28 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.05.2024 20:39 | Son Güncelleme: 01.05.2024 20:42

iPhone satışlarında sert düşüş beklentisi: Yapay zeka Apple'ı kurtarmaya yetecek mi?

Apple bir yandan iPhone'larına yapay zeka özellikleri eklemeye ve Çin'de düşen satışlarını artırmak için yoğun bir çalışma içine girerken Perşembe günü açıklanacak bilançonun yatırımcıların tadını kaçıracağı konuşuluyor
iPhone satışlarında sert düşüş beklentisi: Yapay zeka Apple'ı kurtarmaya yetecek mi?

Wall Street'te uzun zamandır sahip olunması gereken bir hisse senedi olarak görülen Apple hisseleri, yapay zeka hizmetlerinin yavaş bir şekilde kullanıma sunulmasına ilişkin korkuların artması ve yeniden canlanan Huawei'nin Çin'deki pazar payını almasıyla birlikte son aylarda diğer teknoloji devlerinin altında performans göstererek bugüne kadar yüzde 10'dan fazla düşüş yaşadı.

En sert düşüş bekleniyor

London Stock Exchange Group'a (LSEG) göre analistler, Apple'ın gelirinin yaklaşık yarısını oluşturan iPhone satışlarının 2024 yılının ilk üç ayında ortalama yüzde 10,4 düşeceğini öngörüyor. Bu düşüş üç yıldan uzun bir sürenin en sert düşüşü olacak.

Analistler Apple'ın toplam gelirinin Ocak-Mart aylarını kapsayan ikinci çeyrekte yüzde 5 düştüğünü tahmin ediyor. Bu, gelirin yüzde 5,5 düştüğü 2022 Aralık çeyreğinden bu yana Apple'ın en büyük gelir düşüşü olacak.

Apple'ın üzerindeki baskı arttı

Apple bu yılın başlarında dünyanın en değerli şirketi unvanını Microsoft'a kaptırdı ve 2024 yılında hisse fiyatındaki düşüşün ardından piyasa değeri şu anda 2,68 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor. Zayıf gelir ve düşen hisse senetleri, Apple'ın yıllar boyunca önemli yenilikler yapmadan güncellediği iPhone ve diğer cihazları için de üzerinde baskı oluşturdu. 

Bloomberg News'in haberine göre şirket, iPhone'a yapay zeka özellikleri eklemek için OpenAI ve Alphabet'in sahibi olduğu Google ile görüşüyor ve bu özelliklerin Haziran ayında yapılacak olan ve şimdiye kadarki en büyük yıllık geliştirici konferansında tanıtılması bekleniyor.

Yapay zeka iPhone satışlarını artırabilir mi?

Analistler, böyle bir yapay zeka entegrasyonunun sonbaharda duyurulması beklenen bir sonraki iPhone serisine olan talebi artırabileceğine inanıyor.

Microsoft, Alphabet, Meta Platforms ve diğer büyük teknoloji firmalarının yöneticileri son aylarda üç aylık konferans görüşmelerinde yapay zeka stratejilerinden bahsederken, Apple CEO'su Tim Cook gelişmekte olan teknolojiyle ilgili planlarını çok daha az kamuoyuna yansıttı.

Samsung yapay zeka ile Apple'ı tahtından etti

iPhone'lara yapay zeka özellikleri eklemek Apple'ın Huawei ve Samsung Electronics ile daha iyi rekabet etmesine de yardımcı olabilir. Çünkü Galaxy S24 serisi akıllı telefonlardaki yapay zeka özelliklerine olan yüksek talep sayesinde Samsung, bu yılın başlarında dünyanın en iyi akıllı telefon satıcısı unvanını Apple'dan geri aldı.

Bernstein analisti Toni Sacconaghi bu hafta yaptığı açıklamada, "Yenileme döngüsü rüzgarları ve artan üretken yapay zeka özellikleri, Apple'ı güçlü bir iPhone 16 modeli için iyi bir şekilde hazırlıyor" dedi ve şirketin hisseleri üzerindeki notunu "daha iyi performans" seviyesine yükseltti.

Apple'ın Çin'deki sorunu yapısal değil dönemsel

Sacconaghi sözlerine şöyle devam etti:

"Çin'deki mevcut zayıflığın yapısal olmaktan çok döngüsel olduğuna inanıyoruz ve tarihsel olarak Apple'ın Çin işinin, özelliklere çok duyarlı kurulu tabanı göz önüne alındığında, Apple'ın genelinden çok daha yüksek oynaklık sergilediğini görüyoruz"

Vision Pro'nun performansı da bilançoda görülecek

Perşembe günü açıklanacak bilanço, şirketin hisse geri alım planı ve Apple'ın yıllar sonra Şubat ayında raflarda yerini alan ilk büyük ürünü Vision Pro ile ilgili güncellemeler için de yakından izlenecek. Başlangıçtaki coşkunun ardından, 3 bin 500 dolarlık cihaz için talebin yavaşladığına dair işaretler var ve bir analist bu ay Apple'ın karma gerçeklik başlığı için üretim tahminlerini geri çektiğini söyledi.

Şirketin donanım işinin geri kalanı da zayıf talep nedeniyle sarsılıyor. iPad ve Mac satışlarının Mart çeyreğinde sırasıyla yüzde 11,4 ve yüzde 4,3 oranında düşmesi bekleniyor.

Apple, büyük yükseltmelerin eksikliği nedeniyle de aksayan cihazlara odaklanmaya başladığının sinyallerini verdi. Şirket bu ayın sonunda yenilenmiş iPad serisinin tanıtılmasının beklendiği bir etkinliğe ev sahipliği yapacak ve basında çıkan haberlere göre her Mac modelini daha hızlı, yapay zeka odaklı M4 işlemcilerle güncellemeyi planlıyor.

App Store'dan ve Apple TV gibi abonelik hizmetlerinden kazanılan parayı içeren hizmetler işinin yüzde 7,7'lik gelir artışıyla parlak bir nokta olmaya devam etmesi bekleniyor.