Apple, Ocak ayında Siri'nin gizlice dinleme yaptığına dair iddialarla ilgili açılan toplu davayı 95 milyon dolarlık bir ödeme karşılığında uzlaşmayla sonuçlandırmayı kabul etti. Şimdi, bu fonun dağıtımı için bir internet sitesi kuruldu ve hak sahiplerine e-posta yoluyla bilgilendirme yapılmaya başlandı.
Bugünden itibaren 2 Temmuz 2025'e kadar ABD’deki Apple cihazı sahipleri, ilgili dönemde Siri etkin bir iPhone, iPad, Apple Watch, Mac, HomePod, iPod touch veya Apple TV’de istemeden Siri’yi etkinleştirdilerse tazminat talebinde bulunabilecekler. Her bir talep sahibi, beş adede kadar Siri cihazı için başvuru yapabilir; ancak her cihazın, özel ya da gizli olması amaçlanan bir konuşma sırasında kazara Siri'nin devreye girdiği beyan edilmeli.
Cihaz başına 20 dolar ödeme
Geçerli bir talepte bulunan kullanıcılar, toplam uzlaşma miktarından cihaz başına en fazla 20 dolarlık bir ödeme alabilecekler. Ödenecek nihai tutar, geçerli talep sayısına göre artabilir veya azalabilir.
Eğer 17 Eylül 2014 - 31 Aralık 2024 tarihleri arasında Siri uyumlu bir cihazda istemeden Siri’yi etkinleştirdiyseniz, Apple’ın taraf olduğu bir toplu dava uzlaşması kapsamında ödeme alma hakkınız olabilir.
Hak sahibi olan Apple kullanıcılarına bu uzlaşma hakkında e-posta veya posta yoluyla bilgi gönderiliyor. Ancak bildirim almayan ancak hak sahibi olduğunu düşünen kişiler de yine de talep formu doldurarak başvuru yapabiliyor.
Apple'ın Siri üzerinden dinleme yaptığı iddiası
Davanın ilk temelleri 2019 yılına dayanıyor. Siri’nin kazara etkinleştiği bazı durumlarda Apple’ın yüklenici firmalar aracılığıyla kullanıcıların özel konuşmalarını dinlediği yönündeki haberlerin ardından dava açılmıştı. Apple, bazı Siri kayıtlarının insanlar tarafından incelendiğini açıkça belirtmiş olsa da, o dönemdeki gizlilik politikalarında bu incelemelerin üçüncü taraf yükleniciler tarafından yapılacağı net bir şekilde belirtilmemişti.
Dava başlangıçta, Apple’ın topladığı Siri kayıtlarına ilişkin yeterli veri bulunmadığı gerekçesiyle düşürülmüştü. Ancak daha sonra, Apple’ın Siri kayıtlarını hedefli reklam amacıyla kullandığı iddiasıyla tekrar açıldı ve bu sefer ilerleme kaydetti.
Apple’ın Siri kayıtlarını reklamcılara verdiğine dair herhangi bir kanıt ise yok.
Apple, bu yılın başlarında Siri'ye ilişkin şu ifadeleri kullandı:
“Siri, en başından beri kullanıcı gizliliğini koruyacak şekilde tasarlandı. Siri verileri asla pazarlama profilleri oluşturmak için kullanılmadı ve hiçbir zaman kimseye hiçbir amaçla satılmadı. Bu davayı, ek dava masraflarından kaçınmak için çözüme kavuşturduk. 2019’da zaten çözüme ulaştığımız üçüncü taraf inceleme konusuna dair kaygıları geride bırakmak istiyoruz. Siri’yi geliştirmek amacıyla verileri kullanıyoruz ve Siri’yi daha da gizlilik odaklı hale getirecek teknolojiler geliştirmeye devam ediyoruz”
Apple, davadaki tüm iddiaları reddetmekle birlikte, uzlaşmaya vararak dava masraflarından kurtulmayı amaçladı. Uzlaşmanın bir parçası olarak, Apple “her türlü yanlış davranış ve sorumluluğu” reddetti.
2019’da ortaya çıkan Siri skandalının ardından Apple, Siri değerlendirme programını geçici olarak durdurmuş, yüklenici kullanmayı bırakmış ve kullanıcılara Siri kayıtlarını silme ve dinlenmesini engelleme seçenekleri sunmuştu. Daha sonraki yazılım güncellemeleriyle birlikte Apple, bazı Siri işlemlerini cihaz üzerinde gerçekleştirmeye başladı ve sunuculara yüklenen veri miktarını sınırladı.
Tazminat talebi süresi 2 Temmuz’da sona erecek. Ardından 1 Ağustos’ta nihai onay duruşması yapılacak ve bu süreçten sonra uygun Apple kullanıcılarına ödeme yapılacak.