20 Kasım 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.10.2022 14:54 | Son Güncelleme: 17.10.2022 15:57

İş hayatınızın geleceği için ihtiyaç duyacağınız 10 hayati beceri

İşlerin Geleceği Raporu'na göre, bundan sadece beş yıl sonra bugünün işgücü için gerekli olduğuna inandığımız becerilerin üçte birinden fazlası değişmiş olacak. Forbes, üretimlerin dijitalleştiği bu dönemde gelecekte teknoloji karşısında ayakta durabilmeniz için ihtiyaç duyacağınız 10 beceriyi yazdı
İş hayatınızın geleceği için ihtiyaç duyacağınız 10 hayati beceri

2011 yılında ilk kez bahsedilen 4. Sanayi Devrimi, özellikle Alman hükümeti tarafından desteklendi. Ayrıca ABD ve Japonya da devrimi destekleyerek sanayilerini devrime uygun hale getirdiler. Endüstri 4.0 olarak da adlandırılan devrim, nesnelerin ve hizmetlerin interneti ile siber sistemlerden oluşan bir yapıya sahip. Bu yenilik, üretimin dijitalleştirilmesi yanında akıllı fabrikaları da ortaya çıkardı. Forbes gelecekte Dördüncü Sanayi Devrimi'nin getirdiği işyerlerinde ihtiyaç duyabileceğiniz 10 beceriyi yazdı.

Dördüncü Sanayi Devrimi'nin etkisinin tam ortasında olduğumuzdan, işin geleceği için hazırlanmaya başlamanın tam zamanı. Dünya Ekonomik Forumu'nun İşlerin Geleceği Raporu'na göre, bundan sadece beş yıl sonra bile, bugünün işgücü için gerekli olduğuna inandığımız becerilerin üçte birinden fazlası değişmiş olacak. Hızlı teknolojik yenilikler, çoğumuzun yakında iş yerlerimizi yapay zekalar ve botlarla paylaşacağımız anlamına geliyor, peki bu olanların karşısında nasıl ayakta durabilirsiniz? 

1-Yaratıcılık

İlerde alışanların, geleceğe yönelik tüm yeni ürünler, çalışma biçimleri ve teknolojiler gibi şeylerin faydalarını tam olarak görebilmeleri için yaratıcı olmaları gerekecek. Robotlar şu anda yaratıcılık konusunda insanlarla rekabet edemiyor. Geleceğin işlerinde ve işyerlerinde yeni düşünme biçimleri gerekecek ve insan yaratıcılığı bunun anahtarı olacak. 

2-Duygusal zeka (EQ)

Bir kişinin kendi duygularının farkında olma, kontrol etme ve ifade etme becerisinin yanı sıra başkalarının duygularının da farkında olması duygusal zekasını tanımlar. Empati duygunuz varsa ve başkalarıyla iyi çalışıyorsanız yüksek duygusal zeka sergiliyorsunuz demektir. Bir makine, bir insanın başka bir insanla bağlantı kurma yeteneğinin yerini kolayca alamaz, bu nedenle yüksek EQ'ya sahip olanlar talep görecek. 

3-Analitik (eleştirel) düşünme 

Eleştirel düşünme becerilerine sahip bir kişi yenilikçi çözümler ve fikirler önerebilir. Akıl yürütme ve mantık kullanarak karmaşık sorunları çözebilir ve argümanları değerlendirebilir. Eleştirel düşünmenin ilk adımı, çeşitli kaynaklardan gelen bilgi akışını analiz etmektir. Gözlem yaptıktan sonra, analitik düşünen kişi duygulardan ziyade mantıksal muhakemeye güvenir ve bir durumun artılarını/eksilerini toplayabilir. İnsan/makine iş bölümünü yönetmek için güçlü analitik düşünceye sahip kişilere ihtiyaç duyulacak. 

4-Kendinin farkında olarak aktif bir şekilde büyümek

Geleceğin iş dünyasında yer alan herkesin aktif olarak öğrenmesi ve büyümesi gerekir. Büyüme zihniyetine sahip bir kişi, yeteneklerinin ve zekasının geliştirilebileceğini anlar. Beceri geliştirme çabalarının daha yüksek başarı ile sonuçlanacağını bilir. Bu nedenle, zorlukları üstlenecek, hatalardan ders çıkaracak ve aktif olarak yeni bilgi arayışına gireceklerdir.  

 5-Muhakeme ve karar verme

Geleceğin iş yerlerinde insanların karar verme süreçleri daha karmaşık hale gelecektir. Her ne kadar makineler ve veriler bilgileri işleyip insanların toplamasının imkansız olduğu verilere sahip olabilseler de, nihayetinde bir insanın, moral gibi diğer daha insani hassasiyetler üzerindeki etkisinin daha geniş sonuçlarını göz önünde bulundurarak karar vermesi gerekecektir. Teknoloji daha önemsiz ve sıradan görevleri ortadan kaldırdıkça daha üst düzey karar alma süreçlerini insanlara bırakacak.

6-Kişilerarası iletişim becerileri

İnsanlar arasında bilgi ve anlam alışverişinde bulunma becerisi, 4. sanayi devrimi sırasında hayati bir beceri olacak. Bu da insanların diğer insanlarla etkili iletişim kurma becerilerini geliştirmeleri gerektiği anlamına geliyor. Böylece mesajlarını iletebilmek için doğru ses tonunu ve beden dilini kullanarak doğru şeyleri söyleyebilecekler.   

7-Liderlik becerileri

İlham verici olmak ve başkalarının kendilerinin en iyi versiyonları olmalarına yardımcı olmak gibi liderlikle sıkça ilişkilendirdiğiniz özellikler, geleceğin işgücü için gerekli olacak. Günümüzün tipik organizasyon şeması bu kadar yaygın olmasa da, bireyler proje ekiplerinde liderlik rolleri üstlenecek veya sorunları ele almak ve çözümler geliştirmek için diğer çalışanlarla birlikte çalışacak. 

8-Çeşitlilik ve kültürel zeka

Dünyamız ve iş yerlerimiz daha çeşitli ve açık hale geldikçe, bireylerin ırk, kültür, dil, yaş, cinsiyet, cinsel yönelim, siyasi veya dini inançlar vb. farklılıklara rağmen diğerlerini anlama, saygı duyma ve onlarla birlikte çalışma becerilerine sahip olması hayati önem taşıyor. Dünyayı farklı algılama biçimlerine sahip olabilecek insanları anlama ve onlara uyum sağlama becerisi, yalnızca insanların şirket içinde nasıl etkileşimde bulunduğunu iyileştirmekle kalmayacak, aynı zamanda bir şirketin ürün ve hizmetlerini daha kapsayıcı ve başarılı hale getirecek.  

9-Teknoloji becerileri 

4. sanayi devrimi, yapay zeka, büyük veri, sanal gerçeklik, blok zincirleri ve daha fazlası gibi teknolojik yeniliklerle besleniyor. Bu da herkesin teknoloji konusunda belirli bir rahatlık düzeyine ihtiyaç duyacağı anlamına geliyor. En temel düzeyde, çoğu rolde çalışanların verilere erişmesi ve bunlar üzerinde nasıl hareket edeceklerini belirlemesi gerekecek. Bu da bazı teknik beceriler gerektirir. Daha temel bir düzeyde, herkesin yeni teknolojilerin kendi sektörü, işi ve işi üzerindeki potansiyel etkisini anlayabilmesi gerekir.

10-Değişimi kucaklamak

Geleceğin iş yerindeki değişimin hızı nedeniyle, insanların çevik olması ve değişimi kucaklayıp alışabilmesi gerekecek. Sadece beyinlerimizin esnek olması değil, aynı zamanda değişen iş yerlerine, beklentilere ve beceri unsurlarına uyum sağlamamız gerektiği için uyarlanabilir olmamız da gerekebilir. Dördüncü sanayi devrimi sırasında temel bir beceri, değişimi bir yük olarak değil, büyümek ve yenilik yapmak için bir fırsat olarak görme yeteneği olacak.

Bir becerinin yarı ömrü 30 yıldan ortalama 6 yıla düştüğüne göre, hepimizin bizi gelecekteki işyerinde değerli kaynaklar haline getirecek becerileri edinmeye başlamamızın zamanı geldi. İlk olarak hangi beceriyi ele almayı planlıyorsunuz?