bir dizi görevi gerçekten hızlı bir şekilde yerine getirmeye istekli kişilere öncelik verdiklerini belirtti. Messenger, Instagram ve Facebook'tan çalışanları ekibe aldı.
Twitter avukatı Alex Spiro bu ayın başlarında Meta'yı taklitçi uygulamasını bu kadar hızlı bir şekilde yaratmasına yardımcı olmaları için Twitter çalışanlarını almakla suçladı. Ancak Meta sözcüsü Andy Stone'a göre Threads mühendislik ekibindeki hiç kimse eski bir Twitter çalışanı değil.