27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.06.2024 23:45 | Son Güncelleme: 11.06.2024 01:24

iOS 18 beta sürümü iPhone'lara nasıl yüklenir?

Apple'ın duyurusunu yaptığı iOS 18'in geliştiricilere özel beta sürümü bugün kullanıma sunuldu. Geliştirici kaydı olan herkes iOS 18 beta sürümünü çok basit bir şekilde iPhone'larına yükleyerek yeni özellikleri deneyimleyebiliyor. Peki ama nasıl?
iOS 18 beta sürümü iPhone'lara nasıl yüklenir?

Apple'ın ilk iOS 18 geliştirici betası, 10 Haziran Pazartesi günü WWDC 2024 açılış konuşmasının ardından kullanıma sunuldu. Tıpkı geçen yıl olduğu gibi Apple, geliştirici beta profilini indirmeyi kolaylaştırıyor, çünkü yalnızca önceki sürümü kapatmanız ve yenisini seçmeniz gerekecek.

iOS ve iPadOS 16.4 beta sürümünden itibaren Apple Geliştirici Programı üyeleri, geliştirici betalarını doğrudan Ayarlar'daki Yazılım Güncelleme bölümünden etkinleştirmek için yeni bir seçenek görecekler. Bu yeni seçenek, programa zaten kayıtlı olan ve en son beta sürümüne güncelleme yapan aygıtlarda otomatik olarak etkinleştirilecek.

Ancak Ayarlar'da bu seçeneği görebilmeniz için iPhone veya iPad'inizde Dev Programı'na yani geliştirici programına üye olmanız gerekiyor. Apple'ın bu sayfasından üyelik kaydınızı yapabilirsiniz. Geliştirici kaydı olan Apple Kimliği ile oturum açtığınızda bu seçeneği görebilirsiniz. Gelecekteki iOS ve iPadOS sürümlerinde, geliştirici betalarını etkinleştirmenin yolu bu yeni ayar olacak.

Önceki yazılım güncellemelerinin test sürümü kararlı olmasına rağmen Apple, her zaman geliştiricinin beta sürümünü ana iPhone'larına indiren ve daha sonra bazı uygulamalar veya özellikler çalışmayı durdurduğunda şikayet eden kişilerle uğraşıyor.

Bunu akılda tutarak, kayıtlı bir geliştirici olmanız gerekse de ilk iOS 18 geliştirici beta sürümünü indirmek her zamankinden daha kolay. Önce Ayarlar'a giriyorsunuz ardından Genel > Yazılım Güncelleme kısmından Beta Güncellemeleri'ne girip iOS 18 Beta'yı seçili bırakmanız yeterli.

Ancak az önce belirttiğimiz gibi geliştirici kaydınız yoksa bu seçeneği göremezsiniz.

Ayrıca iOS 18 beta, henüz test sürecinde olduğundan her özellik aktif olarak bu sürümde bulunmayabilir ve hatalı özelliklerle karşılaşılabilir. Bu nedenle kurulum öncesinde bu noktayı akılda tutmakta yarar var.

iOS 18 beta sürümünü kaldırıp geri nasıl dönerim?

iOS 18 geliştirici beta sürümünü kaldırmak istiyorsanız, iPhone veya iPad'inizi fabrika ayarlarına döndürmeniz ve geri yüklemeniz gerekiyor. Bu seçenekle, iOS 17'ye geri dönerken iOS 18'de yapılan bir yedeklemeden geri yükleme yapamazsınız. Ancak iCloud çoğu uygulama için çok fazla veri kaydettiğinden, bu önceki yıllardaki kadar büyük bir sorun değil.