30 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.09.2022 04:30 | Son Güncelleme: 05.09.2022 19:57

iPhone 14’le birlikte neler değişecek?

Apple’ın yeni telefonlarının lansmanı öncesinde sızan bilgiler var. Yeni iPhone’ların boyutu değişecek, mini serisine devam etmeyecekler, pro cihazlara özel bir kamera geliyor. 100 dolarlık da zam bekleniyor
Ekranın üzerindeki “çentik” adı verilen siyah bölüm iPhone 14’lerle birlikte kalkıyor
Ekranın üzerindeki “çentik” adı verilen siyah bölüm iPhone 14’lerle birlikte kalkıyor

Apple'ın geleneksel lansmanı yaklaşırken, yeni iPhone'lara dair dedikodular hız kazandı. 7 Eylül'deki lansman öncesi konuşulan son iddialara göre serinin 14'üncü modeliyle birlikte iPhone'ların boyutları değişiyor. Hedeflenen satış performansını gerçekleştiremeyen 5.4 inç'lik iPhone mini üretimden kaldırılıyor. Yeni modellerde ekran boyutlarının 6.1 inç, iPhone 14 Pro ve Pro Max'te ise 6.7 inç olması bekleniyor. 

Bazı kullanıcıların hoşlanmadığı ve "çentik" adı verilen, ekranın üzerindeki siyah bölüm kalkıyor. Tahminler kulaklık, IR sensörler ve kameranın bulunduğu yerde sadece kamera için bir "delik" olacağına işaret ediyor. Bu özellik şimdilik "Pro" modellerle sınırlı. Ayrıca iPhone 14 Pro ve Pro Max'te 120 hz yenileme hızına sahip ProMotion ekran kullanılması da beklentiler arasında. 

Tasarım tarafında bir önceki model olan iPhone 13'lerin izinden gidecek olan iPhone 14'lerde sadece çerçevenin değişeceği, materyal olarak paslanmaz çelik yerine titanyum kullanılacağı belirtiliyor. 

iPhone 14'lerin en etkileyici özelliği olan yeni kamera bu aşamada sadece Pro modellerde bulunacak. 48 megapixel çözünürlükteki kameranın, 8K video çekme kapasitesine de sahip olacağı ifade ediliyor. iPhone 14 ile Pro modelleri arasındaki bir diğer önemli fark da işlemcide kendini gösterecek. iPhone 14'ler selefi 13'ler gibi A15 bionic çip kullanırken, Pro'larda Apple'ın en yeni mobil işlemcisi A16 bulunacak. 

Yeni iPhone'lar internet bağlantısı açısından da fark yaratacak. Bu seride 10 gigabit data transferi yapabilen 5G özellikli Qualcomm'un Snapdragon X65 işlemcisinin yer alacağı belirtiliyor. Ayrıca yeni iPhone'ların şebekeden bağımsız çalışan ve acil durum aramaları için kullanılacak uydu tabanlı bir bağlantıyla donatılması da sürpriz olmayacak.

Şarjda iyileştirme

Apple'ın iPhone 13'lerin 20 watt'la şarj olabilme kapasitesini 30 watt'a çıkarması, böylece şarj süresini yüzde 50'ye kadar azaltması bekleniyor. Yeni iPhone'ların RAM kapasitesinin 6 GB'a kadar çıkabileceği de iddialar arasında. 

Son olarak fiyat meselesi... 100 dolarlık fiyat artışıyla, yeni iPhone'lar eskilerden daha pahalı olacak. Tahmin edilen fiyat iPhone 14 için 899, iPhone 14 Pro için 1099, iPhone 14 Pro Max için 1199 dolar. Bu rakamlara vergi dahil değil.